Política

JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ

CANDIDAT DEL PP A LES ELECCIONS AL CONGRÉS

“Els catalans veuen millor que tanquin ‘teles' que urgències”

RETALLAR · “De funcionaris no en sobren, el que realment sobra són càrrecs polítics. El principi és una administració, una competència ”

ETA i l'esquerra abertzale.
“No farem la campanya a ETA ni a Amaiur”, assegura Jorge Fernández Díaz. El seu discurs sobre la gestió de l'etapa oberta arrel de l'abandonament de la violència per part de la banda terrorista convergeix al detall amb la consigna llançada des de les files populars sobre el dossier basc. “Ja vam celebrar que anunciessin la fi de la violència”, recorda. Ara, sosté, cal esperar que deixin les armes de veritat i que demanin perdó a les víctimes. “No caurem en l'error d'una negociació política fins que no estigui clar que han deixat les armes.” Sobre la doctrina Perot i la política de dispersió dels presos, ni piu.
El matrimoni en totes les civilitzacions s'ha considerat, fins ara, com la unió entre homes i dones

Entrevistar el popular Jorge Fernández Díaz ha estat un exercici de suor i llàgrimes. La seva afonia el va allunyar dels micròfons dels periodistes durant dos dies i la seva atapeïda agenda se'ns resistia. “Avui podré descansar una horeta? És que només n'he dormit quatre”, pregunta al seu cap de premsa després de completar l'entrevista, feta a empentes i rodolons. Però aquest cop la recompensa a la trepidant cursa electoral pot ser molt llaminera i encimbellar el seu partit com a segona força a Catalunya.

L'economia és el plat fort d'una campanya que, amb tota probabilitat, els durà a La Moncloa. Com pensen combatre la crisi?

És imprescindible posar la base d'una economia més competitiva per tal de recuperar la confiança i incentivar els que generen llocs de treball. Modificarem el règim de l'IVA perquè els autònoms i les pimes no hagin de pagar l'impost fins que s'hagi fet efectiu el cobrament de les factures. A més, impulsarem una nova llei de suport als emprenedors per afavorir les noves iniciatives empresarials.

No sembla forassenyat, però la pregunta és d'on retallaran per aconseguir els recursos necessaris per posar en marxa mesures com ara aquesta política d'incentius?

Els 100 primers dies de govern engegarem un pla de xoc que inclou un paquet de reformes econòmiques: bancària, laboral, negociació col·lectiva... I també la relativa a l'administració, aquí portarem a terme un pla d'austeritat.

Quin criteri hi aplicaran i quines dimensions tindrà l'aprimament de l'administració?

Aquest pla compromet al conjunt de les administracions i vol eliminar la despesa supèrflua i les duplicitats. Arribarem a la supressió d'aquells organismes, ens públics i entitats instrumentals que tenen funcions que pot assumir l'administració. A banda, tenim previst reforçar les responsabilitats i sancions als gestors públics que incompleixin les regles d'estabilitat relatives al pressupost. La llei d'equilibri pressupostari també és una prioritat i l'aprovarem tan bon punt arribem al govern.

I l'anunciada congelació de nous contractes a funcionaris?

No sobren funcionaris sinó càrrecs polítics. El principi que volem seguir és el d'una administració d'una competència.

Els socialistes també advoquen per eliminar duplicitats...

El govern de Zapatero, Rubalcaba i Chacón ha malbaratat els recursos públics i ha generat el dèficit més gran de la nostra història: un 11,1% del PIB el 2009, més de 110.000 milions d'euros de les administracions públiques. L'administració de Zapatero i la ministra Chacón ha augmentat la despesa de personal fins al 38,47% i, en canvi, ha reduït la despesa en inversió un 24,1%. El govern del PP va fer i farà una gestió austera i eficient dels recursos públics i tindrà, com ho va fer, un control ferri de la despesa pública amb un creixement per sota del PIB nominal.

En un acte a Sabadell es va mostrar disposat a estudiar l'eliminació de les diputacions i va proposar fusionar petits municipis...

Les diputacions no són intocables, però ofereixen una funció molt important de suport als petits municipis en moments en què hi ha pocs recursos.

Pel que fa a la fusió de petites poblacions, crec que s'ha d'acabar amb el “minifundisme municipal” i ajuntar aquests petits nuclis per evitar dualitat de personal i serveis.

En la cursa voraç per reduir depeses, el PP també defensa la privatització de les televisions autonòmiques. Advocaran per aquest model en el cas de TVC?

En temps de crisi, el malbaratament dels recursos públics és injustificable i una ofensa pels cinc milions d'espanyols i 742.000 catalans que volen treballar i no poden. No s'ha retallat la despesa de les televisions autonòmiques, que arriba fins a 2.000 milions d'euros en total. És una xifra sumament elevada que no es pot permetre en la situació actual. Crec que els catalans entendrien millor que es tanquin canals de televisió públics que no serveis d'urgència dels ambulatoris.

Aleshores...

Correspon a cadascun dels governs autonòmics reduir les despeses innecessàries i supèrflues.

Com succeeix amb TVC, vostès també qüestionen un altre dels instruments que més han contribuït a la cohesió social del país: la immersió lingüística...

El model ha estat efectiu durant trenta anys i ara ha d'evolucionar. Els populars apostem pel trilingüisme: català, castellà i anglès. No és fàcil explicar ni a Europa, ni a la resta d'Espanya que el sistema educatiu català tracti el castellà com si fos un idioma estranger, quan és la llengua materna del 50% dels catalans. Dit això, no m'oposo que el català tingui un pes majoritari a les aules.

Tornem al paquet de reformes econòmiques. Em podria explicar amb detall en què consistirà la reforma laboral?

Suposarà un canvi coherent i coordinat de la contractació, la negociació col·lectiva, el sistema de relacions laborals, la formació orientada a l'ocupació i la intermediació. Simplificarem la tipologia dels contractes laborals per tal de reduir la temporalitat i donar expectatives d'estabilitat, flexibilitat i seguretat a tots els treballadors i empreses. Flexibilitat per contractar i no per acomiadar i també per ajudar les empreses a adaptar-se millor en el sentit que cada cop siguin més competitives.

També en aquest camp, advoquen per deixar en mans de les empreses la promoció de la conciliació familiar i laboral. Ens podem fiar dels interessos privats per avançar en drets socials?

Les empreses han d'assumir la seva responsabilitat per flexibilitzar horaris i promoure la conciliació, i el govern ha de vetllar perquè ho compleixin. Hi haurà desgravacions fiscals a les empreses que facilitin la conciliació amb horaris flexibles i en les que instal·lin escoles bressol als centres de treball.

Haurem d'esperar que la reactivació econòmica sigui una realitat per veure com posen en marxa aquestes mesures de conciliació?

Evidentment, en l'actual context econòmic, cal prioritzar. L'objectiu és anar introduint iniciatives d'aquest tipus a mesura que l'economia vagi aixecant el cap.

Vostès s'autoerigeixen ara com garants dels drets socials envers els socialistes, als quals culpen de posar en perill l'estat del benestar...

La millor política social és crear ocupació i això és el que farem nosaltres.

Sigui com sigui, els drets socials no només es refereixen a preservar els serveis sanitaris i l'educació, també tenen a veure amb qüestions com ara reconèixer el dret dels homosexuals a contraure matrimoni...

El matrimoni en totes les civilitzacions, cultures, països i religions s'ha considerat, fins ara, com la unió entre un home i una dona. Amb tot, això és perfectament compatible amb una altra institució jurídica per regular la unió de parelles del mateix sexe.

Els socialistes els van instar a retirar el recurs presentat contra la llei que reconeixia la unió entre persones del mateix sexe...

Ja, però la nostra posició, com ja hem dit en més d'una ocasió, és esperar que el Tribunal Constitucional s'hi pronunciï.

Pregunta obligada per tancar l'entrevista: Vostè manté molt bones relacions amb Rajoy i té una dilatada carrera política dins del partit...

Sí, així és...

Creu que una folgada victòria del PP podria anar acompanyada d'una oferta de Rajoy perquè ocupés un càrrec d'alta responsabilitat com una cartera ministerial?

El meu objectiu immediat és intentar aconseguir que el PP català sigui clau en el canvi que Espanya i Catalunya necessiten. Vull, com tots els ciutadans, que Espanya torni a ser un país pròsper i fort. És molt important que Catalunya lideri el canvi polític a Espanya. De la resta ja parlarem a partir del dia 21.

Però té alguna proposta damunt la taula? I en tot cas, a vostè li agradaria?

Em remeto a la resposta que li acabo de donar. De moment, no hi afegiré res més.

Una Catalunya que doni la mà a Espanya en la lluita contra la crisi

La crisi ha esdevingut el principal argument dels populars per defensar el model autonòmic de l'Estat. La vertadera lluita ara, sosté Jorge Fernández Díaz, és “la batalla contra l'atur”. Catalunya, considera el candidat, no sortirà de la crisi sense Espanya i a la inversa. No és el moment d'aventures sobiranistes, ha defensat en nombroses ocasions. Per això el seu compromís “és treballar amb tota la meva capacitat per millorar les relacions Catalunya-Espanya des de la lleialtat mútua, el respecte i l'afecte. I perquè juntes sortim de la crisi econòmica que tenim, que és el que volen els catalans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona