Política

Política

L'Estatut de Núria com a referent

La vicepresidenta, Joana Ortega, va presidir ahir al santuari ripollès la commemoració del 80è aniversari de l'aprovació del text

L'acte va tenir lloc al saló on es va redactar l'històric document

El passat dia 9 de setembre es van complir 80 anys de l'aprovació a les Corts espanyoles de l'Estatut de Catalunya del 1932, conegut com l'Estatut de Núria perquè va ser en aquest santuari del Ripollès on el van redactar. El document original va ser aprovat en referèndum pels ciutadans de Catalunya, però a la cambra estatal el van retallar considerablement. Els recorda alguna cosa, aquest procés? Després vindrien la guerra i la dictadura, que va eliminar tot rastre d'aquell Estatut.

En plena efervescència sobiranista, ahir es va commemorar aquest aniversari amb un acte –senzill– al saló modernista on van tenir lloc les reunions dels redactors de l'Estatut, conservat com una joia en les ara funcionals instal·lacions de Núria. La vicepresidenta, Joana Ortega, va encapçalar la llista d'autoritats, mentre que l'historiador Jaume Sobrequés va encarregar-se d'explicar la gestació, el naixement i la mort del document de Núria i –amb el seu característic to abrandat– d'advertir que a partir d'ara els atacs provinents de Madrid aniran en augment. Com era previsible, l'Estatut de Núria va estar en el centre de tots els discursos, en tant que referent i font d'inspiració en l'actual context. En una metàfora encertada, l'alcaldessa de Queralbs va comparar aquell text amb els fonaments d'una casa. “Ara hem d'aixecar els murs”, va dir Imma Constants. “Som hereus de l'esperança del 1932 i no la decebrem”, va augurar la vicepresidenta, just abans que el president del Consell del Ripollès, Miquel Rovira, tanqués els parlaments amb un contundent: “Visca Catalunya lliure!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona