Política

MARIA TERESA FERRÉS

ALCALDESSA DE PALAMÓS (PSC)

“La mancomunitat és una eina molt potent”

Van apostar fer-ho amb Esquerra i Entesa, no amb CiU, perquè hi havia coincidències programàtiques, però Esquerra es va tancar en banda

Creu que Palamós presenta una oportunitat per la seva situació geogràfica, econòmica i mediambiental

‘Carpe diem'
Després de vuit anys a l'alcaldia de Palamós, quatre com a vicepresidenta primera de la Diputació, vol viure el present polític i no capficar-se massa en el rol que tindrà ara en el nou grup socialista de l'ens gironí ni plantejar-se si es tornarà a presentar d'aquí a quatre anys. Abans de ser alcaldessa, va estar quatre anys a l'oposició.
No podem oblidar el model turístic de Palamós, el de segona residència: funciona i ens desestacionalitza

Torna a ser alcal­dessa, i aquesta vegada la majo­ria con­sis­to­rial la forma amb Entesa, després que Esquerra no hi volgués entrar.

Queda oberta la porta al govern, per a Esquerra?

Nosal­tres, des del pri­mer moment, vam voler fer un pacte de govern ampli i que donés esta­bi­li­tat. Vam obrir con­ver­ses amb tots, però amb un objec­tiu de nego­ciar amb Esquerra i Entesa. Esquerra es va tan­car en banda. Per nosal­tres, la con­dició que posava sobre la taula, que Entesa no fos al govern, era inac­cep­ta­ble. Per tant, les nego­ci­a­ci­ons van ser molt breus. En canvi amb Entesa vam avançar. La incor­po­ració del regi­dor, Erik Solés, ens fa sen­tir còmodes. Pen­sem que és un pacte que dóna esta­bi­li­tat al govern, que era un dels objec­tius que per­seguíem.

I no es van plan­te­jar gover­nar sols?

Aquesta era una opció, però si buscàvem esta­bi­li­tat garantíem que hi hagués una majora àmplia pac­tant. Per tant, tot i valo­rar el fet de que­dar-nos en mino­ria, vam apos­tar per pac­tar i acon­se­guir una majo­ria còmode.

I no hau­ria estat una majo­ria més còmoda si es pac­tava amb CiU, i es feia un govern més fort en una època de crisi?

El govern és fort i és esta­ble. I per tant pac­tar amb CiU podria haver estat una pos­si­bi­li­tat. Però ens vam plan­te­jar bus­car socis de govern en qui hagues­sin coin­cidències pro­gramàtiques.

Al Baix Empordà hi ha hagut un crei­xe­ment de CiU, no sé si pot afec­tar-los...

No hi ha cap pro­blema, tenim molt bona relació amb alcal­des com el de Calonge, amb qui com­par­tim la man­co­mu­ni­tat, o el de Platja d'Aro. Més enllà d'unes sigles, el que ente­nem és què hi ha objec­tius comuns a la nos­tra zona i que la relació entre els veïns ha de ser bona per avançar a la comarca.

Ha par­lat de la man­co­mu­ni­tat. Creu que el futur, i més en època de crisi, passa per això, per man­co­mu­nar ser­veis entre muni­ci­pis?

N'estic abso­lu­ta­ment con­vençuda. La man­co­mu­ni­tat de muni­ci­pis és una eina molt potent per ofe­rir ser­veis. L'exem­ple de la pis­cina coberta amb Calonge i Vall-llo­brega n'és un molt bon exem­ple. Per tant hau­rem d'avançar en aquest model i pen­sar que podem man­co­mu­nar altres ser­veis, com poden ser les plat­ges, la neteja o la pro­moció turística. Ja hem començat a par­lar-ne.

Sem­pre diu que Palamós és un espai d'opor­tu­ni­tats. Qui­nes són?

D'entrada, la seva situ­ació geogràfica: estem situ­ats al cor de la Costa Brava, i ben comu­ni­cats. I d'altra banda, és una ciu­tat medi­terrània que ha sabut man­te­nir un model urbanístic com­pacte a l'entorn dels nuclis històrics, amb un 70% del ter­ri­tori pro­te­git. Això ens porta a un model de ciu­tat de futur, en temes medi­am­bi­en­tals. I a banda, amb sec­tors econòmics clau al vol­tant del turisme, de la gas­tro­no­mia, el comerç i el tre­ball con­junt amb l'admi­nis­tració. Per això, cre­a­rem l'Ins­ti­tut de Pro­moció Econòmica.

Hotels?

Abans de par­lar d'hotels, hem de gene­rar neces­si­tat d'aquests hotels.I, per tant, pro­mo­ci­o­nar la nos­tra ciu­tat. No podem obli­dar el model turístic de Palamós, més basat en el de segona residència: fun­ci­ona i, a més, ens deses­ta­ci­o­na­litza. Com a govern, nosal­tres ja vam fer una pre­visió d'hotels dins del nou pla gene­ral.

Par­lant del pla gene­ral. Està una mica atu­rat, no?

Bé, les cir­cumstàncies econòmiques i soci­als del nos­tre país fan que tots els temes urbanístics hagin tin­gut una atu­rada. Pre­ve­iem que tan bon punt repunti aquest moment hi haurà un crei­xe­ment urbanístic rao­na­ble i neces­sari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.