Política

Operació concert

CiU accentuarà la reivindicació del pacte fiscal dins i fora del govern amb vista a les eleccions espanyoles

Farà èmfasi en el control de la caixa, més enllà de fixar un fre a la solidaritat

Ortega enllestirà la nova llei de consultes

El govern es reunirà dimarts per últim cop abans de la diàspora estival. La sala Tàpies quedarà tancada fins al 30 d'agost, encara que les vacances del president de la Generalitat seran més curtes. Artur Mas només descansarà la segona quinzena del mes i durant nou dies escassos. Després, la tardor governamental arribarà marcada per la celebració de les eleccions a l'Estat. Amb l'horitzó del 20 de novembre, l'executiu i CiU posaran en marxa l'operació d'impuls del pacte fiscal, com a pròleg d'inici de la segona part d'un mandat concebut amb el condicionant de les eleccions espanyoles.

Falta concretar quin serà el model de finançament que es reclamarà al nou president que haurà d'ocupar la Moncloa abans de l'1 de gener. L'esbós del sistema parteix de la premissa que Catalunya hauria de recaptar i gestionar tots els impostos, sense deixar de contribuir a l'anomenada solidaritat interterritorial. L'executiu pretén posar la banya en la gestió tributària. Considera que només el fet d'assumir el control de la caixa seria un gran avenç per al país. No és el mateix negociar qualsevol qüestió amb l'Estat diners en mà que no tenint-los, diu. Ara el conseller Andreu Mas-Colell ni tan sols es pot plantejar no retornar l'any vinent a Madrid els 623 milions que deu per la liquidació de les bestretes del finançament corresponents al 2008 i el 2009, com a conseqüència de les males previsions dels d'Elena Salgado: l'Estat li restarà del global que dispensi a la Generalitat d'acord amb la previsió d'ingressos de l'any vinent i llestos. El govern català, per tant, ni veurà passar els diners.

Dèficit fiscal a la meitat

És per això que el gabinet d'Artur Mas pretén fixar el focus sobre la recaptació. La batalla per l'aportació al fons estatal, no obstant això, també es preveu complicada. Abans del 31 d'octubre, la comissió parlamentària sobre el concert definirà els ets i uts del nou sistema i en fixarà el llistó. L'executiu sempre ha defensat, de portes endins, que hauria de reduir a la meitat el dèficit fiscal, és a dir, el total equivalent als impostos que paguen els catalans i que no tornen a Catalunya. Això implicaria que es rebaixés, aproximadament, a l'entorn del 4% del PIB. Però la comissió en tindrà l'última paraula. CiU es presentarà a les eleccions espanyoles amb el pacte fiscal, un altre cop, com a proposta estrella. El grup parlamentari a Madrid es vendrà com a corretja de transmissió de la Generalitat. Però l'èxit de la proposta, prevista abans del 20-N, dependrà dels resultats dels comicis i quedarà del tot desactivada si el PP obté majoria absoluta.

La llei de consultes

Mas no ha definit mai públicament un pla alternatiu en cas que el pacte fiscal fracassi. Però sempre s'ha guardat la carta de convocar una consulta. CiU sap que el projecte compta amb el suport majoritari de la ciutadania, de manera que obtindria sense problemes el suport de les urnes i assentaria un precedent històric en l'exercici del dret a decidir. La vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, té el mandat que la nova llei de consultes arribi al Parlament abans de Nadal, segons fonts del govern, perquè pugui ser aprovada abans de l'estiu de l'any vinent. CiU concep una norma que permeti al govern convocar consultes sense que sigui necessària l'autorització de l'Estat. La llei hauria de superar les limitacions de l'anterior, exclusiva per als referèndums, encara en mans del Tribunal Constitucional.

La federació defensa que l'escull del vistiplau estatal es podria salvar sempre que l'executiu no faci servir el cens electoral en la convocatòria. El mateix TC va definir, arrel de la consulta de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, que un dels trets essencials del referèndum era l'ús del cens. Aquestes consultes, per tant, no el farien servir. El govern persegueix que la llei sigui una eina àgil que faciliti les convocatòries i no n'eternitzi el procés.

ERC entra en joc

Els republicans són el soci natural de CiU al Parlament en el concert i la llei de consultes. Així que els republicans guanyaran protagonisme dins la geometria variable, fins ara monopolitzada pel PSC i el PP. La tardor del pacte fiscal és a tocar.

01.01.2012
Abans de final d'any
el nou govern espanyol ha d'estar constituït. Serà aleshores quan la Generalitat li plantejarà la consecució del pacte fiscal.
31.10.2011
La comissió parlamentària
sobre el concert econòmic ha de concretar els detalls del model del pacte fiscal abans que s'acabi el mes d'octubre vinent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries