Política

tarragona

Els militants de CiU tensen la corda per pactar amb el PP

L'assemblea expressa majoritàriament el seu suport a l'entesa amb els populars, davant d'un Oriol Pujol que flexibilitza els criteris de la cúpula en favor de l'“excepcionalitat” del cas tarragoní

Poc més de 24 hores després d'haver vetat públicament el pacte entre CiU i el PP a Tarragona, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, va topar de cara amb el desafiament d'una bona part de la militància convergent de Tarragona, que vol pactar amb els populars per desbancar Ballesteros i evitar que l'encara batlle socialista surti encara més reforçat d'un mandat que entre altres rèdits s'entreveu que tindrà la proclamació de la ciutat com a organitzadora dels Jocs del Mediterrani. Segons diverses fonts consultades entre la militància, aquesta va aixecar ahir la veu davant del representant de la cúpula i majoritàriament, “en una proporció de fins al 90% de les intervencions”, va expressar el seu desig de rubricar una entesa amb el PP que permeti a Victòria Forns, que en qualsevol cas hauria de compartir l'alcaldia, rendibilitzar amb vista al 2015 l'obra de govern. “S'ha de governar per poder guanyar”, asseguraven alguns militants, després del parèntesi de quatre anys de govern bipartit entre socialistes i republicans. Fins i tot s'hauria traslladat a la direcció una lectura en clau estatal de la maniobra: tenir el PP com a soci de govern a l'Ajuntament amb vista a la més que probable victòria dels populars a Madrid en les eleccions generals de l'any que ve.

Si bé és cert que la militància també hauria matisat que no es pot pactar amb el PP a qualsevol preu, el cas és que convergents i populars ja havien emparaulat el pacte el cap de setmana i, per tant, en l'àmbit local les posicions d'uns i altres no poden estar ara mateix, a tres dies de la constitució de l'Ajuntament, gens allunyades. Tot i això, victòria Forns insistia ahir a assegurar que ni s'havia tancat ni s'havia trencat cap acord.

Pujol, per la seva banda, va dir que no hi haurà cap “imposició de Barcelona”. És més, després d'escoltar els militants, va argumentar que el cas tarragoní “presenta peculiaritats” que justificarien vulnerar el respecte a la llista més votada, que CiU sí que farà valer a Tarragona.

LES FRASES

He detectat molta desconfiança envers el PSC; contemplem l'excepció i mirarem de trencar la norma
Oriol Pujol
SECRETARI ADJUNT DE CDC
És bo que el partit tingui principis, però que aquests es puguin conjugar a nivell nacional i local; farem un pacte sempre que ens convingui
Victòria Forns
alcaldable de tarragona

Exhibició d'autonomia per encetar un altre dia llarg

Al matí, Forns, davant una expectació inusitada, va exhibir múscul per tornar a reiterar que una entesa amb el Partit Popular és la millor solució per a la governabilitat de Tarragona: “Pactarem amb el PP si trobem la fórmula que sigui satisfactòria, i si no, vigilarem l'acció del govern”, va subratllar l'alcaldable convergent, tot alertant que “no el torpedinarem [el PSC] però hi ha una línea vermella que no deixarem que la traspassi”. Després que la cúpula del partit al que representarà a Tarragona –Forns és independent– ja ha deixat entreveure que prefereix que es respecti la llista més votada i que, per tant, no permetrà que la federació governi amb el PP d'Alejandro Fernández, Forns va tornar a enviar un desafiament als seus superiors: “Tinc en compte el meu partit, però les decisions només es prendran en clau tarragonina perquè des del partit se'ns ha dit que sempre es poden fer excepcions”. A continuació, missatge implícit en el que va deixar entreveure que acatarà el que es dictamini des de dalt: “Formem part de l'estructura d'un partit i això no es pot amagar”.

Amb tot, però la cap de llista nacionalista va destacar els principis de Convergència i Unió perquè aposta per permetre que governi la llista més votada, si bé ella mateixa no sembla disposada a respectar-los. La compareixença de Forns va tenir lloc a dos quarts d'onze del matí; un moment en què, segons la líder de CiU a Tarragona, el pacte amb el PP no era un fet, però sí s'havia avançat en les negociacions. Això, però, contradeia al que havia anunciat el líder popular, Alejandro Fernández, el dia anterior, quan va reconèixer que l'entesa amb els convergents era una realitat i que el “govern del canvi” a Tarragona comptava amb una majoria sòlida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.