Política

Ballesteros demana una reforma de la llei electoral

Planteja que l'alcaldia sigui sempre per al més votat per evitar la desafecció de la ciutadania

L'alcalde manté la porta oberta a una ‘sociovergència', però CiU de moment ho descarta i prefereix donar suports puntuals

Josep Fèlix Ballesteros (PSC), que aquest migdia serà reelegit alcalde de Tarragona pel ple de constitució de l'Ajuntament després que CiU i el PP hagin descartat un pacte, va posar ahir sobre la taula la seva conclusió de les darreres setmanes d'incertesa política: la necessitat d'una reforma de la llei electoral. “Cal que hi hagi una elecció directa de l'alcalde”, va reclamar Ballesteros, que considera que aquest càrrec ha de recaure sobre el més votat i durant tot el mandat. El socialista argumenta aquesta petició subratllant que els estira-i-arronses dels darrers dies a Tarragona provoquen una desafecció política de la ciutadania, i considera poc adequat que un govern pugui estar “amb l'espasa de Dàmocles d'una moció de censura o del transfuguisme al damunt”. L'alcalde, que ahir va confessar que està “il·lusionat” per la seva reelecció, també proposa que els mandats municipals s'allarguin de quatre a “cinc o sis anys” per tal de donar possibilitats reals d'acabar projectes.

Obert a pactes

Ballesteros va voler fer públiques les bases del govern que haurà de dirigir, de moment, en minoria. Així, el socialista va fer seva una de les propostes de la campanya de CiU i va apostar perquè tots els grups amb representació a l'Ajuntament (la federació nacionalista, el PP i ICV) s'incorporin també en la junta de govern. “La junta de portaveus es convertirà en una eina que es reforçarà i es convocarà més freqüentment i de forma ordinària”, va avançar també Ballesteros, que va demanar als grups municipals, incloent-hi el PSC, que deixin enrere els interessos partidistes i que “girin full” de les tensions dels darrers dies durant les negociacions per al nou govern local. “Si no ho fem, els ciutadans ens abandonaran”.

Tot i que va subratllar que de moment no hi ha “cap acord que ja estigui cuinat”, Ballesteros va voler remarcar que la porta està oberta durant els pròxims mesos a la incorporació d'algun altre partit, una operació en què la predilecció per als socialistes seria una aliança més estable amb CiU. L'alcalde, de fet, va detallar que després de les eleccions ja havia ofert a la federació aquesta opció, i que ara tornaria a ser possible. Fonts de CiU, però, van dir que, de moment, el grup liderat per Victòria Forns no es planteja entrar en un govern amb el PSC i que optaran perquè Ballesteros governi en minoria, sense bloquejar “temes de ciutat”, però fent ben visible el caràcter decisiu dels set regidors de CiU.

En aquest sentit, la federació fins i tot planteja la possibilitat que Ballesteros hagi d'endarrerir el nomenament del seu cartipàs de govern –que ell preveu en principi fer públic avui– per tal que tant ells com el PP també puguin dir-hi la seva. Els convergents, que aplaudeixen la possibilitat d'entrar en la junta de govern, adverteixen que durant aquest mandat caldrà que el ple guanyi més pes, en detriment de la comissió de govern.

Menys empreses

L'ahir encara alcalde en funcions va avançar que “l'austeritat, la humilitat, el consens i la unitat” hauran de ser els eixos del mandat, en què ja va anunciar que s'eliminaran “empreses municipals i organismes” –que es pactaran amb la resta de grups– i també el nombre de conselleries, que seran onze, amb la desaparició ja confirmada de Comunicació i Societat de la Informació.

Quedaran diverses incògnites, com ara la continuïtat o no del discutit Mario Rigau al capdavant de la candidatura dels Jocs del Mediterrani pel 2017. Ballesteros va assegurar que aquesta demanda havia perdut força i que no creia que hagués de ser un dels noms sacrificats pel PSC. Fonts de la federació, tot i reconèixer que aquest nom no és ara la seva prioritat, sí que van afirmar que el consideren “una part del passat i no del present i el futur”, i que entendrien com un “bon gest” de Ballesteros el seu relleu a mitjà termini.

LA FRASE

És el moment de reforçar la capitalitat. Hem d'estirar el carro de les grans decisions de país
Josep Fèlix Ballesteros
Alcalde de Tarragona (PSC)

ICV s'abstindrà

L'única representant d'ICV-EUiA, Arga Sentís, va anunciar que avui s'abstindrà en la votació per escollir l'alcalde, tot i que des d'EUiA apostaven per donar suport a Ballesteros. Els ecosocialistes han denunciat com CiU ha portat les negociacions, no només a Tarragona, sinó en altres municipis del Camp i les Terres de l'Ebre, en la majoria dels quals ha acabat pactant amb el PP i “en molts casos sense respectar la llista més votada i sense haver anunciat les seves intencions abans de les eleccions”. “L'excepció serà Badalona”, va dir Sentís abans que es trenqués el principi d'acord de la dreta a la capital del Tarragonès. “Sento vergonya”, va concloure Sentís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.