El portaveu del PSC a Tortosa, Joan Sabaté, va afirmar ahir que és «escandalós i vergonyós» que el govern de CiU i ERC estiga ignorant els resultats de les proves d'accés e les noves borses de treball de l'Ajuntament, «si la persona que queda en primer lloc no és de la seua corda política». En concret, Sabaté va denunciar el cas d'una aspirant a una plaça de delineant que havia convocat l'Ajuntament, i que el govern municipal hauria rebutjat perquè no els era afí políticament. «Però després, van contractar la persona que havia quedat en segon lloc, que sí que és propera políticament, i ara ocupa una plaça nova de delineant a a l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa)», va dir Sabaté.
Només unes hores després de les declaracions de l'exalcalde, la reacció de l'equip de govern també va ser contundent. La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va voler defensar l'actual política de contractació, i va assenyalar que quan governava el PSC «es contractava de manera arbitrària». A més, la regidora va recordar que les borses de treball afecten els processos de selecció de l'Ajuntament i dels organismes autònoms, i això vol dir que, per tant, en queden exemptes les empreses municipals.
D'altra banda, Sabaté va lamentar que el govern haja aprovat una taxa de fins a 30 euros per a totes les persones que es vulguin inscriure en una borsa de treball. Així, l'exalcalde va criticar la «voracitat recaptatòria» del govern de CiU i ERC, «inadmissible en temps de crisi». També va denunciar la major pressió fiscal en mesures com l'increment d'un 4,6% en la taxa de la recollida de la brossa, o el procés que han iniciat per revisar tots els guals.
«Malestar als barris»
Segons Sabaté, el PSC ha detectat un cert «malestar en molts barris», després que l'Ajuntament haja començat a revisar els guals per detectar aparcaments privats fraudulents, com El Punt va avançar dilluns. Amb tot, Sabaté va dir que la veritable intenció del govern és reactivar una antiga ordenança pel dret de pas per la vorera. El portaveu socialista va afirmar que el govern de CiU i ERC té un «afany recaptatori» que els porta a activar aquest padró, «per girar el cobrament del dret de pas sobre la vorera, mirar de traure més diners als ciutadans i poder continuar el seu nivell excessiu de despesa». Sabaté va afegir-hi que aquesta mesura no té res a veure amb la revisió dels guals, ja que no és una taxa voluntària, i que es podria donar el cas que algú que ja pagués el seu gual també hagués de pagar una taxa per poder travessar la vorera amb el seu vehicle.
Dret de pas de carros
Però Villarroya va replicar aquestes declaracions de Sabaté. Com ja havia explicat el regidor de Seguretat i Trànsit, Jordi Folqué, la regidora d'Hisenda va aclarir que la policia local està revisant el padró de guals per posar fi a «l'important desgavell existent». Villarroya va dir que als ciutadans que tenen un accés de vehicles des de la via pública sense gual «se'ls requereix perquè el posen, ja que passar per sobre de la vorera suposa infringir la normativa de circulació». Segons la regidora, també implica un greuge comparatiu amb els ciutadans que sí que paguen els seus guals des de fa temps, en funció de l'ordenança aprovada el 1998. Villarroya va desmentir que l'Ajuntament vulga recuperar un suposat impost sobre dret de pas, com havia dit el PSC, ja que no existeix. Per la regidora, l'únic que s'hi podria assemblar era un impost sobre dret de pas de carruatges, que el consistori va eliminar el segle passat. «Sigui per demagògia o per desconeixement del funcionament de l'administració local, fet que considero molt més greu, és lamentable que el PSC es dediqui a fer d'oposició a partir de la mentida i la desqualificació», va dir.
Crítiques a la gestió econòmica
De fet, la compareixença d'ahir de Sabaté es va basar a atacar la gestió econòmica de l'Ajuntament, considerada un dels punts forts del govern de Ferran Bel. El portaveu del PSC va acusar el govern municipal de no fer res per mitigar els efectes de la crisi, mentre continua apujant la pressió fiscal als ciutadans. «Cal més moderació en la despesa, menys assessories externes, menys contractacions a dit i menys pressió fiscal», va insistir Sabaté. L'exalcalde també va lamentar que s'haja pensat a designar un comissionat per coordinar la redacció del pla estratègic de Tortosa. A més, va posar en dubte que s'hagen triplicat les ajudes a les famílies amb menys recursos, com dimarts havia dit Bel, i va assenyalar que els proveïdors de l'Ajuntament, que l'any 2007 cobraven als 60 dies, ara estan cobrant entre set i onze mesos més tard. «La mala gestió de l'Ajuntament també està afectant l'economia local, però ells continuen contractant gent», va concloure Sabaté.