Política

lleida

CiU i PP acusen el tripartit d'haver disparat l'endeutament de la Diputació

El president en funcions, Jaume Gilabert (ERC), defensa que la inversió als municipis ha augmentat en un 150% i s'han reduït despeses innecessàries

Els partits de l'oposició a la Diputació de Lleida, CiU (que n'ostentarà la presidència en el proper mandat) i PP, van criticar ahir ERC i el PSC per haver situat l'endeutament a l'ens fins el 121%, respecte el 95% de fa quatre anys. A més, es preveu que aquest percentatge es dispari aquest 2011 fins el 136% perquè es calcula que caldrà de retornar uns 25 MEUR a l'Estat pel descens en la recaptació de tributs del 2009.

En el ple celebrat ahir, el president en funcions, Jaume Gilabert (ERC), va defensar que la inversió als municipis ha crescut un 150% i que, tot i l'augment dels préstecs, se n'ha reduït la càrrega financera. L'equip de govern va aprovar en el ple, en solitari, els comptes del 2010, mentre la constitució del nou govern encara no té data.

El diputat de CiU, Salvador Bordes, va afirmar que la “crítica” situació dels comptes deixarà “bloquejada” la propera legislatura. “Se'ns hauria d'haver fet cas quan dèiem que calia tancar l'aixeta, no signant nous convenis i rebaixant els firmats”, va subratllar. En la mateixa línia, la diputada del PP, María José Horcajada, va destacar la “nul·la” capacitat de la Diputació per endeutar-se durant els propers anys.

En l'aprovació dels comptes, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, va defensar que el mandat ha estat marcat per una clara política d'austeritat en la gestió. Des del juliol de 2007 fins el juny del 2011, la Diputació ha prescindit de 36 contractes, passant dels 610 als 574. També es va fer una política de retallada de sous i de les partides de protocol, de representació institucional i de comunicació amb reduccions que van, segons els casos, del 20 al 40% respecte del mandat anterior, segons va explicar Gilabert. També va destacar que el període mitjà de pagament als proveïdors s'ha situat aquest 2011 en 51,57 dies, una xifra però que l'oposició considera que encara cal rebaixar, per sota dels 50 dies que marca la llei.

Sense data per al relleu

En la sessió plenària d'ahir es van aprovar tres convenis de col·laboració entre la Diputació i el Servei Català de la Salut amb els ajuntaments d'Alcarràs i Montgai i el Consell Comarcal del Solsonès per a l'actualització d'infraestructures sanitàries a Alcarràs, Montgai i Solsona. El ple també va aprovar el conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l'agrupació d'Entitats per a l'atenció a persones amb discapacitat (ALLEM) durant l'any 2011. La constitució del nou ple de la Diputació, que serà governada per CiU amb majoria absoluta, encara no té data. Tot i això, pren força l'opció de dilluns 11 de juliol i, com a segona opció, divendres 15. El nou president serà Joan Reñé, actual president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona