Política

El PSC aposta per Fernández com a cap de llista i només ofereix a Geli el segon lloc

L'exconsellera accepta el rol secundari “per responsabilitat” i per evitar que el partit es trenqui

Pineda, Thió i López completen els cinc primers llocs

La maratoniana comissió de llistes del PSC, que es va allargar fins ahir a la nit a la seu central del carrer Nicaragua, va acabar amb una oferta salomònica per apaivagar el malestar territorial pel vet a Marina Geli com a cap de llista gironina: una candidatura encapçalada pel primer secretari de la demarcació, Juli Fernández, però amb l'exconsellera en segon lloc, al davant de Iolanda Pineda, Ignasi Thió i l'exalcaldessa de Campdevànol Núria López. Malgrat el rol secundari, Geli va acceptar l'oferta “per responsabilitat”, i va desencallar així l'última candidatura territorial pendent de tancar. Així doncs, les quatre llistes que el PSC presentarà a les eleccions del 25-N rebran aquest matí el vistiplau del consell nacional del partit.

La proposta de consens, d'una banda, manté la tradició que el primer secretari regional encapçali la llista, tot i que aquesta setmana Fernández s'havia retirat de la cursa amb la intenció de centrar-se en l'alcaldia de Palafrugell i afavorir, alhora, l'accés de Pineda al primer lloc de la candidatura. Pel que fa a Geli, el pes del suport majoritari de les agrupacions territorials es va acabar imposant a les reticències de la direcció del partit, que amb l'argument del concurs de cares renovades relegava un perfil alineat amb les tesis sobiranistes i que podia grinyolar amb el discurs federalista que manté la direcció.

Evitar una ruptura

La tripleta que Fernández va defensar dijous al consell de la federació gironina del PSC, amb Iolanda Pineda –que en la infografia publicada ahir apareixia erròniament amb la imatge de la senadora de CiU Maria Rieradevall–, Thió i López, completarà els cinc primers llocs d'una llista tancada per Pia Bosch i Joaquim Nadal. L'equilibri pretén conciliar les dues ànimes del partit i evitar una trencadissa anunciada per les tensions dels darrers dies, tot i les paraules conciliadores de Nadal i Geli desmentint que s'haguessin plantejat dimitir o abandonar la sigla.

LA XIFRA

11
agrupacions
de les 37 del PSC a la demarcació de Girona havien votat que Geli encapçalés la llista territorial.

Geli lamenta que dijous no es votés

Hoy es siempre todavía.” Geli retuitejava ahir a la tarda el vers de Machado amb l'esperança que el desenllaç de la comissió respectés la voluntat majoritària de les agrupacions gironines: l'aval dels vots d'una onzena d'aquestes i suports explícits de membres d'algunes més. Al vespre, després que només li oferissin el segon lloc, va consultar amb el seu entorn, i va optar pel sí com a mal menor per al partit. Tot i això, la diputada insistia que “no s'ha escoltat la veu del partit al territori” i que al consell de dijous s'hauria d'haver pogut votar la seva candidatura. Fernández ho va evitar per no palesar divisions i va instar Nicaragua a decidir. A la xarxa, alguna veu receptava que el federalisme del PSC hauria de començar pel mateix partit i la tria de candidats, recaure només en cada federació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona