Política

CARLES RODRÍGUEZ

ALCALDE DE VILADECAVALLS (ICV-EUIA), ADHERIT A L'AMI

“Més val sols que mal acompanyats”

“He fet el pas de l'opció federalista a la independentista perquè s'ha demostrat que hi ha una part que no vol el federalisme”

“Els que volem menys política volen en el fons més poder”

L'Ajuntament de Viladecavalls es va adherir a l'AMI amb els vots favorables de CDC, UDC, Reagrupament (Ara Viladecavalls), ERC i ICV-EUiA. L'alcalde del municipi, l'ecosocialista Carles Rodríguez, explica què l'ha portat a declarar-se independentista.
V
ostè és un independentista a les files d'ICV. Encara són minoria?
ICV és un partit amb sensibilitats diverses i en constant moviment. Personalment he fet el pas de l'opció federalista a la independentista. S'ha demostrat que hi ha una part que no vol el pacte que suposa el federalisme, i per tant deixa de tenir sentit.
Què li ha fet derivar cap a l'independentisme?
Tinc 27 anys i el procés l'he fet en els darrers temps. La sentència de l'Estatut o els atacs al model d'immersió lingüística, entre altres, han demostrat que més val que anem sols que mal acompanyats.
Per on s'ha de començar?
El pacte fiscal és important i potser ha de ser el primer pas però la postura de Madrid és un no rotund, i més ara que depenem econòmicament d'ells. M'agradaria convocar un referèndum vinculant i que el poble català decidís què vol fer amb la seva sobirania.
Troba interessant que el debat sobre la independència s'estigui traslladant al món local?
I tant. És un debat de país i, quan més proximitat pugui tenir, molt millor. A Viladecavalls hi ha un moviment social molt fort i jo content de poder acompanyar-lo.
Què li va semblar el repte llençat pel president d'ERC de la llista conjunta d'ICV, CiU i Esquerra?
No es pot menysprear però jo vull un nou estat d'Europa però d'esquerres. No em sentiria còmode amb un partit que defensa coses que no en sóc partidari. Podem estar d'acord amb ERC i CiU en la necessitat de més sobirania, però no puc compartir les polítiques socials amb CiU. No em puc sentir còmode amb un partit que està desmantellant els drets socials i que es ven la sobirania del poble de Catalunya amb aquest rescat.
A l'Ajuntament de Viladecavalls hi ha fins a cinc partits amb un sol regidor. Com s'han pres la voluntat de retallar regidors i competències a l'administració local?
No hi estic gens d'acord amb aquesta reforma, també imposada des de Madrid. Aquells que s'omplen la boca dient que sobren polítics, els que estan dient és que volen menys política de proximitat, que és la més útil. Els que volen menys política volen en el fons més poder per imposar el seu criteri.
L'actual coincidència de federalistes i independentistes a ICV no dóna peu a una certa fricció?
De moment ho vivim amb prou maduresa, sense friccions. Convivim sense problemes. A finals de novembre farem l'assemblea nacional i espero que les postures independentistes quedin més reflectides. Però el més important és que a tots ens uneix el desig de tenir un país amb justícia social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.