Política

CALAMANDA VILA

ALCALDESSA DE CARDEDEU (CIU), ADHERIT A L'AMI

“El meu fill viurà en un estat català”

“Si no rutlla el pacte fiscal haurem d'anar a tancar caixes i dir: «No surt un calé de Catalunya»”

“Així com hi ha llocs que s'han dedicat a assaltar supermercats, aquí fem el Cardedeu Respon, una iniciativa ciutadana”

Ha estat professora d'institut, té 57 anys i ja en fa més de 20 que milita a CiU. És l'alcaldessa de Cardedeu des de l'agost del 2008: gràcies a un pacte amb ERC en l'anterior mandat, i aquest amb un acord de govern amb el PP i Gent pel Canvi.

El setembre del 2011, el ple de Cardedeu va aprovar l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència. Per l'alcaldessa, és important que els municipis independentistes facin força.

Entrar a l'AMI va ser una decisió de consens a Cardedeu?
Quan ho vam votar encara no governàvem amb el PP. Però el nostre pacte de govern és per a Cardedeu. El primer que diu el pacte signat és que aparca debats identitaris. Això vol dir que en determinades qüestions votem de manera diferent i no passa res.
Els plans d'ajust de Rajoy posen en dubte la força municipal?
Això és una cortina de fum. Que no es criminalitzin els municipis com se'ns està fent. Estàs parlant amb una alcaldessa que està lluitant per pagar a 56 dies. I que el meu objectiu és l'any que ve acabar pagant a 40 dies, que és el que diu la llei de la morositat. Els ajuntaments estem fent la nostra feina, atenent els ciutadans propers, perquè som els que veiem la gent i la mirem als ulls.
Quines vies reals s'han d'obrir cap a la independència?
La primera és la clau de la caixa. Nosaltres som un municipi molt endeutat; el deute per habitant està en uns 1.500 euros. Amb el pacte fiscal no seríem un municipi endeutat. El que està passant ara és que no es poden pagar entitats del Tercer Sector perquè no ens vénen diners de Madrid...
I si no rutlla el pacte fiscal?
Allò bàsic ara és el pacte fiscal. Necessitem diners. Fa un any vaig fer turisme per Castella amb una persona d'Alemanya. Estaven desdoblant una autovia a Sòria. I em deia: “Per què desdoblen aquesta autovia si fa mitja hora que no hi hem trobat cap cotxe?” I si vols comparem les prestacions d'aquí i d'altres autonomies i també la filosofia de país. Així com hi ha llocs que s'han dedicat a assaltar supermercats, aquí fem el Cardedeu Respon, que és una iniciativa ciutadana per recollir aliments un cop al mes per a la gent que no en té. Si no funciona el pacte fiscal haurem d'anar cap a un estat propi, tancar caixes i dir: “No surt un calé de Catalunya.” És l'única via que tenim.
Creu que la població és conscient de l'escanyament financer?
La gent quan li toquen la butxaca és quan reacciona. Les enquestes ho diuen clarament, un 70% de la població està a favor del pacte fiscal. El sobiranisme econòmic està pujant.
Vostè és optimista?
Sí, s'ha de ser optimista, per supervivència. Què he de fer? Tinc un poble de 17.000 habitants i tinc 1.200 aturats, si em quedo en un racó plorant, malament. Estem més a prop que mai d'aconseguir una millor situació i de fer justícia per a Catalunya. El meu fill veurà un estat propi català.
Quants anys té?
Disset anys. I jo espero morir-me en un estat català, amb hisenda pròpia. N'estic convençuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.