Política

Artur Mas

Candidat de CiU a la presidència de la Generalitat

“Potser s'haurà de tornar a sortir al carrer”

“No sé si ERC ha estat una garantia total per tenir una bandera a les Nacions Unides”

“Cal capacitat de resistència. La societat ha de voler-ho ara i d'aquí a tres anys, quan no ho haguem aconseguit del tot”

Els estudiants s'alcen per intervenir, amb el micròfon a la mà. “Aquí és evident que no mano jo...”, bromeja Mas.
JOVES
“ Catalunya ha de ser una terra de talent. Hem de procurar que els d'aquí no marxin”
BARCELONA
“Una certa centralització
a la capital
hi serà sempre”
RETALLADES
“L'estat del benestar no està destruït; està, en part, amenaçat. Els pilars es mantenen”
ANTICIPADES
“Hem de passar la veu del carrer a les urnes. La gent s'ha de fer responsable d'aquest procés”
DIPUTATS
“Si dividiu el que cobren, us trobareu amb retribucions
per hora de
25 i 30 euros”
UN ESTAT A LA UE
“ Oi que no muntarem
un exèrcit
català en els temps actuals?”
COOPERACIÓ
“Quan tinguem les finances públiques equilibrades, hem de tornar als objectius internacionals”
‘EL MUNDO'
“Això és un escàndol”
CAS PALAU
“Si es confirma que hi ha irregularitats, hi haurà penes. Si no, voldrà dir que tot era un gran suflé”
NACIONALITATS
“Un espanyol podria mantenir l'espanyola, tenir la doble nacionalitat
o la catalana”
FILLS
“Algun ha anat a la universitat pública i, els que no van poder per nota, han anat a una privada”
Creu que aquesta està sent una cam­pa­nya nor­mal? Quina sen­sació té per­so­nal­ment i com a can­di­dat després de tot el que està pas­sant?

XEVI XIRGO

La veri­tat és que espero que algu­nes coses de les que han pas­sat als seus autors i ideòlegs se'ls girin en con­tra, que hi hagi un efecte bume­rang. Perquè han entrat en una cam­pa­nya d'into­xi­cació i calúmnia sense cap fona­ment, només perquè veuen a venir que nosal­tres podem tenir una gran majo­ria. I això és un escàndol. En un altre país de tra­dició democràtica ja hi hau­ria hagut dimis­si­ons.
La falta de diàleg és una carac­terística del govern de Rajoy?

ANTONI VERA

Abans de la tro­bada ofi­cial a La Mon­cloa, jo m'havia reu­nit dis­cre­ta­ment amb el pre­si­dent Rajoy i amb mol­tes hores per davant, sense la pressió de res­pon­dre davant dels mit­jans de comu­ni­cació. De diàleg, n'hi havia hagut. Però ara no hi ha un acti­tud prou oberta en les ins­ti­tu­ci­ons esta­tals en con­junt per enten­dre la mag­ni­tud del movi­ment que hi ha a Cata­lu­nya. Es pen­sen que això és una cosa pas­sat­gera. Intento expli­car-los que els movi­ments són molt de fons, que hi ha molts joves que ho tenen molt clar i això és una força de reserva immensa. Tot el que ve de Cata­lu­nya, d'entrada i de sor­tida, és un no. Difícil­ment seria dife­rent amb altres tipus de govern. És una cons­tant de la política espa­nyola.
Va decla­rar que, un cop Cata­lu­nya hagi asso­lit els seus objec­tius naci­o­nals, no es tor­na­ria a pre­sen­tar. S'ha ence­tat una bata­lla per la seva suc­cessió?

MARTA ESCO­BAR

Vaig pren­dre aquesta decisió perquè un procés així només es pot enca­rar amb molta força per part del pre­si­dent del país, i amb molta legi­ti­mi­tat democràtica. Com que he de dema­nar que se'ns doni aquesta força pres­tada, havia de dei­xar clar que és limi­tada en el temps. ¿Això pot des­per­tar dins de la nos­tra for­mació política movi­ments de gent que pren posi­ci­ons? En aquest moment, no detecto res en aquest sen­tit. Al par­tit estan prou cons­ci­en­ci­ats de la mag­ni­tud i de la trans­cendència del moment perquè això passi per sobre de qual­se­vol altra cosa. Serà lògic que, quan arribi el moment, els movi­ments hi siguin. És bo que dins de les for­ma­ci­ons hi hagi gent diversa que aspiri a tenir la repre­sen­tació màxima, però això haurà de ser d'aquí a uns anys.
Par­tint de la base que CDC vol l'estat propi, no seria més fàcil posar al cap­da­vant d'Unió Josep Maria Vila d'Aba­dal?

IVETTE BALLES­TE­ROS

Som una fede­ració de dues for­ma­ci­ons. Cadas­cuna té la seva auto­no­mia i les deci­si­ons que es pren­guin a UDC no cor­res­po­nen a la gent de CDC. Qui ha d'encapçalar Unió? Qui deci­deixi Unió. No sóc mili­tant ni diri­gent d'Unió. Sí que sóc pre­si­dent de CiU, i anem ple­gats, per exem­ple, a tots els pro­ces­sos elec­to­rals. Val la pena recor­dar que un procés així reque­reix que molta gent que no pensa exac­ta­ment el mateix, però que és capaç d'anar en la mateixa direcció, pugi al tren. Si som tan puris­tes serem molts menys i tin­drem menys pos­si­bi­li­tats d'èxit. Una con­dició bàsica és que hi hagi una majo­ria social molt àmplia, i Cata­lu­nya té una soci­e­tat molt diversa. Això reque­reix que no filem tan prim, bus­cant un grau d'iden­ti­fi­cació al cent per cent. Amb un grau d'iden­ti­fi­cació alt n'hi ha prou.
L'aug­ment de les taxes uni­ver­sitàries ha supo­sat una millora del sis­tema? Als seus fills els envi­a­ria a estu­diar al sis­tema uni­ver­si­tari català?

GEMMA ESPI­GA­RES

L'aug­ment del nom­bre de matrícules ha ser­vit per aguan­tar el sis­tema en un moment de màxima tensió pres­su­postària. De reta­lla­des, n'hi ha a tot arreu dins de les admi­nis­tra­ci­ons. Al nos­tre país i als altres. A la uni­ver­si­tat, també. Val a dir que en alguns camps les reta­lla­des són menors que en d'altres: en el de la sani­tat, l'ense­nya­ment, dels ser­veis soci­als. A la uni­ver­si­tat hi ha hagut reta­llada de des­pesa i uns majors ingres­sos per la via de les matrícules. Ser­vei­xen perquè les reta­lla­des no hagin de ser més grans. L'incre­ment es paga en funció de les capa­ci­tats de renda de cada família. Les per­so­nes sense pos­si­bi­li­tats econòmiques tenen un sis­tema garan­tit per seguir acce­dint-hi sense haver de pagar. Els meus fills han anat a tot tipus d'uni­ver­si­tats. Tots a uni­ver­si­tats cata­la­nes; alguns encara hi van. Algun ha anat a la uni­ver­si­tat pública perquè va poder acce­dir-hi per nota i, els que no van poder per nota, han anat a una uni­ver­si­tat pri­vada.
S'està des­truint l'estat del benes­tar. Hi con­ti­nuarà havent reta­lla­des o més impos­tos?

MARIA ODINA

No es pot par­lar de des­trucció de l'estat del benes­tar. Una altra cosa és que es parli de reta­lla­des o de refor­mes. El sis­tema sani­tari segueix fun­ci­o­nant molt bé. L'ense­nya­ment pri­mari i secun­dari està fun­ci­o­nant rao­na­ble­ment bé. Estem començant a rebai­xar els índexs de fracàs esco­lar. Els sis­te­mes de ser­veis soci­als, l'atenció a la pobresa entre la part pública i la pri­vada fun­ci­o­nen. L'estat del benes­tar no està des­truït; està en part amenaçat. Els pilars es man­te­nen però el que no és tan fona­men­tal, encara que sigui impor­tant, s'ha hagut de reto­car. Què es pot fer per inten­tar que no hi hagi una afec­tació greu sobre l'estat del benes­tar? Hi ha dos camins. Un és entrar en una via de crei­xe­ment econòmic. L'altre és que Cata­lu­nya pugui dis­po­sar millor dels seus recur­sos. És el tema del pacte fis­cal i de l'estat propi. Si pogués viure dels seus recur­sos, tin­dria 16.000 mili­ons l'any. Això per­me­tria apun­ta­lar l'estat del benes­tar, engrei­xar el crei­xe­ment econòmic del país. És evi­dent que no ens els podríem que­dar tots, perquè hi ha una part de des­pe­ses que ara no tenim, però el saldo posi­tiu seria molt impor­tant. No es pot dir que no es faran més reta­lla­des. Si volem tenir un mínim de cre­di­bi­li­tat, el que no podem fer és enga­nyar la gent. Pro­cu­ra­rem que n'hi hagi tan poques com sigui pos­si­ble i les farem amb el millor cri­teri.
Hi ha una gran il·lusió des­fer­mada a gran part del país. En cas que el procés fallés, això podria enfon­sar la soci­e­tat cata­lana durant molts anys?

SERGI BAYÓ

Quan et fiques en un procés així no tens la garan­tia total de l'èxit. També hem de saber que si les majo­ries són molt sòlides, si hi ha una acti­tud democràtica molt clara, amb un to molt cor­recte i posi­tiu en l'expli­cació, i si es fa tot amb absència de violència, fins i tot de violència ver­bal, tenim molta legi­ti­mi­tat per arri­bar-hi. Però no depèn només de nosal­tres. En el cas que Cata­lu­nya es plan­tegés fer una decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència sense tenir en compte ni Espa­nya ni la Unió Euro­pea, ens podríem llançar a la pis­cina. Però ales­ho­res hem de saber que entrem en un ter­reny no ja des­co­ne­gut sinó tre­men­da­ment perillós. El que no pot ser és que Cata­lu­nya surti d'aquest procés aïllada. Ha de sor­tir-hi dins de la UE i, si pot ser, dins de l'euro. Això dependrà també que els altres països (inclòs l'Estat espa­nyol) esti­guin dis­po­sats a par­lar amb nosal­tres. Cal capa­ci­tat de resistència. Si la soci­e­tat real­ment ho vol, ha de voler-ho ara i d'aquí a tres anys, quan encara no ho haguem acon­se­guit del tot i esti­guem en el procés.
Què opina de la carta que van enviar els euro­di­pu­tats cata­lans a la Comissió Euro­pea con­tra una inter­venció mili­tar a Cata­lu­nya? Alícia Sánchez-Camacho va dir que era una acció irres­pon­sa­ble, lite­ral­ment.

BÀRBARA MOLAS

Una acció irres­pon­sa­ble, no ho és. Es pot dis­cu­tir si és eficaç o no. Però si la van fer bas­tants euro­di­pu­tats cata­lans, no tots, és perquè un mili­tant des­ta­cat del PP i vice­pre­si­dent del Par­la­ment Euro­peu va dir el que va dir. Si no s'hagues­sin dit deter­mi­na­des bes­ti­e­ses, no hagués exis­tit la reacció. Una altra cosa és que tam­poc es pot fer veure que l'Estat espa­nyol esti­gui pen­sant en una inter­venció mili­tar. Afor­tu­na­da­ment, tenim una democràcia que en part està con­so­li­dada i que no por­tarà a bes­ti­e­ses històriques.
La des­pesa dels canals de tele­visió és necessària? Els 300 mili­ons dels mit­jans de comu­ni­cació públics no es podrien des­ti­nar a sani­tat o edu­cació?

AMANDA LUESMA

Són 260 mili­ons. Quan vam arri­bar al govern eren 335. Només en dos anys s'ha rebai­xat 75 mili­ons l'apor­tació a la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als. Hi ha hagut un esforç de con­tenció molt impor­tant en un moment en què la publi­ci­tat baixa. En l'apor­tació pública als mit­jans pri­vats també hi ha hagut una reducció molt impor­tant de dos anys ençà. Estem con­cen­trant el nom­bre de canals en una oferta tele­vi­siva més com­pac­tada. El nos­tre país, si ha de ser com qual­se­vol altre, neces­sita una tele­visió i una ràdio naci­o­nals públi­ques de qua­li­tat. També hi ha d'haver ajus­tos, i hi són, i aus­te­ri­tat, i hi és, i fins i tot pot ser que en els pro­pers temps hagi de ser més pro­nun­ci­ada. Ningú renun­cia als mit­jans, tam­poc els països que estan en una situ­ació més crítica.
En cas que l'exe­cu­tiu de Mari­ano Rajoy decidís clau­di­car i donar el pacte fis­cal, què pas­sa­ria amb l'estat propi?

CRIS­TINA VIZCAÍNO

Ras i curt: en aquest moment amb el pacte fis­cal no n'hi ha prou. La soci­e­tat cata­lana s'està movent en un altre regis­tre. Si el 25-N es com­prova que és així, serà evi­dent.
Quan vostè era estu­di­ant, què hau­ria pen­sat si un con­se­ller li hagués reco­ma­nat anar a ser­vir cafès a Lon­dres?

LAIA COLL

Hi ha un pro­blema en el nos­tre ense­nya­ment d'idi­o­mes en gene­ral. És una de les assig­na­tu­res que encara tenim pen­dents en aquest país. Cal millo­rar-ho des de la base: a l'escola primària, a la secundària, a la for­mació pro­fes­si­o­nal i a la uni­ver­si­tat. A l'FP estem avançant. S'hi està posant l'anglès obli­ga­tori. Aquest és el camí. El que diu el con­se­ller Mena és un recurs dialèctic. No ataca el pro­blema de base, que el tenim a l'escola. El que vol dir és que els que en tin­guin l'opor­tu­ni­tat i vul­guin anar a fora un temps ho facin, encara que no sigui a tre­ba­llar en la seva estricta dis­ci­plina acadèmica o pro­fes­si­o­nal. No és el mateix estu­diar un idi­oma a l'escola, en un àmbit cul­tu­ral català o cas­tellà, que apren­dre'l in situ.
Molta gent veu sob­tada l'aposta que fa per l'auto­de­ter­mi­nació. El poden acu­sar de popu­lisme, d'apro­piar-se el movi­ment de l'11-S, de dis­si­mu­lar les reta­lla­des i de tapar escàndols com el del cas Palau. Com els con­ven­ce­ria perquè el votes­sin?

JAUME TOR­RENT

El pri­mer que els diria és que, com el vot és per­so­nal i secret, el 25-N poden fer el que vul­guin. Ningú els obliga a votar CiU ni a mi. Per mi era més còmode no entrar en un procés elec­to­ral. Tenia un argu­ment per no con­vo­car les elec­ci­ons, estava a la mei­tat del man­dat. Tenia dret a dir: “Escol­teu, fal­ten dos anys per les elec­ci­ons, ens han dit que no al pacte fis­cal, no hi ha recor­re­gut, hi ha un milió i escaig de per­so­nes al car­rer en una mani­fes­tació immensa, però jo no en faig massa cas i d'aquí a dos anys ja en par­la­rem.” I men­tres­tant seguim admi­nis­trant el dia a dia. Us asse­guro que, dins de la inco­mo­di­tat del moment, viu­ria amb més como­di­tat. Si m'hi he posat i ho faig dient que no em pre­sento a les elec­ci­ons per pro­me­tre que no hi haurà més reta­lla­des i, per tant, no faig el dis­curs fàcil, sinó el res­pon­sa­ble, és per una sola raó. I és que hem de pas­sar la veu del car­rer a les urnes. La gent s'ha de fer res­pon­sa­ble d'aquest procés nou.
El seu par­tit està immers en assump­tes fis­cals tèrbols, l'índex de pobresa s'ha dis­pa­rat, han aug­men­tat els pro­ble­mes soci­als... Per què defen­sen el dret de deci­dir dels cata­lans i en canvi no defen­sen que els impli­cats direc­ta­ment en la uni­ver­si­tat puguin deci­dir?

HÈCTOR XAU­BET

Sobre els assump­tes tèrbols, tots estan en pro­ces­sos judi­ci­als, sense excepció. Si es con­firma que hi ha irre­gu­la­ri­tats, hi haurà penes, sentències i res­pon­sa­bi­li­tats. Si es con­firma que no, tot aquest rebom­bori voldrà dir que era un gran suflé. Sobre l'afec­tació de la gent per la recessió econòmica, tot el que s'està fent és per inten­tar que això sigui dife­rent. Si algú té solu­ci­ons màgiques per treure'ns d'aquest pou, el que ha de fer és orga­nit­zar-se i pre­sen­tar-se a les elec­ci­ons. No tenim el poder polític per afron­tar totes les solu­ci­ons necessàries. Les que podem les afron­tem amb valen­tia política i coratge, perquè no són agra­da­bles. Sobre les uni­ver­si­tats, jo us pro­poso una cosa: si del que es tracta és que hi hagi auto­no­mia total, que hi sigui del tot per pren­dre totes les deci­si­ons. Aquest procés de nova gover­nança de la uni­ver­si­tat el fem amb diàleg per­ma­nent amb els que diri­gei­xen la uni­ver­si­tat, els equips rec­tors i els con­sells soci­als. La pre­gunta que ens hem de fer és: la uni­ver­si­tat no hau­ria de ser el més avançat de la soci­e­tat? I aquesta uni­ver­si­tat és el més avançat quant a estruc­tu­res, quant a capa­ci­tat d'adap­tació dels temps can­vi­ants, quant a agi­li­tat? La nos­tra sen­sació és que no. No ho veig com un drama, sinó com una opor­tu­ni­tat.
Intermón Oxfam ha fet una crida d'alerta sobre la coo­pe­ració al desen­vo­lu­pa­ment a Cata­lu­nya. Com valora l'apor­tació cata­lana amb relació als com­pro­mi­sos euro­peus i al que apor­ten altres comu­ni­tats?

GEI­SEL GARCÍA

És evi­dent que en els temes de coo­pe­ració hi ha hagut reta­lla­des molt impor­tants. Aquí i a tot arreu. Hi ha un Ter­cer Món amb el qual s'ha de coo­pe­rar, i és un objec­tiu pri­o­ri­tari. Però també hi ha un Quart Món que està crei­xent. Això reque­reix que hi hagi una pri­o­rit­zació per la gent que està en una gran pre­ca­ri­e­tat i mar­gi­na­li­tat. No podem pre­ten­dre man­te­nir sense reta­lla­des la coo­pe­ració inter­na­ci­o­nal i fer-les en la coo­pe­ració a casa nos­tra. Quan tin­guem les finan­ces públi­ques equi­li­bra­des, hem de tor­nar a l'objec­tiu dels per­cen­tat­ges inter­na­ci­o­nals. Havíem fet un esforç molt impor­tant. L'hem hagut de dis­mi­nuir tem­po­ral­ment.
Molts joves amb talent i for­mació uni­ver­sitària han de mar­xar a fora perquè no tro­ben opor­tu­ni­tats aquí. No són aquests joves talents els que han d'empènyer cap enda­vant?

MIREIA SANZ

Si la pre­gunta no la gene­ra­lit­zem, hi estic d'acord. De vega­des el risc que tenen aquest tipus de refle­xi­ons és que sem­bla que això sigui un procés gene­ral i, en el fons, és mino­ri­tari. És veri­tat que hi ha gent molt ben for­mada que marxa, però alguns ho fan perquè volen tenir aquesta experiència, pot­ser tin­dran ganes de tor­nar després. N'hi ha uns quants que mar­xen perquè no tro­ben feina i és el con­trari del que s'hau­ria de pro­duir: hem de ser un ter­ri­tori que capta talent. També hi ha molta gent de fora que ve a tre­ba­llar i a fer recerca aquí. Si mireu els índexs dels últims deu anys de gent qua­li­fi­cada que ve a inves­ti­gar, veu­reu que són boníssims dins de l'Estat espa­nyol. Cata­lu­nya ha de ser una terra de talent. Hem de pro­cu­rar que els d'aquí no mar­xin, si no ho volen, i que els altres seguei­xin venint.
Si Cata­lu­nya acon­seguís ser un nou estat d'Europa, com se'ns eti­que­ta­ria als espa­nyols que, com jo, vivim a Cata­lu­nya? La paraula estran­ger em sem­bla una mica dura.

SOFÍA CADE­NAS

Ningú ha dit que s'hagi de ser estran­ger. Tenim un munt de resi­dents euro­peus que viuen a Cata­lu­nya i no han dei­xat de ser ale­manys, ni fran­ce­sos, ni bel­gues, ni holan­de­sos, ni angle­sos, i viuen aquí i voten aquí a les muni­ci­pals, si volen. Tots els fills i néts d'espa­nyols que se'n van anar a Lla­ti­noamèrica, si ho dema­nen, pas­sen a tenir la naci­o­na­li­tat espa­nyola i en canvi seguei­xen vivint als països lla­ti­no­a­me­ri­cans. Per tant, un ciu­tadà espa­nyol que volgués viure aquí podria tenir la naci­o­na­li­tat espa­nyola, la doble naci­o­na­li­tat o la cata­lana. El sis­tema no pot ser més ama­ble. Aquests plan­te­ja­ments són molt lla­mi­ners i des­per­ten pas­si­ons. Però quan t'ho mires objec­ti­va­ment, veus que tot això es treu de con­text per inten­tar crear un con­flicte.
Fa tres-cents anys que ens bara­llem per la sobi­ra­nia cata­lana; ara que mar­xem d'Espa­nya, per què hem de rega­lar-ne a la UE? No ens podríem ges­ti­o­nar nosal­tres matei­xos? Hi ha casos, com ara Suïssa i Noru­ega.

POL SER­RANO

El nos­tre camí és la UE. Ja hi som. Suïssa no hi ha estat mai. Noru­ega, tam­poc. Nosal­tres hem tre­ba­llat molt per ser-hi. Ara mar­xa­rem de la UE i de l'euro per anar on? Noru­ega té un munt de petroli, té asse­gu­rada la seva vida per mol­tes dècades. Suïssa és un cas espe­cial, amb unes nor­mes de fun­ci­o­na­ment com­ple­ta­ment dife­rents. Són dos casos d'èxit, és veri­tat. Són dos dels països més rics del món en renda per càpita i dels més com­pe­ti­tius, cosa que vol dir que la dimensió no és un pro­blema. Ara bé, ens equi­vo­caríem fent aquest plan­te­ja­ment fora de l'euro i la UE. Això ens limita una mica més perquè vol dir que depe­nem del que diguin ells, però pen­seu que segons quin plan­te­ja­ment féssim a la soci­e­tat cata­lana, la res­posta seria que no. Tots els estu­dis sociològics ens ho diuen.
M'agra­da­ria tenir una ban­dera cata­lana a la seu de les Naci­ons Uni­des. Em reco­mana votar-lo a vostè o dono suport a ERC?

MARC CAS­SANY

Si t'ho he de reco­ma­nar, et reco­mano que em votis a mi. Però si no te'n refies del tot, la teva tria és la que compta. T'ho has de pen­sar bé. Si a nosal­tres se'ns retre­uen cer­tes acti­tuds, també s'hau­ria de repas­sar què ha pas­sat amb ERC aquests dar­rers anys. No sé si per tenir una ban­dera a les Naci­ons Uni­des ha estat una garan­tia total. No opino sobre això. Hi poso un inter­ro­gant. Se'ns poden cri­ti­car mol­tes coses, però ho estem expli­cant d'una manera seri­osa, serena i sense enga­nyar ningú. Això ens por­tarà a tenir una ban­dera a les Naci­ons Uni­des? No ho sé amb tota segu­re­tat. Val la pena inten­tar-ho? Crec que sí. Tenim algun altre camí? Crec que no. De moment, no ens l'han ofert. Si en surt un altre, fantàstic, i si la majo­ria de Cata­lu­nya s'hi apunta, hi refle­xi­o­na­rem. Però en aquests moments les sor­ti­des que tenim són aques­tes. Això s'ha de fer amb algu­nes grans majo­ries a la soci­e­tat? Evi­dent­ment. Si CiU no s'hi hagués posat, aques­tes majo­ries hi serien? Pen­seu-hi, també. Pot­ser no. I en canvi, ara hi poden ser, perquè una força cen­tral com la nos­tra s'hi ha posat i perquè jo, si em per­me­teu la immodèstia, he inten­tat pas­sar per sobre de les for­ces polítiques, inclosa CiU, i m'he posat al cos­tat d'un procés que va més enllà dels par­tits, que és molt trans­ver­sal, que inclou gent d'ori­gen i cognoms cata­lans i gent d'ori­gen i de cognoms no cata­lans.
Si fos un ciu­tadà anònim, enten­dria que avui es man­tin­guin sous vita­li­cis i die­tes a polítics quan es reta­llen ser­veis bàsics com ara l'edu­cació i la sani­tat?

LAIA TURMO

A la funció pública del nos­tre país, en els dar­rers tres anys se'ls ha reduït el sou entre un 10 i un 12% en els nivells més bai­xos i un 30% en els més retribuïts. Als països del món, als expre­si­dents els donen un cert esta­tus perquè no es dedi­quin a altres coses una vegada ple­guen. Si algun se'n va al món pri­vat, no té perquè tenir una cober­tura pública. Si con­si­de­rem Cata­lu­nya un país, no ha de ser un drama total. Sobre els sous dels dipu­tats, en la política no hi ha hores ni, mol­tes vega­des, caps de set­mana. Si us entre­te­niu a divi­dir el que cobra un dipu­tat al Par­la­ment i li seguiu els hora­ris, amb els caps de set­mana inclo­sos durant tot l'any, i mireu el que cobra per hora, pot­ser ja no ho plan­te­ja­reu així. Us tro­ba­reu amb retri­bu­ci­ons per hora de 25 i 30 euros. Com­pa­reu-les amb altres coses que conei­xeu del vos­tre dia a dia.
Com hauríem de reac­ci­o­nar els ciu­ta­dans si des de Madrid ens tom­bes­sin la con­sulta, ens sus­pen­gues­sin l'auto­no­mia i ens empre­so­nes­sin el pre­si­dent?

JORDI CAPELL

Si em passa això, no us dema­naré que em por­teu tabac a la presó perquè no fumo... No pas­sarà. Crec que és un esce­nari impen­sa­ble. Vol­dria dir que tot el recor­re­gut de la democràcia espa­nyola no hau­ria tin­gut cap sen­tit. Penso que, mal­grat les limi­ta­ci­ons, hi ha prou madu­resa democràtica a l'Estat per no arri­bar a aquests esce­na­ris com­ple­ta­ment absurds. Sí que tinc clar que, com ens posa­ran totes les difi­cul­tats pos­si­bles i més, és molt impor­tant que a Cata­lu­nya hi hagi un bloc homo­geni i molt cons­ci­en­ciat que faci pinya a les elec­ci­ons, a la con­sulta i, quan cal­gui, al car­rer, de manera abso­lu­ta­ment pacífica, cons­truc­tiva, etc. És pos­si­ble que s'hagi de tor­nar a sor­tir al car­rer i de manera més nom­brosa que l'11 de setem­bre. No ho pro­poso però no ho des­carto. La gent ha d'estar dis­po­sada a fer aques­tes acci­ons de pul­cri­tud democràtica, per­fec­ta­ment pacífiques, perquè és quan ens gua­nyem l'opinió pública a tot el món.
L'adju­di­cació de llicències de ràdio i tele­visió de cober­tura esta­tal són com­petència de l'Estat. Amb la inde­pendència, perdríem l'oferta de canals i ràdios que tenim actu­al­ment?

MARI­ONA GÓMEZ

En cir­cumstàncies nor­mals, entenc que no. L'interès dels de fora és man­te­nir el mer­cat d'aquí. Cata­lu­nya repre­senta un 20% de l'eco­no­mia espa­nyola. Qui hi renun­ciarà? Ara que el món és obert i podem veure canals de tot el món, per què no hem de poder veure els canals d'àmbit esta­tal? I a més amb una població que en gran part és cas­te­lla­no­par­lant. No hauríem d'arri­bar a l'absurd total, fins i tot al ridícul, del que ha pas­sat entre el País Valencià i Cata­lu­nya. En l'era de la comu­ni­cació, tenim pan­ta­lles fos­ques per part de pobles veïns de cul­tura com­par­tida i de parla comuna. És la més gran de les estu­pi­de­ses.
S'ha cri­ti­cat molt el cen­tra­lisme de Madrid, però, no es viu a Cata­lu­nya amb Bar­ce­lona?

ALBA SABATÉ

Una certa cen­tra­lit­zació a la capi­tal hi serà sem­pre. A Cata­lu­nya, pel pes que té Bar­ce­lona, encara més. Què ens falta? Algu­nes bones comu­ni­ca­ci­ons. Si les infra­es­truc­tu­res són les que han de ser, i cada vegada ho són més, les distàncies a casa nos­tra són rela­ti­va­ment peti­tes. Amb l'alta velo­ci­tat fer­roviària, quan Girona esti­gui con­nec­tada, les distàncies entre les qua­tre capi­tals seran molt peti­tes. L'eix trans­ver­sal entre Lleida i Girona s'està des­do­blant: tin­drem una auto­via. La des­cen­tra­lit­zació dels ser­veis és molt gran. Si mireu, poble per poble, el nivell de ser­veis que hi ha i el com­pa­reu amb el de fa quinze anys, la pel·lícula és total­ment dife­rent.
Si en un estat català inde­pen­dent una majo­ria social volgués fer marxa enrere, seria rever­si­ble el procés?

LAURA GOST

Si diem que amb la majo­ria d'un poble s'ha de poder cons­ti­tuir un estat propi, en el cas con­trari ha de ser el mateix. El prin­cipi democràtic tant val en un sen­tit com en un altre. Una altra cosa és que aquells amb els quals et vols tor­nar a ajun­tar t'acu­llin, fet que ja no depèn de tu. Però crec que això no es pro­duirà.
Qui­nes com­petències esta­ria dis­po­sat a cedir a la UE?

MIREIA PRAT

Totes aque­lles que con­si­de­rem que a escala euro­pea estan més ben ges­ti­o­na­des. En faig una llista ràpida. La defensa. Oi que no mun­ta­rem un exèrcit català en els temps actu­als? Les rela­ci­ons diplomàtiques d'alt nivell; la gran política d'immi­gració, de con­trol de fron­te­res i dua­nes; la política monetària, que ja està cedida; la política de canvi de moneda, que també està cedida; la política macro­e­conòmica; el dis­seny i el finançament de les infra­es­truc­tu­res de gran inter­con­nec­ti­vi­tat euro­pea; el con­trol de l'espai aeri, i les polítiques de sos­te­ni­bi­li­tat o d'ener­gia. Quina és la nos­tra llista? Màxima capa­ci­tat legis­la­tiva sobre les polítiques de pro­xi­mi­tat: sani­tat, ense­nya­ment, uni­ver­si­tats, trans­port públic, habi­tatge, segu­re­tat inte­rior, ser­veis soci­als, micro­e­co­no­mia, suport a les empre­ses, gestió d'infra­es­truc­tu­res inter­nes, capa­ci­tat de recap­tar tots els impos­tos i de modi­fi­car-los. Què és el que no té la funció que tenia? Els estats tra­di­ci­o­nals. L'Estat espa­nyol és massa gran per ocu­par-se de deter­mi­na­des coses i massa petit i hete­ro­geni per ocu­par-se d'altres. Millor que s'ocupi de les grans polítiques una UE inte­grada, que ide­al­ment serien uns Estats Units d'Europa.
Se sent res­pon­sa­ble del fet que més del 20% de la població està en risc de pobresa?

POL MAS­DEU

Em sento res­pon­sa­ble de tot el que passa al país, del bo i del dolent. En aquest ter­reny, però, no hem dis­minuït els recur­sos públics. És una excepció. Ara bé, encara que tin­guem els matei­xos recur­sos, com hi ha més gent en aquesta situ­ació, arri­ben a menys gent. Si tenim un pro­blema del 20% de risc de pobresa en plena recessió, seria pit­jor que en els moments de crei­xe­ment tinguéssim un nivell del 17 o el 18%. És un pro­blema estruc­tu­ral del país. No es donen opor­tu­ni­tats de progrés indi­vi­dual com cal­dria i segu­ra­ment no es dis­tri­bu­ei­xen els recur­sos amb prou equi­tat perquè deixi de ser així. Crec que aquesta és la reflexió de fons.


Han que­dat a la plaça Sant Jaume per entrar tots junts a Palau. Algun estu­di­ant es pre­senta amb la maleta. És diven­dres i hi ha una regla d'or per als uni­ver­si­ta­ris no resi­dents a Bar­ce­lona: el cap de set­mana es passa a casa. Sovint les entra­des als edi­fi­cis ins­ti­tu­ci­o­nals es fan llar­gues. Massa pape­rassa. Però avui tot està pre­vist i els vint-i-qua­tre alum­nes s'esco­len en filera fins al pati dels Taron­gers com una serp ràpida i deci­dida. El Tàpies de la sala del govern s'entre­veu per una porta. Però ja s'entén que no serà allà, no, sinó a pocs metres. La cam­bra és àmplia i amb una taula en forma de u. Tot­hom agafa lloc i el cen­tre queda buit per al can­di­dat. Artur Mas arriba tard. Un parell d'estu­di­ants comen­ten que sem­bla men­tida, quins ner­vis. La pedra del Palau, el pre­si­dent, tot impres­si­ona. Vindrà amb els guar­da­es­pat­lles? “Perquè tenir els mos­sos allà davant, tota l'estona, es farà estrany”, fa una noia.

De sobte tot s'acce­lera. Mas entra acom­pa­nyat del cap de premsa i un agent de segu­re­tat se situa davant de la porta amb elegància i dis­creció. Un pro­fes­si­o­nal. Mas saluda els estu­di­ants un per un donant-los la mà. Una gira­gonsa al vol­tant de la sala i comen­cem. Les pre­gun­tes es for­mu­len per ordre de situ­ació dels estu­di­ants: de dreta a esquerra del can­di­dat. S'alcen per inter­ve­nir, amb el micròfon a la mà. “Aquí és evi­dent que no mano jo...”, bro­meja Mas. I es relaxa una mica l'ambi­ent. La litúrgia és sim­ple. Pri­mer es pre­sen­ten: nom, estu­dis, uni­ver­si­tat, edat i lloc de nai­xe­ment. Es pre­gunta de vostè i amb una cor­recció de manual. Els detalls no li pas­sen per alt: Mas s'apunta el nom i el cita expres­sa­ment cada cop. Escriu en un foli blanc amb un bolígraf Bic. Sem­pre gasta aquesta marca. Ni plo­mes ni estris luxo­sos. Aus­te­ri­tat cal­vi­nista? Mas style. Del pri­mer al vint-i-quatrè i ja hem aca­bat. De nou al pati, sota els arbres far­cits de taron­ges menu­des, Mas s'aco­mi­ada dels joves un per un.“Feli­ci­tats, pre­si­dent, i no afluixi”, li demana un. “Molta sort”, li desitja un altre. Foto­gra­fia de grup davant de l'escul­tura de Sant Jordi. Tots ells, uns cava­llers.


1. JORDI CAPELL IBIZA.

Estu­di­ant de foto­gra­fia i cre­ació digi­tal a la UPC, 45 anys.

2. LAIA TURMO VIDAL.

Estu­di­ant de mul­timèdia a la UPC, 21 anys.

3. MARI­ONA GÓMEZ NADAL.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la URL, 22 anys.

4. ALBA SABATÉ GAU­XACHS.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la URL, 21 anys.

5. SOFÍA CADE­NAS RODRÍGUEZ.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la UAO CEU, 21 anys.

6. AMANDA LUESMA DOMÍNGUEZ.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la UIC, 21 anys.

7. CRIS­TINA VIZCAÍNO DESPLÀ.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la UIC, 19 anys.

8. SERGI BAYÓ CAMPS.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la URV, 20 anys.

9. BÀRBARA MOLAS GRE­GO­RIO.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la URV, 21 anys.

10. MIREIA SANZ ESTAPÉ.

Estu­di­ant de doc­to­rat en peri­o­disme a la UAB, 27 anys.

11. GEI­SEL GARCÍA GRAÑA.

Recerca en Comu­ni­cació i Peri­o­disme a la UAB, 27 anys.

12. JAUME TOR­RENT FONT.

Estu­di­ant de comu­ni­cació cul­tu­ral a la UdG, 23 anys.

13. GEMMA ESPI­GA­RES TRIBÓ.

Estu­di­ant d'infer­me­ria a la UdL, 24 anys.

14. HÈCTOR XAU­BET ARE­A­LES.

Estu­di­ant de soci­o­lo­gia a la UB, 24 anys.

15. LAIA COLL PAS­CUAL.

Estu­di­ant de comu­ni­cació cul­tu­ral a la UdG, 21 anys.

16. POL MAS­DEU CAÑELLAS.

Estu­di­ant de peri­o­disme de la UPF, 21 anys.

17. MIREIA PRAT DURÁN.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la UPF, 21 anys.

18. MARTA ESCO­BAR MARTÍ.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la Uni­ver­si­tat de Vic, 23 anys.

19. LAURA GOST SEGUÍ.

Estu­di­ant de comu­ni­cació a la UOC, 19 anys.

20. IVETTE BALLES­TE­ROS MURLÀ.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la Uni­ver­si­tat de Vic, 21 anys.

21. ANTONI VERA MON­TANÁ.

Estu­di­ant de comu­ni­cació a la UOC, 34 anys.

22. MARIA ODINA MORENO.

Comu­ni­cació audi­o­vi­sual i peri­o­disme a la UdL, 21 anys.

23. POL SER­RANO PUEYO.

Estu­di­ant de peri­o­disme a la UAO CEU, 24 anys.

24. MARC CAS­SANY ALE­MANY.

Estu­di­ant d'admi­nis­tració i direcció d'empre­ses a la UB, 24 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.