Política

GERMÀ BEL

ECONOMISTA, I EXPERT EN INFRAESTRUCTURES

“Gestionarien millor l'obra pública sense Catalunya”

“En la política d'infraestructures espanyola hi ha molts condicionants irracionals que s'expliquen perquè alguns territoris no tinguin una mínima autogestió”

“La prova que Espanya ens ha ‘entès' és l'actual onada recentralitzadora”

“Ens fa més grans obrir-nos de mires; la secció i el concert del 29-J són del tot oportuns”

Veu autoritzada.
Germà Bel (les Cases d'Alcanar, 1963), doctor en economia per la UB i exdiputat al Congrés pel PSOE, és expert en la gestió d'infraestructures. No n'ha parat de denunciar la política estatal, començant per la planificació radial.

Fatigat per l'escenari polític i econòmic de l'Estat, se n'ha distanciat per marxar 15 mesos a la universitat d'Ithaca, als Estats Units, des d'on parla amb El Punt Avui.

Estan en el pitjor moment, les relacions Catalunya-Espanya?
Sempre poden empitjorar. La tensió entre els corrents majoritaris a la societat catalana i l'espanyola és més gran ara que en cap altre moment des de la Transició, però no crec que sigui la màxima; en pot venir més.
Per exemple pel pacte fiscal?
No, no crec que generi un escenari més tens que per l'Estatut. El que em genera la incògnita és el procés que s'obrirà després que es tanquin les negociacions.
L'Estat acceptarà el concert?
No hi haurà canvis significatius.
I quin serà el pla B?
No tinc prou elements de judici, però se'm fa evident que la societat catalana estaria davant l'alternativa de fer un cop més com si no hagués passat res, en el que en un altre hemisferi seria un sistema colonial, o avançar en un procés per canviar la situació, on no hagi d'estar pendent de propostes que hagin de ser acceptades per l'altra part.
Un procés cap a l'estat propi, vaja, que duria al xoc de trens.
Una part de la societat espanyola està fastiguejada de la situació i una altra part està crispada (només cal fer un cop d'ull a la premsa madrilenya, sobretot de dretes) i les seves reaccions poden ser diferents. Però és que en una part de la societat catalana també hi ha un nivell molt alt de crispació. És ben predictible la reacció del sistema polític espanyol, però no la del català.
Un 51% votaria un estat propi.
Les enquestes sobre referèndums s'han de prendre amb molta precaució, perquè es poden generar decisions diferents si l'expectativa de fer-los és real o no. De fet, ja donen respostes diferents segons si s'està o no en període electoral. Però sí que és indicador de cap on es va.
I Espanya ho acceptaria?
Som al segle XXI i vivim en un món obert on és impensable pensar que la voluntat majoritària no sigui respectada, tot i que no dic que es faci amablement.
El concert econòmic de debò seria la solució a la crisi?
És obvi que amb més ingressos fiscals Catalunya estaria en millor situació davant dels sacrificis que s'imposen arreu, tot i que aquí també hi ha hagut bombolla immobiliària, la causant de la crisi. Veig sorprenent que encara hi hagi gent que negui que serviria per sortir-nos-en millor.
El pacte fiscal demana més diners i tenir la clau de la caixa.
Res s'ha de menystenir. El dèficit fiscal de Catalunya i les Balears és absurd, i s'ha d'aspirar a normalitzar-lo. A la gestió pròpia, però, s'hi pot procedir sense més dilació, perquè, tot i que no per ser catalana hagi de ser així, probablement la milloraria: assegura liquiditat, que no calguin bestretes...A Alemanya, per exemple, les agències tributàries generals són els lander, i això no implica canvis quantitatius en la recaptació. Segons quina administració gestiona pot establir objectius diferents, només cal veure l'aeroport del Prat. Avui es pot fer èmfasi més ràpidament en la gestió, més que en els recursos.
Un estat català gestionaria millor les seves infraestructures?
Tenint en compte les postures des del segle XVIII, si fos independent millorarien els incentius per a una millor gestió a Catalunya, i també a Espanya.
També a Espanya?
Sí. En la política d'infraestructures espanyola hi ha molts condicionants irracionals, fora del comú, que s'expliquen perquè alguns territoris no tinguin una certa mínima autogestió. Sense aquestes preocupacions tan obsessives, la planificació estatal seria millor i més eficaç. Segur.
A Catalunya també hi ha exemples d'ineficiència.
Ser català no és ser millor ni pitjor, però certes deficiències en les infraestructures bàsiques segur que no es tindrien. És cert que el poder català ha sobreactuat en projectes com ara l'L9 o l'aeroport d'Alguaire, però s'explica en part perquè, en no tenir una participació rellevant en les infraestructures importants, ha sublimat l'impuls d'unes altres.
Espanya té cultura federal?
La gran majoria del sistema polític i econòmic, la població i les elits, està molt contenta amb el tipus de construcció nacional que han tingut, en què els poders bàsicament han estat centralitzats i l'Estat és la peça bàsica del model en totes les regions. I quan les coses gaudeixen d'un suport majoritari és difícil que es toquin; no hi ha gaire motius per esperar canvis significatius.
No ens entenem?
No és un problema d'enteniment, sinó de comprensió. Tots ens hem entès bastant en aquest temps, i la prova és l'onada recentralitzadora actual, que no és pas gratuïta, sinó la conseqüència d'haver-nos entès bastant. Ho podríem discutir fa trenta anys, en què tothom ha comès errors, però el problema és irresoluble des del moment que coses que són òbvies en un cantó de l'escena són inversemblants a l'altre, i al revés. Són realitats, percepcions, identitats difícilment reconciliables.
Com veu la iniciativa del diari de la nova secció i el concert?
Estem en un moment molt important perquè, més fins i tot que les decisions que s'acabin prenent, s'expliquin amb naturalitat tots els punts de vista sobre la voluntat d'organització política del país. És sa i ens fa més grans obrir-nos de mires i en aquest sentit iniciatives com la secció i el concert són del tot oportunes. Hem d'assumir que cal assumir la responsabilitat amb totes les conseqüències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.