Política

JOSEP MARIA BARTOLOMÉ

ALCALDE D'AVINYONET DE PUIGVENTÓS

“Tot quadra si es fa la nova escola”

Bartolomé situa el projecte de la nova escola com a punt de pivot de les actuacions d'aquest mandat

Avinyonet ha multiplicat per cinc la població en quinze anys i ara “tot es fa petit”

Bartolomé va arribar a l'alcaldia fa quatre anys, amb el repte de manar un vaixell que s'havia fet desmesuradament gros en només quinze anys. La seva experiència empresarial l'ha portat a voler-lo manar amb criteris d'empresa i, per això, assolir dèficit zero és un dels seus grans objectius

Com planteja el seu últim mandat?

Vuit anys és el que recomano a qui vulgui ser alcalde, quatre és molt just. Ara mateix tinc coses començades i m'ha agradat tornar a sortir per poder-les acabar. Acabaré amb 67 anys i ja n'hi haurà prou i serà el moment de donar pas al jovent. Estic formant un equip que tenim la mateixa manera de pensar. Quan jo marxi hi podrà haver una continuïtat clara.

Quina és aquesta manera de pensar?

Vinc del món empresarial i des d'aquesta perspectiva ho veig tot. Sense que se m'enfadi ningú, difícilment em puc avenir amb un funcionari, perquè tenim dues maneres diferents de veure-ho.

La clau és gestió i estalvi.

Exactament. Les generacions que ens vénen al darrere ho tindran molt més complicat. Per tant, hem d'intentar no complicar-los encara més la vida. Vaig estar veient amb l'alcalde de Navata, Jaume Homs, noves formes de calefacció per a ajuntaments, pavellons esportius i escoles pel sistema de biomassa. L'alcalde d'Alp ens va ensenyar un pavelló esportiu que l'obren tres cops a l'any perquè no el poden mantenir i està desproporcionat amb les necessitats que tenen. Això és el que no hem de fer. Mai és bo llançar calés, però ara menys.

Quan va arribar fa quatre anys va afanyar-se a eixugar deute.

El deute era d'uns 800.000 euros i ara ja és d'uns 300.000 euros. Seria l'home més satisfet del món si d'aquí a quatre anys tinguéssim les escoles noves i el dèficit zero. Tiraria petards.

Les escoles, l'any 2000 estaven a punt de tancar-se i ara hi ha 160 nens escolaritzats.

Amb l'augment de criatures, quan vam arribar al 2007 es parlava d'enderrocar l'ajuntament per fer créixer les escoles. Un cop plantejat, ho vam veure diferent. Aquest ajuntament té vint anys i no té ni esquerdes. Per què enderrocar-lo i traslladar-lo al casc antic com es volia fer? Massa dificultós. Volem treure les escoles d'on son i les posem en els 17.000 m² que s'estan preparant, i amb un tret matarem dos o tres pardals. Si ho aconseguíssim, els edificis vells de les escoles quedarien lliures i podríem fer-los servir. Ja ho tenim parlat amb ensenyament i sembla que no seria problema. Allà hi podríem posar Correus i el dispensari, que ara són a l'edifici de l'ajuntament, i també ens hi cabria un casal d'avis. Això seria l'ideal.

D'inversions grosses, per tant, no en calen.

No n'hem de fer. Amb les escoles tot ens vindrà quadrat. A final de setembre s'entregarà a ensenyament la urbanització del Camp de les Fonts totalment acabada. Llavors trucarem Albert Bayot –el delegat d'Ensenyament– perquè vingui a veure-ho. Ens va demanar unes escales perquè hi hagi un accés a peu per a la mainada, fins i tot en el POUSC 2012, i costarà uns 78.000 euros i esperem que no surti cap problema. Demanarem a Bayot que es comenci a fer el projecte i esperem que el consideri prioritari.

El creixement desmesurat d'Avinyonet ho ha condicionat tot.

En tot Catalunya no hi ha un sol poble que hagi multiplicat els seus habitants per quinze en els últims cinc anys els seus habitants. Passar de 300 a 1.600 no ho ha fet cap altre. Això no porta res de bo, tot es fa petit.

k

L'entrevista completa a www.elpuntavui.cat
Avinyonet, amb Mas Pau sobretot, s'ha convertit en ciutat dormitori de Figueres. La lluita és com fer poble, no?
A l'urbanització de Mas Pau hi viu el 70 per cent dels habitants d'Avinyonet. Hi ha molta gent que no entra mai al nucli i tot ho va a fer tot a Figueres. Això ho hem de canviar. Una manera de fer poble és fonamentar el futbol, com element de cohesió social. Vam recuperar un camp de futbol, s'hi va plantar gespa, hi hem fet una inversió de prop de 140.000 euros per aconseguir que la gent faci esport al seu poble. Ara hi ha cinc equips i això ha fet que moltes famílies de Mas Pau entrin al poble i hi facin vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.