Suècia

Entre els pirates i les nuclears

Suècia afronta les eleccions europees amb la sorpresa que un partit de creació recent, el Partit Pirata, podria obtenir una important representació dels 18 eurodiputats que s'han d'escollir. Aquests pirates no són els que aborden vaixells, sinó els que reivindiquen l'intercanvi lliure d'arxius informàtics. La intenció de vot no para de créixer, tot i que el seu programa se centra bàsicament en els temes de comunicació i internet, intentar pressionar per reduir els preu dels CD, aconseguir abolir els drets per patents i promoure l'intercanvi gratuït d'arxius. L'èxit del Partit Pirata té molt a veure amb el vot de càstig als partits tradicionals, i els electors el veuen com una formació que pot defensar els seus interessos a Brussel·les. Però més que la campanya electoral europea, el que interessa més als suecs aquests dies és l'anunci de casament reial. La princesa hereva, Victòria de Suècia, i el seu promès, l'empresari Daniel Westling, es casaran el 19 de juny del 2010 a la catedral de Sant Nicolau d'Estocolm. Les monarquies europees veuen així com l'única hereva d'una casa reial del continent que encara era soltera es casarà. La notícia ha eclipsat una polèmica decisió del govern conservador suec: mantenir els deu reactors nuclears en funcionament. Per combatre l'escalfament global, el govern suec ha decidit apostar per les energies renovables, però alhora apostar per la nuclear. Un fet sorprenent en un país que ha estat referent europeu de la lluita contra l'energia atòmica. Per fer el canvi polític, el govern del primer ministre, Fredrik Reinfeldt, ha de derogar una llei promulgada fa trenta anys i que tenia com a objectiu abandonar l'energia nuclear el 2010. Enquestes recents indiquen que el 65% dels suecs són favorables que les centrals nuclears actuals continuïn obertes.

Les europees també arriben a Suècia després que el Parlament acabi d'aprovar per 261 vots a favor i 22 en contra una llei que autoritza el matrimoni entre persones del mateix sexe i que ha entrat en vigor a partir de l'1 de maig, però l'aplicació a les esglésies es podria retardar com a mínim fins l'any vinent, ja que l'Església nacional luterana sueca no prendrà una posició oficial fins a final d'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona