Política

badalona

El PSC inclourà l'alcaldia en les negociacions amb CiU

Jordi Serra anuncia que els socialistes estan oberts a “estudiar totes les fórmules” per evitar que el PP assumeixi l'alcaldia

El PSC presentarà demà un document a CiU, i dijous el donarà a conèixer a ICV-EUiA

El PSC es manté ferm en la voluntat de mantenir Convergència i Unió al govern de la ciutat, encara que sigui renunciant a l'alcaldia una part del mandat. Els socialistes aposten per un govern “fort” i “estable” obert a qualsevol possibilitat. “Estem disposats a estudiar totes les fórmules per fer possible el govern fort i estable que la ciutat necessita”, va dir ahir Jordi Serra, candidat a la reelecció i primer secretari del PSC. I tal com va remarcar: “‹Totes les fórmules› vol dir ‹totes les fórmules›”, fins i tot l'alcaldia compartida amb CiU. Sempre que sigui, però, “sobre la base d'un programa i des del convenciment polític que estem fent allò que convé a la ciutat”. Serra va matisar que més que repartir-se l'alcaldia perquè sí, l'important és el programa: “Cal estar convençuts que estem fent un programa i aquest projecte el compartim, perquè si només compartim l'alcaldia i no el projecte, ens estaríem equivocant”.

El PSC lliurarà demà a CiU un document marc de negociació que inclou canvis a l'Ajuntament: “Canvis en la línia que tots pensem que s'han de fer”, va dir Serra. Algun dels punts que inclou el text és una nova organització de l'Ajuntament amb reducció del nombre de càrrecs de confiança i l'aprimament de l'administració. L'encara alcalde va entonar el mea culpa i va admetre errors que s'han de solucionar des del govern: “S'han de crear les bases perquè els errors que entre tots haguem pogut cometre, no només els socialistes sinó tots els que hem governat, es puguin rectificar i millorar des del govern”, va afirmar. Serra considera que els problemes no els pot solucionar pas un govern del PP “clarament minoritari”. En aquest supòsit, va recordar al PP les dificultats que tindria per governar amb només 11 dels 27 regidors i va remarcar que no s'està negociant una alcaldia, sinó que és la governabilitat de la ciutat “la que està en joc”. Aquesta governabilitat s'aconseguiria, a parer seu, amb un acord de les altres tres forces: PSC, CiU i ICV-EUiA. Serra va apostar clarament per un govern de PSC i CiU amb suports externs d'Iniciativa, però no tanca la porta a canviar els cromos i incloure Iniciativa al govern amb suports de CiU des de fora i fins i tot un govern del PSC en solitari, tot i que no ho veu com a desitjable, perquè no seria “gaire estable”.

Només es pot evitar un govern del PP si el PSC, CiU i ICV-EUiA voten el proper 11 de juny un mateix candidat. Si CiU, com va insinuar la setmana passada, vota el seu candidat, Ferran Falcó, automàticament l'alcalde serà Xavier García Albiol, com a cap de la llista més votada en les eleccions. Davant d'aquest supòsit, Serra va advertir els convergents: “Si algú el deixa governar, després tindrà l'obligació de garantir la governabilitat de Badalona, perquè la hipòtesi de deixar-los entrar a l'alcaldia per després fer-los una moció de censura és un absurd com un temple, una hipòtesi descabellada”, va assegurar.

El PSC també es reunirà amb Iniciativa i també li lliurarà el document de base. Serà en una trobada dijous, l'endemà de reunir-se amb CiU.

CiU i ICV-EUiA guarden silenci

La reacció de CiU i ICV-EUiA al moviment estratègic que ha fet el PSC es farà esperar. Totes dues formacions volen conèixer el document que els socialistes situaran a la taula de negociació. Ferran Falcó (CiU) s'ha abstingut de fer declaracions, mentre que Carles Sagués (ICV-EUiA) ha recordat que la coalició d'esquerres manté la posició d'evitar que García Albiol sigui alcalde. No ha revelat si aquesta voluntat pot incloure un acord entre el PSC i CiU per repartir-se l'alcaldia, tot i que no fa gaire ja va afirmar, en to irònic, que si CiU podia demanar l'alcaldia, també ho podria fer ICV.

Des del PP, el número 2, Ramon Riera, va manifestar ahir que “és poc seriós plantejar un pacte entre tres partits quan dos d'ells s'han passat el mandat tirant-se els plats pel cap [en al·lusió al PSC i ICV] i el tercer [CiU] no té cap coincidència amb els altres dos”. Riera confia que CiU “prengui la decisió adequada”, alhora que va acusar el PSC de “buscar com pot mantenir la poltrona”. L'acord entre les tres forces, diu, “respondria a un pacte antinatural”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.