Política

ERC, ICV, Compromís, PNV, IU, Amaiur, BNG, CHA i Geroa Bai abandonen el ple durant l'homenatge a Fraga

Els diputats de CiU i alguns del PSOE es queden a l'hemicicle però no aplaudeixen

Alfred Bosch qualifica d'“inaudit, impropi i fora de lloc” l'acte en record del fundador del PP i exministre franquista al Congrés dels Diputats

El Congrés dels Diputats ha homenatjat aquest dimarts al fundador del Partit Popular, Manuel Fraga, en un acte que no ha comptat amb la presència d'ERC, ICV, Compromís, PNV, IU, Amaiur, BNG, CHA o Geroa Bai.

La proposta de retre tribut Fraga va sortir del mateix president de la Cambra espanyola, Jesús Posada, que aquest dimarts ha enaltit la figura del veterà polític recentment traspassat. Des del primer moment, però, diversos partits d'esquerres i nacionalistes havien mostrat el seu rebuig recordant la vinculació de l'expresident gallec amb el règim de Francisco Franco, del qual va ser ministre i ambaixador, i havien advertit que no hi participarien.

Per aquest motiu, el president del Congrés ha donat un marge de temps perquè els diputats dels esmentats grups poguessin sortir de l'hemicicle i tornar a temps per a la votació.

Sí que s'han quedat a la Cambra els diputats de PP, PSOE, UPN, CC i CiU, tot i que els diputats de la federació nacionalista i alguns socialistes –entre els quals Alfonso Guerra o Elena Valenciano– han declinat aplaudir.

En la seva lectura, Posada ha destacat el paper que el també fundador d'AP va tenir a la Transició i ha enaltit la seva “lleialtat i sentit democràtic”.

“Fora de lloc”

El diputat d'ERC Alfred Bosch ha qualificat com “inaudit, impropi i fora de lloc” l'acte en record de Fraga en considerar que es tracta d'homenatjar “un home de Franco”.

El portaveu republicà ha subratllat en declaracions als mitjans que el Congrés és “la casa de la democràcia”, els representants de la qual són elegits a les urnes, pel que no és propi que celebri homenatges “a persones que no van voler escombrar el seu passat franquista”.

Al seu parer, la celebració d'aquest acte està en “les antípodes” del que ha de ser un Parlament i ha assegurat que seria “inconcebible” en qualsevol democràcia occidental amb un passat de dictadura militar.

Per la seva banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha titllat d'“intolerables” les paraules sobre Fraga que ha pronunciat el president del Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona