Política

barcelonès nord

Badalona perd poder en la nova jerarquia del Consell Comarcal

Deixa de tenir l'única vicepresidència que tenia fins ara en aquesta entitat supramunicipal, constituïda ahir Sant Adrià obté la presidència amb Sito Canga, i Santa Coloma, una vicepresidència destacada amb Núria Parlon

Des d'ahir, el Consell Comarcal del Barcelonès ja té govern, president, vicepresidents, delegació d'àrees i pla de mandat per als quatre anys vinents. Com s'esperava, l'elegit per liderar aquesta institució supramunicipal que formen els ajuntaments de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs serà el batlle d'aquesta darrera localitat, el socialista Sito Canga, que va accedir al càrrec amb 30 vots favorables –els dels consellers del PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC– i nou vots en blanc, els dels representants del PP.

D'aquesta manera, es reeditava un nou pacte d'aquestes quatre formacions en el mandat que ara comença. Un mandat en què, si s'analitza la distribució de poders per a cada consistori, deixa una mica afeblit el de la ciutat de Badalona. I és que un dels indicatius que poden dur a aquesta interpretació és el fet que, a diferència de fa quatre anys, en els propers no hi haurà cap regidor badaloní que tingui alguna de les vicepresidències, uns càrrecs que, tot i ser més simbòlics en entitats supramunicipals com aquesta, no deixen de ser indicatius del pes dels diversos municipis. En el mandat anterior, la vicepresidència tercera va recaure en l'edil ecosocialista Àlex Mañas, que fins ara s'havia encarregat de dirigir l'àrea de Serveis Personals, Ensenyament i Serveis Socials. Ara, amb el nou cartipàs, aquest lloc clau en l'actual context de crisi passa a mans d'un altre regidor ecosocialista, però en aquest cas barceloní: Joaquim Mestre. Juntament amb ell, i pel que fa a representants del Barcelonès Nord, hi haurà l'alcaldessa colomenca, Núria Parlon (PSC), que com a quarta vicepresidenta dirigirà Promoció Econòmica i Ocupació, una àrea també destacada en els temps que corren. Un segon indicador, aquest menor, de la pèrdua de pes de Badalona és el fet que hagi perdut un conseller dels 39 que el formen, a diferència de Santa Coloma, que en guanya un.

Tot i no figurar en cap vicepresidència, la quota badalonina treu el cap a la junta de govern de l'entitat, en què acompanyant el president i els set vicepresidents hi haurà sis consellers més, entre els quals Josep Duran (PSC) i Josep Pera (CiU).

Defensa de la institució

En el seu primer discurs com a president, Canga va defensar la necessitat de mantenir la institució com a encaix al nou mapa metropolità i per afrontar els temps de crisi. “Caldrà fer més amb menys”, va alertar el batlle adrianenc, compromès amb el diàleg amb “tots” els partits.

Una comarca menys present a la Diputació

J.G.N.

Fa una setmana, en la constitució d'una altra institució supramunicipal, no va ser només Badalona la que en va sortir malparada. Va ser tota la comarca, ja que el nou govern de la Diputació de Barcelona també treu poder als municipis del Barcelonès Nord. En el mandat anterior, regidors d'aquestes localitats havien ocupat la presidència –Antoni Fogué, pel PSC de Santa Coloma– i les primeres tres vicepresidències –Bartomeu Muñoz, pel PSC de Santa Coloma; Màrius Garcia, per ICV-EUiA de Badalona, i Mateu Chalmeta, per Esquerra de Badalona– d'aquest ens que agrupa els 311 municipis de la demarcació de Barcelona. Ara, amb el pacte de CiU i el PP, la presència de la comarca a la cúpula de l'ens es limita a la vicepresidència cinquena –que recau en Fogué–, que és simbòlica i no té competències de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.