Política

VALLÈS OCCIDENTAL

Un únic pacte tancat entre els deu municipis més poblats

El bipartit del PSC i ICV-EUiA a Terrassa és el primer acord encarrilat fins ara

A banda de les majories absolutes de Sant Cugat (CiU) i Castellar (PSC), el PSC mantindrà el poder excepte a Santa Perpètua

A una setmana de la constitució dels nous plens municipals, les negociacions entre forces polítiques només han cristal·litzat –almenys públicament– en la signatura d'un preacord entre Pere Navarro (PSC) i Manel Pérez (ICV-EUiA) per reeditar un pacte d'esquerres a Terrassa, tot i que sense el concurs d'ERC arran de la seva desaparició del consistori. Als altres nou municipis de la comarca amb més de 20.000 habitants les converses encara continuen, excepte a Sant Cugat i Castellar, on Mercè Conesa (CiU) i Ignasi Giménez (PSC) –respectivament– van aconseguir sengles majories absolutes que els garantiran quatre anys plàcids de govern, almenys pel que fa als plens.

Pactes amb continuïtat

Malgrat que no hi ha encara la confirmació oficial de les parts implicades, tot indica que els acords sociovergents de Ripollet i Montcada es repetiran. El PSC conservaria les dues alcaldies, però cedint quotes de poder més àmplies a CiU, que ha millorat els resultats del 2007 a les dues poblacions.

Socialistes, en minoria

El PSC també podria continuar apostant pel suport de CiU per iniciar el mandat a Cerdanyola del Vallès, tot i que les dues forces haurien de començar el mandat en minoria. Les altres forces es desmarquen fins ara dels socialistes, que passat l'estiu esperen ampliar l'acord de govern. ICV-EUiA, després de la renúncia del cap de llista i exalcalde Antoni Morral, es perfila com a futurible aliat, tot i que l'assemblea ecosocialista ha descartat per ara entrar en un govern amb CiU o el PP.

A Rubí, la davallada del PSC impedeix mantenir l'actual pacte de govern amb ERC. Les dues forces no sumen i els republicans tampoc no han manifestat cap voluntat de continuar al govern. Els socialistes de Carme García, amb un PP puixant que s'ha situat com a segona força, han dialogat amb CiU i ICV-EUiA, però els ecosocialistes, que des que van perdre l'alcaldia lluitaven per recuperar-la, també es resisteixen a pactar amb els seus rivals. El més probable, de moment, és que la socialista Carme García afronti el debat d'investidura amb l'únic suport garantit dels nacionalistes i miri d'ampliar l'acord de govern els primers mesos del mandat. A Barberà, en canvi, la socialista Ana del Frago ha perdut la majoria absoluta, però en espera de l'anunci oficial hi ha bona entesa amb ICV-EUiA i no hauria de patir per arribar a dissabte amb un pacte tancat.

Tomb a Santa Perpètua

El PSC ha acabat el mandat controlant nou de les deu principals alcaldies del Vallès Occidental i, després de dissabte vinent, tot indica que en mantindrà vuit. L'únic ball, previsiblement, es produirà a Santa Perpètua, que tornarà a mans d'ICV-EUiA. La coalició havia governat el municipi des del restabliment de la democràcia, en temps del PSUC, però el 2007 el PSC va aconseguir escurçar les distàncies com a segona força i aquest mandat ha governat articulant un tripartit alternatiu amb CiU i ERC. El 22-M els socialistes van perdre un edil que va anar a mans de CiU, però el ple n'ha guanyat dos i l'ecosocialista Isabel Garcia en farà prou amb el suport de CiU i una formació local, la PCCA, per recuperar el poder.

LA XIFRA

8
alcaldies
dels deu municipis més poblats del Vallès Occidental continuaran en mans del PSC. Fins ara en tenia nou.

Setmana clau perquè Bustos trobi socis a Sabadell

A Sabadell, el PSC de Manuel Bustos ja ha fet dues tandes de converses amb la resta de partits per cercar aliats per afrontar el nou mandat. Els socialistes van mantenir els tretze regidors i van fer el segon millor percentatge del partit a la comarca, però continuen a un escó de la majoria absoluta. Després de governar els darrers quatre anys amb l'únic suport tàcit dels dos edils del PP, ara el nou equip dels populars els exigeix un pacte de govern escrit, estable i amb repartiment de carteres per continuar garantint la governabilitat, una aliança tan poc habitual com incòmoda.

El PSC ha mantingut hermetisme absolut sobre les converses, en espera d'una tercera tongada de reunions al llarg de la setmana vinent, però CiU, ICV-EUiA i Entesa han descartat participar en un govern amb Bustos. En les darreres trobades s'han centrat a negociar, com a mínim, el suport o el vot en blanc a la investidura de l'alcalde, davant el risc –improbable– que les quatre formacions acordessin un candidat alternatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols