El partit independentista pot trencar l'hegemonia socialdemòcrata a Groenlàndia
Entrarà en vigor l'Estatut que reconeix el dret d'autodeterminació
Des de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia, el 1979, Groenlàndia, sota sobirania danesa, només ha conegut governs dominats pel partit socialdemòcrata Siumut, actualment al poder en coalició amb els liberals de l'Attasut, que controlen 17 dels 31 diputats del Parlament groenlandès.
Les últimes enquestes situaven l'IA, fins ara segona força amb 9 representants, amb el 44 per cent dels vots, quasi el doble que en els comicis anteriors, del 2005.
El tradicional domini del Siumut i el seu paper com a «pare» de la pàtria, unit a experiències anteriors fallides amb els pronòstics de les enquestes, augmenten la incertesa sobre el resultat, tot i que altres fets confirmen que la derrota socialdemòcrata podria ser aquesta vegada una realitat. En l'últim debat televisat, tots els líders van reconèixer implícitament la possible victòria del partit independentista i es van oferir a pactar amb ell. El líder d'IA ha parlat els últims dies de formar una coalició àmplia, tot i que ha descartat la presència dels socialdemòcrates, sacsejats per escàndols de corrupció sobre factures de viatges i sopars privats pagats de l'erari per diversos dels seus dirigents, a part de les lluites internes del partit. Amb la por de perdre el poder, el Siumut ha recorregut a idees com ara oferir bitllets d'avió subvencionats perquè els groenlandesos puguin visitar una vegada a l'any els seus familiars en altres parts de Dinamarca.
Si guanya el partit independentista, tindrà la possibilitat històrica de dirigir el país quan el dia 21 entri en vigor el nou estatut d'autonomia que deixa sota control danès només sis àrees: la Constitució, la nacionalitat, el Tribunal Suprem, la defensa i la seguretat, la política monetària i de divises, així com la política exterior.
La reforma estatutària adjudica, a més, a Groenlàndia, mitjançant una fórmula progressiva, els ingressos procedents del subsòl, fet que col·loca l'illa a un pas de la independència sempre que siguin certes les prediccions sobre enormes reserves de gas i petroli i que sigui rendible explotar-les.
Notícies relacionades
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 03-06-2009, Pàgina 21
- El Punt. Barcelona 03-06-2009, Pàgina 21
- El Punt. Camp de Tarragona 03-06-2009, Pàgina 21
- El Punt. Comarques Gironines 03-06-2009, Pàgina 21
- El Punt. Penedès 03-06-2009, Pàgina 21
- El Punt. Maresme 03-06-2009, Pàgina 21
- El Punt. Vallès Occidental 03-06-2009, Pàgina 21