Política

Alt Penedès

S'esvaeix el pacte d'unitat i pren forma l'acord de CiU i ERC

Els socialistes defensen la utilitat del pacte d'unitat però veuen l'acord entre convergents i republicans “dat i beneït”

ERC va ser dels primers a negar la possibilitat de repetir el pacte

Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia no van poder configurar el 2007 després de les eleccions municipals uns governs locals estables i majoritaris i calia un ens fort que pogués impulsar temes clau per al territori com el pla director territorial. En certa manera aquest dibuix es va repetir el 22 de maig passat. A Sant Sadurní d'Anoia han arribat a un acord per obtenir un govern estable, però a Vilafranca CiU governarà amb minoria i cal de nou un consell comarcal fort que aglutini totes les forces polítiques. Aquest és el discurs que ha fet el primer secretari del PSC de la federació de l'Alt Penedès i el Garraf, Rafael Roig, aquest dies, el gran valedor del pacte de fa quatre anys, tot i que no ha convençut aquesta vegada ni CiU, ni ERC. Aquests dos partits han mantingut aquests dies converses i, segons assegura el mateix Rafael Roig, el pacte per constituir el nou govern comarcal “es veu que està ja dat i beneït”.

Tot i les paraules de Roig, membre actiu de les negociacions que s'estan coent des de dilluns passat amb les constitucions dels ajuntaments, el president comarcal d'ERC a l'Alt Penedès, Jesús Salius, s'ha mostrat menys clar a l'hora de parlar de les negociacions obertes. Salius apunta que “s'ha parlat amb totes les forces polítiques, però sembla que hi podria haver un apropament a CiU. Primer cal definir les prioritats i ja veurem en els pròxims dies”, deia ahir. Salius ha estat una de les persones que ha tallat en sec el discurs de Roig aquesta setmana. Quan faltaven pocs dies per acabar el mandat i per celebrar-se les eleccions municipals ja es va mostrar en contra, en declaracions en aquest mateix diari, a repetir l'experiència. Quan se li preguntava pel futur del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Salius enumerava les bondats d'aquell pacte que va permetre l'aprovació del pla director, però en parlar dels punts negatius deia: “Si he de parlar d'aspectes negatius, diria que en alguns moments ha estat feixuc consensuar temes i fins i tot hem estat poc creatius. Cada conseller tenia una cartera i era difícil actuar en una àrea que tenia un altre partit”. Les opinions de Salius valen ara més que mai. ERC es va convertir el 22 de maig en el partit amb el poder per decantar el color del nou govern comarcal. CiU es va convertir en la força més votada a la comarca i va obtenir 14 consellers comarcals, el PSC en va aconseguir 12, ERC en va obtenir 3, el PP, 2, i ICV i la CUP, 1 conseller.

Tot i els intents, aquest diari no va poder parlar amb el secretari de política municipal de CiU a l'Alt Penedès, Francesc Olivella, que va optar pel silenci i per no fer públiques les negociacions. Encara no hi ha una data definida per a la constitució del Consell de l'Alt Penedès i alguns partits apunten que serà a principi de juliol.

LA FRASE

El pacte entre CiU i ERC al consell comarcal de l'Alt Penedès es veu que està ja dat i beneït
Rafael Roig
primer secretari del PSC de l'Alt Penedès i el Garraf

LA XIFRA

3
Són els consellers d'ERC
que poden fer decantar el govern comarcal. El que és segur és que no serà d'unitat.

El PSC vol mantenir el Garraf

El primer secretari del PSC de la federació de l'Alt Penedès i el Garraf, Rafael Roig, diu que a la comarca del Garraf hi ha hagut diversos contactes “informals” però que encara no s'ha encetat de manera oficial una negociació per formar el nou govern. Roig considera que al PSC, com a força més votada a la comarca, “li pertoca portar la iniciativa” per formar govern al consell. En l'anterior mandat, el PSC, la força més votada també llavors, va arribar a un pacte de governabilitat a l'ens comarcal amb ERC i ICV. Ara els socialistes no podran repetir el pacte perquè ERC s'ha quedat sense representació a l'ens comarcal. Pel nombre de vots de la comarca, la constitució del nou ens estarà representat per 11 consellers del PSC, CiU tindrà 10 consellers, el PP, 5, ICV en tindrà 4 i la CUP, 2. L'acord entre el PSC, ICV i la CUP al Consell asseguraria la majoria absoluta. El PSC va informar ahir al matí que al vespre, tancada ja aquesta edició, tenien previst reunir-se a Sant Cugat Sesgarrigues per decidir amb tots els càrrecs electes escollits el 22 de maig en les eleccions municipals els representants als consells comarcals de l'Alt Penedès i del Garraf i també el representant a la Diputació de Barcelona. Els noms es comunicaran avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA