Política

El recompte a Girona manté ERC sense representació

Una llarga sessió de més de tres hores i mitja repassant tots els vots nuls acaba sense fer variar el resultat i la CUP manté els tres regidors

Els republicans podrien recórrer contra els resultats i allargar encara més el procés

El recompte de tres hores i mitja dels 605 vots nuls que va fer ahir la junta electoral de zona de Girona no va servir per canviar el resultat i ERC es manté sense representació a l'Ajuntament de Girona. Els republicans van demanar en la sessió del recompte general l'anàlisi de tots i cadascun dels vots nuls de les 105 meses electorals que hi havia a la capital, amb l'objectiu d'aconseguir els dos vots que el separaven de l'obtenció d'un regidor.

L'anàlisi butlleta per butlleta va permetre sumar tres vots a ERC, però l'estratègia de la CUP va consistir a convertir vots nuls en vots en blanc o a sumar-los a altres partits, ja que així feien pujar el nombre de vots vàlids i encarien encara més l'objectiu dels republicans d'arribar al 5%. Els càlculs dels partits eren que, per cada 20 vots en blanc que s'afegissin, ERC necessitaria un vot més per tenir la xifra que li permetria entrar al consistori.

Al final, ERC va aconseguir 1.607 vots, tres més que els que tenia diumenge, però encara a tres d'assolir el 5% de suport, ja que en el procés, prop d'un centenar de vots nuls van passar a computar-se com a vàlids, ja fos com a vots en blanc o per a algun partit.

El president de la secció local d'ERC a Girona, Josep Maria Aguirre, va avançar la voluntat del partit de presentar un recurs “per una qüestió més formal que res més” i va admetre “ser molt escèptic” per la possibilitat d'obtenir finalment representació. El recurs que es formalitzarà avui serà per objectar que s'acceptessin vots sense sobre, i també vots que duien papers blancs a l'interior. També es preveu que la CUP presenti un recurs en sentit invers per alguns dels vots que s'han mantingut com a nuls o algun vot que s'ha acceptat a favor d'ERC. Es preveu que la junta electoral resolgui amb rapidesa, però hi ha la possibilitat d'anar a més instàncies i arribar fins al Tribunal Superior de Justícia. Si ERC optés per arribar al contenciós electoral podria suposar fins i tot que la constitució de l'Ajuntament de Girona no es fes l'11 de juny i passés a l'1 de juliol. El tercer de la CUP i membre de Reagrupament, Carles Bonaventura, va seguir in situ el recompte i veu el rebombori “com una agonia innecessària”, i va fer una crida als votants de “SI i ERC a utilitzar els nostres tres regidors perquè siguem la seva veu al consistori”.

LA XIFRA

1.607
vots
té ara ERC, tres més dels que tenia, però també hi ha més vots vàlids i encara n'hi falten tres per arribar al 5%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.