Política

‘Desempatadors'

Fins a sis municipis més tenen un grup amb un sol regidor que decidirà el futur alcalde

El cas més notori pendent de resoldre's, a la Selva

La decisió del líder d'ERC a la Selva del Camp, Jordi Vinyals, pot provocar un canvi històric al municipi, on els socialistes han perdut la majoria absoluta que havien aconseguit sense excepcions des del 1987. Tot i que el PSC ha mantingut els 6 regidors del 2007 amb Josep Masdeu al capdavant i ha tornat a ser la formació més votada, ha quedat empatat amb CiU i, per tant, des dels dos partits s'està a l'expectativa del moviment de fitxa dels republicans. Vinyals va comentar ahir, però, que encara “no hi ha fumata blanca”, malgrat que ja s'ha reunit dues vegades amb les dues parts: “Sabem que tenim una gran responsabilitat. A l'hora de decantar-nos ens basarem en la forma de governar que se'ns proposa, ja que per nosaltres és bàsica la transparència i la participació ciutadana. No ens vendrem al millor postor ja que això no és un mercadeig”.

La història es repeteix en cinc municipis més. A Freginals, l'únic regidor del PSC-PM, Evencio de los Aires, té la clau del govern d'aquest petit municipi del Montsià de 434 habitants, i tot sembla indicar que es decantarà per pactar amb CiU. La coalició nacionalista, amb un cap de llista nou, Josep Roncero, ha estat per només cinc vots de diferència la força política més votada, passant d'un a tres regidors, els mateixos que ha obtingut Independents de Freginals (IF-AM), la marca blanca d'ERC, que encapçalava l'actual alcalde, Lluís Fernández, que ha perdut un regidor i la majoria absoluta. “A mi només m'han vingut a buscar els de CiU”, manifestava De los Aires, alhora que es mostrava prudent i poc satisfet dels resultats d'aquestes municipals, ja que la seua formació ha perdut vots i un regidor. Ell creu que encara està pagant les conseqüències de la moció de censura que el PSC i CiU van impulsar fa dos mandats contra Fernández, cosa que també explica que IF-AM no s'haja posat en contacte ara amb el PSC. “Espero que es tornen a refer els ponts trencats. Som un poble massa menut per a tantes discrepàncies”.

Rocafort de Queralt és un dels llocs de la Conca on la clau per constituir el nou govern era de l'únic regidor electe convergent, que ja ha arribat a un acord amb els independents de la FIC per formar el nou govern. Miquel Vidal (CiU) explica que l'acord amb l'històric independent Valentí Gual ha estat natural, donant continuïtat a l'últim mandat. Solidaritat, la llista més votada, quedarà fora.

Al Masroig (Priorat), on els grups de CiU i Masroig Agrupat han empatat a tres en nombre de regidors, encara no hi ha res decidit. A Carmel Asens, l'únic regidor del grup d'independents del Masroig, IPM-AM, no li han pujat els fums al cap pel fet de tenir la clau i assenyala: “Com a part minoritària que som, el que volem és un acord a tres bandes i que hi siguem tots”.

En el mateix sentit es manifesta el nou regidor d'ERC al Pinell de Brai, Aleix Faneca, que admet contactes amb el PSC per formar un govern d'esquerres a la població, que podria deixar CiU fora de l'alcaldia. Amb tot, es va mostrar obertament partidari d'un “govern de concentració”, que també incorporés els regidors de CiU. “El grup d'ERC intentarem posar pau i unificar el poble”, va afegir-hi. Segons el republicà, la polèmica per l'abocador de residus que l'anterior alcalde, el convergent Pere Martí, havia projectat en una antiga argilera “ja està superada”. “Nosaltres no volem res, ni l'alcaldia ni les tinències d'alcaldia, només unir el poble i que puguem treballar tots junts pel Pinell de Brai”, va insistir.

Roman Homs, l'alcaldable de Joves per Vilabella, també té la clau del mandat. El republicà Jesús Aubia i el convergent Joan M. Sanahuja hauran d'esperar encara uns dies per saber si els trien com a parella de ball. Homs ha mantingut contactes amb els representants de les dues forces i de moment se sent més a prop de CiU: “En principi ens decantem per pactar amb la força més votada, que té un programa més coincident amb el nostre”, declarava Homs, que abans de fer el pas definitiu vol aclarir la titularitat d'algunes regidories, o l'opció de compartir l'alcaldia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul