Política

Els caces espanyols tornen a sobrevolar zones habitades

Quatre avions sobrevolen a poca altura el pla de Lleida i la Catalunya central

L'exèrcit diu que són vols d'instrucció

Ahir es va deixar sentir en diverses comarques catalanes un nou vol de caces espanyols a baixa altura i en zones habitades. Aquest cop van sobrevolar el pla de Lleida i la Catalunya central. L'alcalde de Gimenells (Segrià), Albert Aldavert, va dir que eren quatre avions que havien passat a prop de les cases i havien provocat vibracions. A Vallfogona de Balaguer (Noguera), el regidor Arnau Galitó va sentir un soroll molt gran que va retronar sobre el poble. “Feia entre quinze o vint anys que en el municipi no vèiem vols d'aquesta mena”, va dir. A Castellserà (Urgell) els avions volaven rasants a baixa altura, segons l'alcalde, Marcel Pujol. També es van sentir a Cervera (Segarra), al Lluçanès, a Navàs (Bages) i al Berguedà.

A Vilada (Berguedà) és el segon cop que els veuen, després que el 8 d'octubre hi hagués un incident similar que va afectar les comarques del Pirineu. L'alcalde del poble, Pere Farré, ho interpreta com “una mostra de força al territori” davant del procés polític iniciat a Catalunya.

El tinent Ángel Vegas, portaveu de l'exèrcit espanyol de l'Aire, va dir ahir que es tractava d'un vol d'instrucció “normal i programat temps enrere” provinent de la base de Saragossa, tot i que no va poder donar detalls de quants avions hi van participar ni de quin model eren. Tot i que segons aquest portaveu són vols programats, Vegas va dir que, d'aquests vols, no se n'informa a les autoritats civils perquè “no afecten zones habitades i es fan a prou altura com per no provocar cap alteració”, cosa que es contradiu amb la versió dels testimonis que els van veure fent vols rasants i a tocar dels nuclis habitats. Aquests vols sobre zones habitades no són gens habituals i en només dues setmanes ja se n'han registrat tres episodis en territori català.

El tercer incident en dues setmanes

El vol d'ahir és el tercer incident en dues setmanes. El primer va tenir lloc el 8 d'octubre, quan dos caces F-18 van sobrevolar a poca altura les comarques del Pirineu. Se'ls va veure al Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà. Alguns testimonis van veure com fins i tot activaven el moviment de les ales sobre nuclis poblats, un senyal que els pilots solen fer en demostracions amb públic. El govern se'n va queixar, i el ministeri de Defensa es va disculpar.

El 17 d'octubre, dos caces més van ser vistos sobre la Cerdanya, tot i que a una altura més gran i sense fer sorolls exagerats. Ahir, els avions eren quatre, i van passar a prop de ciutats com Balaguer, Cervera, Manresa i Berga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES