Política

sant pere de ribes

CiU-Via i UM9, pendents d'ICV per poder formar govern

Els dos grups acorden un compromís per governar junts si aconsegueixen el vot dels ecosocialistes en el ple d'investidura

Els caps de llista de CiU-Via i UM9, Lluís Giralt i Anna Gabaldà, compartirien l'alcaldia

CiU-Via i Unitat Municipal 9 han arribat a un acord per intentar formar govern a Sant Pere de Ribes amb ICV-EUiA. Els dos grups polítics sumen deu regidors, i si arribessin a obtenir el suport de la regidora ecosocialista, Bàrbara Scuderi, aconseguirien la majoria absoluta que necessiten per governar; en aquest cas, el compromís de CiU-Via i UM9 implicaria que els dos caps de llista, Lluís Giralt i Anna Gabaldà, compartissin l'alcaldia durant els propers quatre anys. La cap de llista d'UM9 seria investida alcaldessa dissabte, i Giralt, el 2013.

“Som alternativa, en aquest moment el PSC ha aconseguit set regidors, i nosaltres deu; els socialistes són la llista més votada, però per una diferència poc àmplia”, explica l'alcaldable per CiU-Via, Lluís Giralt. Per al candidat, la suma de representants de CiU-Via i UM9 suposa “una àmplia representativitat”, amb el 42% dels vots.

Entre els objectius programàtics de l'acord s'inclou potenciar la dinamització econòmica per afavorir l'ocupació; garantir el cobriment de les necessitats socials de la ciutadania; millorar la qualitat, agilitat i l'eficiència de l'administració local, i posar en marxa els espais públics per a activitats cíviques, socials i culturals. En aquest darrer àmbit les dues forces aposten per reobrir el Local de Ribes i el teatre de les Roquetes, i Can Pau Roig. Un altre dels compromisos és reubicar les antenes de telefonia mòbil fora del nucli urbà, i promoure el nou CAP de Ribes, i l'ampliació del CAP de les Roquetes.

Ahir a la tarda, durant la presentació de l'acord, Lluís Giralt i Anna Gabaldà van deixar clar que el seu compromís es limita a la possibilitat de formar govern; en cas de no obtenir el suport d'ICV-EUiA, cadascuna de les dues formacions polítiques es votarien a si mateixes en el ple d'investidura. “Som optimistes. Esperem poder configurar una nova majoria de govern”, va dir Anna Gabaldà.

Si CiU-Via i UM9 no aconsegueixen el suport d'ICV-EUiA, i descartat cap acord amb el PP, dissabte tornaria a ser investit alcalde el socialista Josep Antoni Blanco. La llei estableix que la força guanyadora només necessita una majoria simple per governar; la resta de grups, en canvi, han de sumar una majoria absoluta (en aquest cas, de com a mínim onze regidors) per poder formar l'equip de govern.

LA FRASE

Tenim el 42% dels vots, volem respondre a les expectatives de canvi demostrades a les urnes
Lluís Giralt
candidat de ciu-via

LA FRASE

Som optimistes. Creiem que podem configurar una nova majoria de govern per al municipi
Anna Gabaldà
Candidata d'UM9

El PSC volia pactar amb ICV i UM9

En un comunicat, el PSC ha explicat que va trobar-se amb ICV-EUiA diumenge passat “amb la finalitat de concretar les bases per un acord a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes”. Llavors, segons el PSC, les dues forces tenien “la prioritat mútua d'explorar la formació d'un govern d'esquerres al municipi” amb el suport d'Unitat Municipal 9.

Segons la cap de llista d'UM9, Anna Gabaldà, el seu grup vol “donar resposta a la perspectiva d'un canvi, i l'expectativa de canvi no s'ha donat en cap reunió amb el PSC”. Gabaldà assegura que els socialistes defensen “un simple continuisme”, i per això el seu grup ha descartat donar-li suport. CiU-Via també va assegurar ahir que en les seves reunions amb el PSC “no hi ha hagut cap voluntat de mantenir una col·laboració en situacions igualitàries”. Segons els dos grups, ICV-EUiA celebrarà una assemblea divendres per decidir el seu vot en el ple d'investidura. Aquest diari va intentar contactar amb Bàrbara Scuderi ahir al vespre, sense èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.