Presidents i alcaldes es mostren contraris que els consells perdin pes polític
Algunes veus crítiques defensen que cal reduir les partides de sous i evitar càrrecs de gestió política allà on es dupliquen les feines que fan ajuntaments
El debat que s'ha iniciat sobre la supressió o no de consells i diputacions també ha posat sobre la taula la possibilitat de reduir el seu pes polític. I, pel que fa als consells, alcaldes i presidents s'hi mostren contraris. Pel president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, l'activitat política és del tot necessària a tots nivells “per conduir la recuperació econòmica i de valors que li calen a la nostra societat”. I, en conseqüència, els consells no en poden quedar al marge. El mateix pensa Josep Maria Corominas, alcalde d'Olot, que creu que han de continuar tenint pes polític “perquè hi ha diferents models de societat i cal donar-hi resposta”. I, en aquesta línia, Joan Espona, president del Consell de la Garrotxa, assenyala que l'administrat vol tenir al seu costat les administracions. En canvi, pel president del Consell del Ripollès, Miquel Rovira, Girona n'ha de quedar al marge: “Potser cal reestructurar-los, però no els gironins. Els consells són la raó de ser de la proximitat i el nostre encara més.”
Veus crítiques
Amb tot, alguna veu crítica sobresurt. Juli Fernández, alcalde de Palafrugell i diputat a Madrid pel PSC, veu necessari despullar-los de pes polític perquè moltes de les partides van precisament per sous i dietes: “De vegades, una part substancial del pressupost se'n va a cobrir la despesa política de sous i dietes. I això la gent, i encara més en aquest moment, no ho entén.” Per això, segons Fernández, ara s'haurien d'aprimar aquestes partides i “evitar que hi hagi càrrecs de gestió política allà on es dupliquen les tasques que ja fan els consistoris”.
L'estructura del Consell
Els consells comarcals són els òrgans de govern i d'administració de la comarca. No deixen de ser un òrgan col·legiat, amb el ple, amb un òrgan unipersonal, el president, a més d'una figura integrada, el gerent. La seva estructura política està formada per regidors dels ajuntaments que la componen. La tria es fa en funció del sistema basat en la llei d'Hondt, aplicant una fórmula mixta tenint en compte tant els vots obtinguts per les candidatures com els regidors.
Només és una sensació...
La visió dels alcaldes i presidents de consells, tret d'alguna veu dissident, és mantenir l'statu quo. És obvi que les diputacions i els mateixos consells comarcals neixen com a fruit d'un moment polític determinat. El sentit d'això és el que és, però l'evolució dels temps fa que les estructures s'hagin d'anar adaptant. I potser ja fa molt temps que s'haurien d'haver adaptat. Però, en tot cas, i al marge d'aquesta opinió política, en molts casos segurament ja no s'ajusten als seus propòsits inicials. Juli Fernández, o el mateix Joaquim Nadal, si bé aquest posa sobre la taula el model territorial, creuen que cal canviar-los o suprimir-los. Però al marge de matisos, a un servidor el porta a reflexionar que en molts casos la seva pervivència pot estar lligada a la part del pressupost que se'n va a cobrir la despesa política. I aquesta és una sensació que cada vegada, amb raó o no, està arrelant més i més en el ciutadà.