política
Ripoll i Olot s'afegeixen al sobiranisme municipalista
Entren a la xarxa d'ens locals per l'assoliment dels drets nacionals, on hi ha cinc municipis liderats per Vic
A les comarques gironines, el pioner ha estat el Port de la Selva
Ripoll s'ha adherit a l'associació d'ens locals per defensar l'assoliment dels drets nacionals que corresponen a Catalunya i promoure l'exercici del dret a decidir, que promou l'alcalde de Vic, el convergent Josep Maria Vila d'Abadal. Ara, a part de Vic i Ripoll, ja hi ha Arenys de Munt, el Port de la Selva, Roda de Ter, Sant Pere de Torelló i Torelló. A més, Olot en formarà part avui –el ple ho debat i CiU té majoria simple i al consistori hi ha ERC– i aviat hi entraran Girona, Calella i Tàrrega.
L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha explicat en l'últim ple que l'origen d'aquesta associació són les consultes sobre la independència, el dret a decidir i el moviment associat que es va generar i que, ara, de moment, es tracta només d'una primera manifestació de suport. “Més endavant es podrà participar en l'elaboració dels estatuts i serà el moment en què caldrà dir si se'n forma part o no”, ha indicat.
La portaveu d'ERC i exalcaldessa, Teresa Jordà, ha dit que el seu grup dóna suport a la presència de Ripoll en aquesta associació. Això no obstant, ha afirmat que el nou ens té molt a veure amb el debat i els moviments actuals per millorar el finançament, poder planificar millor el futur, reordenar molts àmbits de l'administració... “I això, per ERC, només és possible si som independents; ser a la nova associació és un petit pas, ínfim, però suma en aquesta direcció”, ha indicat.
El portaveu del PSC, a l'oposició, Enric Pérez, en canvi, ha dit que el seu grup s'oposa al fet que l'Ajuntament de Ripoll estigui a l'associació promoguda per Vila d'Abadal. Pérez s'ha manifestat a favor del dret a decidir, però ha dit que ara hi ha altres prioritats com arreglar el desgavell produït per la reordenació sanitària i educativa del país.
El ple de Vic va aprovar fa poc la creació d'aquest ens municipalista a proposta de CiU. La va emmarcar en la decisió del Tribunal Constitucional de modificar continguts de l'Estatut que retallaven l'àmbit d'autonomia del país i del moviment entre els municipis que es van declarar moralment “exclosos” de la Constitució espanyola. També la va emmarcar en el record de la manifestació sobiranista multitudinària de Barcelona. “Davant d'aquestes premisses, el ple municipal ha acordat aprovar la proposta de constituir una associació d'ens locals amb l'objectiu de defensar l'assoliment dels drets nacionals de Catalunya per promoure l'exercici del dret a decidir”, diu el text de l'acord del plenari. La majoria de partits polítics representats a l'Ajuntament van coincidir que aquest és un nou camí per obtenir una sobirania plena del poble català.
LA XIFRA
LES FRASES
Un pas molt petit, ínfim, però que suma
Segurament, l'exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, té raó. La declaració d'intencions aprovada pel ple de la capital del Ripollès i que avui també aprovarà, si no hi ha entrebancs, el de l'Ajuntament d'Olot, és un pas ínfim. S'entén que un petit pas cap a l'objectiu que persegueixen els ajuntaments i consells comarcals que vulguin remar cap al sobiranisme. Ínfim, però, que suma. I això també ho remarcava ella. Sigui com sigui, es tracta d'una iniciativa de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ha tingut el suport des del primer moment del seu homòleg del Port de la Selva, Josep Maria Cervera. És a dir, amb CiU al darrere. Només cal veure el color polític dels governs locals que s'hi han afegit, tots convergents, en alguns casos en coalició amb altres forces i, només a Sant Pere de Torelló, és de l'Entesa per Sant Pere. Pot ser una bona iniciativa perquè l'administració més propera a l'administrat faci pedagogia sobre el dret universal a decidir el futur del país. En cas contrari, sumar una decepció més a aquest moviment pot ser un pas petit, ínfim, però un pas més en definitiva, cap a la decepció i frustració de molts ciutadans.