Política

POLÍTICA

El PSC de Girona arriba demà al congrés dividit i amb tres llistes probables

S'han intensificat els esforços per presentar una llista unitària i evitar la divisió

Juli Fernández i Ignasi Thió han fet el pas i Pia Bosch s'ho estudia

El PSC de Girona enfila la recta final del seu congrés, que se celebrarà demà, a Lloret de Mar, dividit i amb dues grans línies obertes. La primera, el fracàs, per ara, a l'hora d'aconseguir una llista unitària. Ara per ara, hi ha dues llistes que ja han fet el pas endavant: l'encapçalada per Juli Fernández, alcalde de Palafrugell, i la d'Ignasi Thió, exregidor a l'Ajuntament de Girona.

Thió aglutina el suport dels signants del manifest Idees per Girona i també d'Àlex Sáez, Iolanda Pineda, Núria López, Enric Pérez i Joan Bernat. A Fernàndez, per la seva banda, li fan costat, entre altres, dels alcaldes de la Bisbal d'Empordà, Vilafant, l'Escala, Blanes, Ullà i Palamós, a més de sectors importants d'agrupacions.

La incògnita de Bosch

I, en tot aquest convuls procés, encara hi ha més variables que poden abocar el PSC a un escenari que es volia evitar: el de la divisió. Un és la incògnita de què farà Pia Bosch, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, que, segons explica, està valorant la possibilitat de fer també el pas endavant per concórrer a la primera secretaria.

Tot i que Bosch ho nega, es pot donar la possibilitat d'una divisió dins de l'agrupació de Girona amb la irrupció de Thió si bé, i segons algunes fonts del partit, segurament aquest no es factor determinant, però sí que hi és present.

Buscant el consens

Al llarg de les darreres setmanes hi ha hagut un important treball de camp de l'actual primer secretari, Joaquim Nadal, i del mateix Juli Fernández per buscar el consens per arribar al congrés amb una llista unitària. A més, Nadal, que sembla que ha donat suport a Fernández, tampoc ha estat explícit sobre si es presentarà o no a la reelecció, tot i que algunes veus apunten que pot finalment optar per no fer-ho.

160 delegats votaran el futur

El PSC té a les comarques gironines 1.150 militants i uns 6.000 simpatitzants. Les diferents agrupacions del PSC han escollir els 160 delegats amb dret a vot que assistiran al congrés, els quals hauran de decidir-se entre les candidatures que es presentaran a la comissió executiva, el consell nacional, la comissió de control financer i el president de consell de la federació. El congrés, en el qual intervindrà el primer secretari del PSC, Pere Navarro, haurà de debatre i votar l'informe de gestió i també la ponència, amb el debat de les seves esmenes.

Les claus

Radiografia d'un procés llarg i convuls

jOAN TRILLAS

El primer secretari del PSC a Girona, Joaquim Nadal, no volia aquest escenari a què, sembla, es pot veure abocat el partit. Nadal ha treballat intensament per poder arribar a una solució de consens, en la qual la suma fos determinant per unir diferents sensibilitats. A la recta final del procés, sembla que han acabat aflorant molts factors, si bé n'hi ha un de determinant: la necessitat de portar a terme una profunda renovació del partit, que arrossega gairebé tres dècades d'una dinàmica molt vertical. Els darrers resultats electors han posat sobre la taula, a banda de factors que hi han incidit, com la crisi econòmica i social, que hi ha una altra crisi que té més a veure amb el cansament d'una part de la militància –i també simpatitzants– que fa anys que reclamen un canvi i, per l'altra, un cert allunyament de la direcció amb les bases; en tot cas, aquest és el sentiment d'una part important de la militància, i també, de molts dels alcaldes socialistes –dels pocs alcaldes– que conserva el partit. La fotografia de demà, serà, doncs determinant per veure el PSC que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona
estats units

Trump lidera les enquestes amb Biden tocat per Gaza

barcelona
POLÍTICA

L’ANC reclama a l’independentisme bloquejar el possible govern d’Illa

barcelona