Política

CiU planta el PP i permet que Ballesteros governi en minoria

Els nacionalistes es desentenen, a última hora, de l'acord al qual havien arribat amb els populars i aplanen el camí al PSC

La decisió s'emmarca en la línea fixada pels dirigents de la federació

Després de 18 dies d'estira-i-arronses, la incògnita ha quedat finalment resolta. Convergència i Unió va trencar les relacions, de manera abrupta, amb el Partit Popular, pel qual havia mostrat predilecció la candidata Victòria Forns, fa tan sols dos dies. Atesa aquesta ruptura, l'escenari final és un govern en minoria del PSC, amb Josep Fèlix Ballesteros al davant. Així doncs, la llista més votada en les passades eleccions del 22 de maig és la que governarà la ciutat durant els propers quatre anys, tot i que amb la vigilància constant i persistent de nacionalistes i populars, que seguiran amb lupa el desenvolupament de tot el mandat municipal. Tot i la transcendència de la decisió que havia de comunicar, l'únic argument de Forns per justificar el trencament amb Alejandro Fernández –que avui valorarà la decisió de CiU i el nou panorama polític– va ser el següent: “Des de CiU a Tarragona hem arribat a la conclusió que aquesta fórmula no és la més convenient per a Tarragona en aquests moments”. Al matí, el líder del PP, en una emissora mostrava la seva incomoditat per no rebre cap trucada de CiU.

Desautoritzada, mai

Forns, però, va reconèixer que la reclamació d'una divisió equitativa de l'alcaldia, per part del PP, “és del tot legítima i perfectament democràtica”. En cap cas, la cap de llista nacionalista no va fer pública l'última oferta plantejada als populars –només els oferia un any d'alcaldia– i es va limitar a explicar que “són interioritats que s'han de quedar en la intimitat”. Des de CiU es va tornar a insistir que “sempre ha estat tot obert” i que “potser hi va haver precipitació des del PSC i des del PP perquè mai va existir un pacte”.

Enmig d'una sala de premsa plena a vessar i expectant, la portaveu convergent també va negar que se sentís desautoritzada per l'estructura del seu partit i va descartar dimitir. Preguntada una vegada i una altra per les causes reals del trencament, va assegurar que la decisió s'havia pres únicament en clau tarragonina; una circumstància, però, difícil de creure, atès que finalment s'han complert les directrius fixades pels dirigents nacionals de CDC i pel mateix president Mas, de les quals, precisament, havia renegat Forns. Quant a la renúncia a l'alcaldia, des de Convergència es va repetir que estan “preparats per governar”, però no volien fer-ho “a qualsevol preu”.

Missatge al PSC

Després de passar de puntetes per la separació amb el PP, Forns va subratllar que “CiU és la clau per a la governabilitat” i va enviar un missatge al nou govern: “Esperem que els regidors del nou equip de govern hagin llegit molt bé els resultats i abandonin la prepotència”.

REACCIONS

Em sembla correcte. Seran quatre anys de govern en minoria que no seran fàcils
Albert Abelló
president de la cambra de comerç de tarragona

REACCIONS

Un alcalde amb la meitat de vots que Ballesteros hauria estat un error
Joan Blázquez
president de l'associació comercial t de tarragona
He vist molta hipocresia en els polítics. L'alcalde haurà de ser hàbil a l'hora de negociar
Oriol Grau
sala trono
El discurs del respecte a la llista més votada estava a punt de convertir-se en una excepció només aplicable a Badalona
Arga Sentís
cap de llista d'icv
Em preocupa la feblesa d'un govern que estarà molt influït per una CiU gens nacionalista i molt conservadora
Sergi de los Rios
Cap de llista d'erc
És el que va demanar la societat. M'alegro que prevalgui el seny
Pedro Sánchez
president de la federació de veïns segle XXI

LES FRASES

Em sento preparat per governar en minoria. Actuarem amb generositat i buscant el consens amb els grups
Josep Fèlix Ballesteros
alcalde en funcions i cap de llista del PSC
La demanda del PP era legítima, però per a CiU compartir l'alcaldia no és la fórmula més adequada
Victòria Forns
cap de llista de CiU
Estem en moments difícils i farà falta molt de diàleg i consens per part de tots
Joaquim Julià
president de l'agrupació de confraries de setmana santa
El PP i CiU podrien haver pactat, però el més lògic és que governés la llista més votada
José Maria Fernández
president del Nàstic SAE
S'ha de respectar la ciutadania. La llista més votada és la que ha de governar
Miguel A. Cruz
president de l'associació de músics de tarragona
S'haurà de pactar més i tots els partits parlaran més. És bo per a la democràcia
Antoni Peco
president de la federació d'associacions de veïns
Em sap molt de greu que no hi hagi acord. Tarragona es mereixia un govern fort, no en minoria
Antonio Salas
president del col·legi d'advocats

Càlculs de poder

Tota negociació comporta vaivens, flexibilitat, renúncies. Quan el repte és objectivament lloable, com seria el cas d'un procés pacificador, tot el soroll és digerible. Quan es tracta del que es tractava, no tant. Després de com han anat les coses a Tarragona, es poden pensar tres coses: o el principi d'acord entre CiU i el PP no era gens consistent i només tenien en comú un rival; o CiU ha jugat amb el PP –és compatible amb la primera possibilitat– per aconseguir una contrapartida del PSC que no ha transcendit –Forns mateixa diu que s'ho guarda per a ella–, o els dirigents de la federació nacionalista a Barcelona han fet un cop de puny d'última hora i han fet prevaldre el respecte a la llista més votada. Aquest respecte no hauria d'estar per sobre de qualsevol altra legitimitat democràtica, però tampoc se l'ha de transgredir amb qualsevol excusa, com és un simple càlcul de poder. A última hora, CiU, que després de ser la més poc afavorida a les urnes ha demostrat molta inseguretat, haurà pensat que Alejandro Fernández potser empetitiria la seva candidata si hi convivia en igualtat de condicions. Vés a saber.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.