Política

Entre marató i marató

represa

Després d'una treva ahir, les converses entre CiU i ERC continuaran avui a alt nivell, si bé Mas ja va advertir a TV3 que no vol “començar en precari”

L'ANC insta a arribar a acords per a la consulta i insinua més mobilitzacions

No és gaire normal que arribi el dia que es constitueix el nou Parlament i encara no se sàpiga quan serà la investidura del nou president, però és que tampoc ho és el moment, excepcional per dir-ho en un terme molt estès durant la campanya, que viu Catalunya. I si l'entesa ha de ser entre dues formacions com CiU i ERC, que –per molt que, ara més que mai, comparteixin bona part de l'ideari– fins fa quatre dies gairebé s'odiaven arran dels respectius pactes amb el diable, els uns amb el PP i els altres amb el tripartit, les dificultats encara han d'estranyar menys.

Després de la frustrada marató negociadora de divendres, i de l'aval a seguir parlant dels respectius consells nacionals dissabte, Artur Mas i Oriol Junqueras es van concedir ahir una treva per pair el desengany inicial i reflexionar sobre el futur immediat de les negociacions, i ho van fer participant en una altra marató, la de TV3 contra el càncer, en què van coincidir en prime time recollint donatius per telèfon. “Faig els possibles perquè no vagi per llarg”, assegurava Mas sobre la seva reelecció en una breu entrevista entre trucada i trucada. “Hem de començar amb tota l'estabilitat possible i si podem, no fer-ho en precari, així que ens donarem uns dies més encara”, raonava. Res no ha canviat, doncs, i la investidura cada cop sembla més difícil que sigui divendres com estava previst.

Les converses, en tot cas, es reprendran avui després de la constitució del Parlament, i ho faran al màxim nivell. Les tres comissions internes que van negociar el procés de la consulta, els afers econòmics i l'estabilitat institucional del pacte, que fins divendres havien dut el pes dels contactes, en general ja han dit el que havien de dir, i han arribat fins on podien arribar. I certament no és poc, perquè han avançat força, fins al punt que l'entesa és gairebé total, estranyament, en les qüestions que a priori es preveien més complicades, i que en teoria més separen CiU i ERC: les econòmiques. Els convergents s'han avingut a la majoria de les condicions, en forma de nous tributs, que els han posat, si bé probablement a canvi decidiran on caldrà fer més retallades, que caldran igualment, i hauran de tenir el suport republicà.

És curiós que el desacord romangui en el que més els uneix, l'eix nacional. I aquí, bàsicament, el quid és la confiança mútua. O, més ben dit, la desconfiança. La qüestió no és posar o no data a la consulta, com s'ha interpretat. ERC vol garanties que CiU arribarà fins al final quan calgui fer algun salt mortal com ara obviar la Constitució. Per això intenta que es comprometi en un full de ruta més enllà de la convocatòria. I CiU, començant per Duran, no ho veu gens clar, tot i que no semblen creïbles les seves insinuacions que arribat el cas es buscaran un altre soci.

Arribats a aquest punt, des de fora també empenyen. Després de reunir dissabte el secretariat, l'Assemblea Nacional Catalana instava ahir els partits favorables al dret a decidir a deixar de banda els seus interessos i assolir els “acords necessaris” per fer la consulta, per la qual seguirà vetllant, “mantenint les mobilitzacions populars si cal”. L'ANC recordava el resultat “inequívoc” el 25-N, i seguia reclamant “un govern fort”. Avui els al·ludits s'hi tornaran a posar.

El cas basc
Si bé no és un referent, l'exemple basc ha aparegut en les converses. ERC recorda que a Urkullu l'han triat lehendakari amb els únics vots del PNB, “i no n'ha fet un drama”. Tots, a banda, tenen present com l'Estat va tombar el pla Ibarretxe al TC, anys després d'intentar també la consulta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alex Salmond
Exlíder de l’SNP i fundador del partit de l’Alba

“Escòcia serà independent abans de deu anys”

Londres
Narcís Llinàs
Alcalde de Llagostera (Junts)

“He vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida”

Llagostera
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona