Política

Duel entre l'Aglomeració de Perpinyà i el Consell General en les eleccions senatorials franceses

Els 1.088 “grans electors” han de triar, entre dotze candidats, els dos senadors francesos de la Catalunya del Nord

 Els tres candidats favorits són Christian Bourquin, Jean-Paul Alduy i François Calvet

Dels dos actuals senadors francesos de la Catalunya del Nord només es torna a presentar Jean-Paul Alduy, l'actual president de l'Aglomeració Perpinyà Mediterrània i exbatlle de Perpinyà, en nom del Partit Radical, associat a la UMP. Paul Blanc, de la UMP, antic batlle de Prada i Sornià, no es representa. Els candidats són dotze, el president de la regió Llenguadoc-Rosselló i expresident del Consell General dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin (socialista dissident del PS); Robert Sultan (Front National); el diputat i batlle del Soler, vicepresident de l'Aglomeració de Perpinyà, François Calvet (UMP); Bruno Rouane (Les Verds i Europe Ecologie), Jean-Paul Alduy (Partit Radical-UMP), Philippe Galano (Partit Comunista), Chantal Décosse i Maryse Gomez (Mouvement Républicain et Citoyen), Charles Campigna (Partit Socialista), Jean-François Denis (Parti des Radicaux de Gauche) i Henri Clément i Jean-Michel Campins (dreta, sense etiqueta).

Un altre enfrontament Alduy-Bourquin

Des de fa dècades, la política de la Catalunya del Nord ha viscut al ritme dels enfrontaments entre Alduy i Bourquin. Alduy, des de l'Ajuntament de Perpinyà i, ara, des de l'Aglomeració que reuneix 36 municipis representa la dreta moderada nord-catalana. Bourquin ha sabut federar l'esquerra com a president socialista –actualment dissident del PS– del Consell General dels Pirineus Orientals i –després de la mort de Georges Frêche– com a president del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló. El tercer en discòrdia és el diputat Calvet, que aspira a tenir els vots clarament de dreta de la UMP, ja que Alduy, amb el centrista Partit Radical, s'allunya de més en més del partit sarkozysta. La rivalitat entre Calvet i Alduy per liderar la dreta nord-catalana també fa anys que dura.

Tot sembla indicar, segons les darreres enquestes, que Bourquin podria guanyar un dels dos escons per a l'esquerra. El president de la regió pot comptar amb els vots de la Catalunya del Nord rural. Alduy i Calvet es disputen, sobretot, els “grans electors” més urbans i més nombrosos de l'Aglomeració. Calvet pot comptar igualment amb vots del Conflent i la Cerdanya, la seva circumscripció de diputat.

Qui pot votar?

Votaran els 1.088 anomenats “grans electors”. Es tracta dels 4 diputats, els 43 consellers generals i regionals, els batlles i membres electes dels consells municipals. A les poblacions de més de 31.000 habitants, les forces polítiques representades a l'Ajuntament trien “grans electors” suplementaris entre la seva militància o gent de confiança. Hi haurà quatre meses electorals totes instal·lades al Palau de Justícia de Perpinyà sota el control del president del tribunal de gran instància. En aquesta elecció el vot és obligatori, un cas únic en la legislació francesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.