Política

CiU i ERC s'insten a esgotar la negociació per arribar a un acord

El portaveu del govern en funcions, Francesc Homs, adverteix que després del referèndum “s'hauran de continuar prenent decisions transcendents”

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, detalla que, a més de la consulta, cal posar-se d'acord en les prioritats pressupostàries i els impostos

El portaveu del govern en funcions, Francesc Homs (CiU), i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'han mostrat aquest dilluns disposats a esgotar el termini de negociació per arribar a un acord de legislatura abans de la investidura del nou president de la Generalitat, Artur Mas. En concret, i en declaracions a Catalunya Ràdio, tots dos han advocat per prendre's el temps que calgui -el termini venç el 4 de gener- per assolir un pacte que doni estabilitat al nou govern per afrontar un mandat marcat per la consulta i la crisi econòmica.

“El que portem entre mans és molt important i ho hem de fer bé, i per fer les coses bé, si tens uns dies per fer-ho val la pena aprofitar-ho”, ha defensat Homs, que s'ha mostrat convençut que nacionalistes i republicans aconseguiran posar-se d'acord. En la mateixa línia, Junqueras ha advertit que una negociació d'aquesta envergadura “no es pot resoldre en poques hores”, i per això ha apostat per dedicar el temps que calgui a aconseguir un pacte clar i estable que eviti alts i baixos durant la legislatura.

Tot i que la negociació pivota al voltant de quan i com s'organitza la consulta d'autodeterminació, els dos polítics han mostrat la seva voluntat d'arribar a un acord que transcendeixi el referèndum. “Després de la consulta s'hauran de continuar prenent decisions transcendents”, ha advertit el portaveu del govern en funcions, mentre que el líder d'ERC ha dit estar obert que l'acord tingui un temps indefinit i vagi vinculat a un contracte programa que superi la consulta.

Més tard, en una entrevista a Els Matins de TV3, Junqueras ha reiterat que no pot fer previsions sobre quan hi haurà acord. “No sabem si hi haurà debat d'investidura aquesta setmana. Hi ha un procés de negociació obert. Nosaltres volem l'acord perquè creiem que el país necessita un govern estable”, ha assegurat el líder republicà.

Segons ha concretat, divendres, “no es va avançar prou en el tema de la consulta. CiU no vol comprometre's amb un període concret, però nosaltres creiem que la societat necessita senyals clares. Hem de posar data a la democràcia”.

No obstant, Junqueras també ha indicat que,a banda de la data de la consulta, “la sensibilitat social de CiU i ERC no és la mateixa” i els dos dirigents han d'acabar de posar-se d'acord en les prioritats pressupostàries i els impostos. Malgrat tot, Junqueras ha asseverat: “En el moment en què Artur Mas decideixi ser investit, ERC li donarà suport”.

Finalment, el president d'ERC ha explicat que el país necessita que hi hagi confiança entre els diferents líders polítics del país. “Necessitem confiar-hi. Ara bé, la confiança l'hem de construir. La confiança no és dóna, es guanya. I estem aquí per construir aquesta confiança”, ha conclós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona