Política

lleida

CiU ja presideix tots els Consells Comarcals de Ponent i del Pirineu

Vuit dels onze consells de la demarcació els governa amb majoria absoluta

Al Segrià i al Jussà CiU fa coalició amb ERC i a l'Alta Ribagorça amb el PSC i un independent

La jornada d'ahir, en què es van constituir els onze Consells Comarcals de la demarcació de Lleida, fa palès el gran canvi polític que s'ha donat en les darreres eleccions municipals. CiU, que en el darrer mandat només governava quatre dels onze consells, ara té la presidència de tots ells, i en vuit ho fa amb una còmoda majoria absoluta.

El cas més significatiu és el Segrià, al comarca més poblada. Un acord entre CiU i ERC ha desbancat al PSC. El nou president comarcal, com ja havien anunciat els dos partits la setmana passada en arribar a l'acord, és l'alcalde d'Alpicat, Pau Cabré, que tot i el suport d'ERC governarà en minoria.

A la resta de les comarques del pla de Lleida, CiU governa amb majoria absoluta. L'alcalde de la Baronia de Rialb, Pere Prat, presideix la Noguera, Joan Solà el Solsonès, el de Plans de Sió, Adrià Marquilles, presideix la Segarra, el de Puiggrós, Jordi Muró, d'Unió Democràtica, és el nou president del consell de les Garrigues, i l'alcaldessa d'Anglesola, Rosa Maria Mora, continua com a president del consell de l'Urgell. Al Pla d'Urgell CiU ja governava amb majoria absoluta però el seu president fins ara, l'alcalde de Fondarella, Joan Reñé, no continua perquè a partir de demà serà el nou president de la Diputació, que també passa a mans de CiU. A la presidència del Pla d'Urgell, el substitueix l'alcalde de Bellvís, Francesc Fabregat.

A les comarques del Pirineu de Lleida el tomb també ha estat espectacular. CiU ha recuperat els consells del Pallars Sobirà (el presideix l'alcalde de Sort, Llàtzer Sibis) i l'Alta Ribagorça (amb el regidor de CiU del Pont de Suert Josep Antoni Troguet al capdavant d'un equip on també participa el PSC i un regidor del Bloc per la Vall), i manté el govern del Pallars Jussà (repetint el pacte amb ERC, tot i que canviant ara de president, que serà el cap de files de CiU a Tremp, Joan Ubach) i de l'Alt Urgell, amb Jesús Fierro com a president.

En el cas de l'Alta Ribagorça, les negociacions per forma govern s'han allargat fins a pràcticament el darrer minut de la constitució del Consell. Finalment, les dos forces majoritàries, CiU i el PSC, han acordat la coalició. Només quedarà a l'oposició un sol conseller comarcal, el del PP. Al Jussà, el ple es va desenvolupar amb tensió, alguns consells socialistes van abandonar el ple però d'altres van continuar. Allà CiU i ERC han fet el pacte que haguessin volgut fer a Tremp però que el regidor de Rcat va avortar en pactar amb el PSC malgrat l'oposició del seu propi partit, que l'ha desautoritzat. Al Consell, CiU a més de la presidència tindrà la vicepresidència segona, i ERC la vicepresidència primera i la gerència.

Per últim, l'altre territori pirinenc de la demarcació de Lleida, la Val d'Aran, també ha tingut un canvi polític, tot i que no el governa un consell comarcal sinó, pel seu estatus propi reconegut amb l'Estatut i la Llei d'Aran, el governa el Conselh Generau, ja constituït, on Convergència Democràtica Aranesa, partit associat a CDC, ha recuperat el poder que havia gestionat els darrers quatre anys Unitat d'Aran, partit associat al PSC.

LA XIFRA

100%
del consells comarcals
de la demarcació estan ara presidits per CiU. Abans només governava 4 dels 11 consells


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona