Política

Ximo Puig

Candidat del PSPV-PSOE per Castelló

“El PSPV assumirà el resultat”

El socialista reconeix que el govern espanyol es va “equivocar” en vetar en primera instància la ILP sobre les emissions de TV3

Ximo Puig ha passat pràcticament per tots els càrrecs a què pot aspirar un professional de la política. Ara s'enfronta a un nou repte: aconseguir que la derrota dels socialistes valencians no siga tan contundent com apunten totes les enquestes. Assegura que entén la pèrdua de confiança dels electors en el projecte socialista. Aspirar a crear una veu valenciana al Congrés dels Diputats i a consolidar un projecte federal de l'Estat.

Estan insistint molt en les retallades i els impagaments de la Generalitat. Pot empitjorar aquesta situació després del 20-N?

Malauradament s'agreujarà si governa el PP. Des de la perspectiva valenciana hi ha poques opcions, l'única eixida possible és canviar la política que s'ha fet durant els últims 16 anys al nostre territori amb un resultat visible per a tots.

Castelló és la demarcació més castigada per la crisi. Per què?

Perquè es va insistir molt més en la qüestió immobiliària i urbanística, tots els ous es van posar en aquesta cistella. Teníem un sector industrial que no va rebre cap tipus d'impuls ni suport i un sector turístic que té uns recursos naturals, culturals i paisatgístics molt importants que no han sabut explotar. No s'ha fet una bona planificació i s'ha balafiat moltíssim.

Però s'han fet inversions importants com ara, l'aeroport de Castelló. Quin futur té?

El problema de l'aeroport de Castelló és que s'ha construït sense seguir cap tipus de criteri empresarial o logístic basat en una planificació lògica. L'aeroport existeix perquè un senyor [Carlos Fabra] considerava un greuge comparatiu que Castelló no en tinguera. Hauria estat més interessant intentar racionalitzar i planificar un gran aeroport internacional a l'àrea de Sagunt. El pitjor de tot és que s'han balafiat 150 milions d'euros i no sé sap quina utilitat tindrà.

Podria ser que el PP el fera desaparéixer del seu discurs, tal com ha fet amb el transvasament de l'Ebre.

Crec que és una qüestió per la qual s'hauria d'exigir responsabilitats, i no sols pels diners que s'han gastat en saraus i fundacions per mantindre una mentida, sinó per la confrontació territorial i el deteriorament de la convivència que el PP ha provocat.

Crec que han oblidat la qüestió de l'Ebre perquè no té rendibilitat electoral?

Evidentment, ha quedat demostrat que el plantejament de l'Ebre fins a Almeria és insostenible i impossible, i per tant, no es farà mai.

Vosté que ha patit l'amenaça de tancament del repetidor municipal de TV3 a Morella, entén que el PSOE vetara en un principi la presa en consideració de l'ILP “Televisió sense Fronteres”, cosa que ha impedit la seua tramitació en aquesta legislatura, amb majoria socialista?

Sincerament crec que es van equivocar. Personalment sempre n'he estat partidari i hi vaig firmar a favor el primer dia. Em dol que no es puga veure TV3 al País Valencià i em resulta increïble que no es puga veure qualsevol altra televisió del nostre àmbit lingüístic. El PP sempre ha jugat la basa política de l'anticatalanisme i aquest s'aplica a TV3, a l'aigua i al corredor mediterrani.

Doncs ara sembla que és un èxit seu que Europa l'haja declarat prioritari.

L'any 1994 el nostre partit va plantejar al Parc Tecnològic un projecte d'arc mediterrani. La dreta valenciana va dir que això era fer catalanisme, que el futur passava per la connexió amb Madrid i després va vindre l'eix de la prosperitat. La dreta no veu més enllà de l'espai que forma la seua pròpia clientela.

Vol dir que al govern de Madrid no els fa gens de gràcia la competència del “Levante feliz”?

No, en absolut.

Però ni als governants del PP ni als del PSOE.

Hi estic d'acord. Quan es planteja una qüestió, com ara l'ILP no els sembla una qüestió fonamental. Cada vegada és més palés que cal construir un estat federal. L'Estat de les autonomies estava molt bé quan es va plantejar, però ara cal federalitzar, per tal que cadascú, almenys, assumisca les seues responsabilitats.

Per què no ha estat d'acord amb el model de debat proposat a Canal 9?

És un debat sobre el debat absolutament absurd. Nosaltres hem defés el que Mónica Oltra va defendre en les passades eleccions autonòmiques: més debats i més oberts, que no fóra un míting-debat i, a més, que es complira la legalitat. Això significava un cara a cara dels grups que tenen representació parlamentària. Els ciutadans ja jutjaran l'aliança tàctica d'EU, Compromís i PP contra el PSPV-PSOE.

Les passades eleccions autonòmiques el PSPV-PSOE va obtindre el 28,7% dels vots. Qualsevol resultat per damunt del 30% els deixaria satisfets?

A mi no. A mi l'únic que em deixaria satisfet és guanyar perquè, sincerament, crec que no hi ha cap motiu per a votar pel PP. Després de 16 anys de govern popular al nostre territori ningú no pot tindre dubtes de quin serà el model que aplicarà Rajoy a Espanya.

En cas d'una derrota per davall del 30% es planteja assumir alguna responsabilitat?

Parlarem a partir del dia 20, però no cal dir que la direcció del PSPV-PSOE haurà d'assumir els resultats i actuar en conseqüència.

Diu que vol formar un grup valencià dins el grup parlamentari del PSOE al Congrés.

Sí, és totalment necessari. Cal impulsar la nostra presència. No és raonable que els valencians tinguem tan poca influència a l'hora de decidir a Madrid. El País Valencià hi està molt desdibuixat, té poca visibilitat.

El PP ha fet grans inversions per convertir el País Valencià el centre del món.

Des de la dreta està sent un espai de vot captiu i res més, és una presència testimonial.

Per què va protagonitzar Felipe González el míting de la Fonteta i no Zapatero?

Felipe és una referència ideològica important, té una gran presència, traspassa pantalla i és una persona reconeguda a tot el món progressista, per això vaig insistir que intervinguera a València. Vam encertar de ple, vam omplir la Fonteta i hauríem omplit la plaça de bous.

Es pot ser valencianista en el PSPV-PSOE?

Per descomptat, jo sóc valencianista i milite en el PSPV. No crec que el valencianisme estiga només en un partit. A més, estic molt orgullós perquè com a valencianista des del PSPV he assistit i he participat en l'impuls de l'autogovern.

Podrà el PSPV-PSOE recuperar alguna vegada els votants que se n'han anat al PP?

El drama de l'atur afecta bàsicament votants socialistes, i mentre afecte aquells que confiaven en nosaltres, serà difícil. S'ha deteriorat la seua confiança en el nostre projecte.

Malgrat tot, creu que Zapatero ocuparà un lloc d'honor en la història de l'Estat?

Sí, d'ací a pocs anys es dirà que va actuar amb rigor i que va fer allò que havia de fer, fins i tot, arribant a la seua pròpia immolació. I per descomptat que va ser el president que va apostar sempre pel diàleg i la pau.

No hi ha cap retret a la seua gestió?

Doncs potser algunes qüestions fiscals com ara el xec bebé, o les ajudes de 400 euros s'haurien d'haver plantejat d'una altra manera, però com que la balança fiscal era favorable no es va qüestionar la seua repercussió a llarg termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona