Política

El primer pas pel 2014

La presidenta del Parlament viu el dia de més feina de l'any amb trobades amb tots els partits, trucades des del Palau de la Generalitat i enrenou de l'oposició als passadissos

Els últims d'arribar a la junta de portaveus, potser tement males notícies, van ser els diputats del PP

Convoca en l'últim minut el ple d'investidura per demà

ERC i CiUinauguren el pacte imposant sense consens la seva fórmula en el debat d'investidura

Núria de Gispert va treballar ahir prop de dotze hores amb una breu parada d'hora i mitja per dinar. Va ser un dia molt intens al Parlament. Reunions, passadissos, rodes de premsa. Suspens. Fins a l'últim minut de la pròrroga. Les declaracions dels polítics a la premsa caducaven només hores després. Tot, tot, tot depenia del sí entre CiU i ERC. Ningú podia marxar de l'hemicicle fins que De Gispert no convoqués o desconvoqués la junta de portaveus que havia de convocar o no convocar el ple d'investidura d'Artur Mas com a president. S'havia de fer 48 hores abans del ple. Al final, fumata blanca. CiU i ERC arribaven al vespre a un acord. El Parlament, després d'hores bullint l'olla, engegava la maquinària de la legislatura.

El primer pas de tots els centenars de passos del full de ruta cap a la consulta del 2014 era, senzillament, convocar el primer ple de la legislatura. La investidura d'Artur Mas. Sense aquest ple no hi ha independència. Els petits detalls són importants. Així, doncs, la junta de portaveus es va reunir a última hora d'ahir per convocar el ple per demà i demà passat. Els últims d'arribar a la reunió, potser tement males notícies per a ells, van ser els diputats del PP Enric Millo i Santi Rodríguez. Semblava com si no volguessin entrar. Quinze minuts de tensions i discussió després, el peix ja estava venut. ERC i CiU inauguraven el pacte imposant sense consens la seva fórmula de debat el dia de la investidura. De Gispert va confirmar el qui i el com del dia D: primer, parlarà Mas i, després, “almenys dos grups”; és a dir, ERC i el PSC. Això no va agradar gens cap dels partits de l'oposició.

El dia va ser llarg, llarguíssim. La paciència, després d'hores tancats al Parlament, anava per barris. El líder del PSC, Pere Navarro, sense res per pactar amb CiU, demanava pressa, ja que, si “tenen el suport garantit d'ERC”, no hi veia motius per no posar fi a “la paràlisi provocada per eleccions i negociacions”. Alguna diputada, com ara Dolors Camats, d'ICV-EUiA, ja al vespre, es desesperava per l'excés de suspens de la pel·lícula. “Fa més d'una hora que Mas ha marxat i encara no sabem si hi haurà ple dijous?”, va piular al Twitter. En canvi, alguns, com ara el president d'ERC, Oriol Junqueras, hi posava al matí sentit de l'humor i preveia un dia llarg però molt animat i entretingut. Ser a l'oposició potser no és tan entretingut com pactar amb el partit del govern. A De Gispert, però, encara que acumulés deu hores de reunions, no se li movia un pèl i no anunciava ni desanunciava cap decisió. Més suspens. Mal dia per a la segona autoritat del país. No podia moure's perquè tot depenia de la trobada Mas-Junqueras que es feia a un quilòmetre i mig del seu despatx: concretament, al Palau de la Generalitat. Veient que la investidura es dilatava, el nou quadripartit opositor –el PSC, el PP, ICV-EUiA i C's– ja avançava feina i, a la tarda, demanava les comissions d'investigació sobre corrupció en sanitat i sobre caixes catalanes.

Exactament a les 19:23 arribava al Parlament via Twitter la notícia esperada des del Palau de la Generalitat. L'acord entre Mas i Junqueras s'escenificava a Sant Jaume. Al Parlament, buit en aquella hora, silenci. Només uns pocs periodistes embogeixen. De Gispert trenca la calma i convoca, per fi, tots els portaveus dels grups parlamentaris. Reunió, curta, breu, però tensa i cridanera. Alguns en surten indignats; d'altres, dissimulant, i només els d'ERC i CiU, somrient.

De Gispert, en silenci
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, d'Unió, no va voler entrar a valorar la conveniència o no del pacte entre CiU i ERC per celebrar una consulta. Tampoc no va voler dir si l'any 2014 era la millor data possible ni tampoc va valorar si l'Estat hi posaria problemes. La democristiana va justificar-se dient que la seva posició com a presidenta “de tots els parlamentaris” li impedia opinar sobre la qüestió.
Espero que sigui un govern que no estigui només preocupat per una pregunta a fer l'any 2014
Carme Chacón
diputada del psoe
Es confirma que el tripartit torna a manar a Catalunya gràcies al pacte entre ERC i Artur Mas
José Antonio Coto
diputat del pp
Hi ha acord! Just 300 anys després de la conquesta ‘manu militari' de Catalunya, Justícia històrica!
Àngel Colom
dirigent de convergència
El dret a decidir és una qüestió de tots, que cal construir entre tots i no pot ser una moneda de canvi
Joan Herrera
president d'icv-euia
Se'ns anuncia des del primer moment un govern amb data de caducitat i garantia d'inestabilitat
Jaume Collboni
portaveu del psc

Cronologia

10 hores

De Gispert presideix la primera reunió de la mesa del Parlament amb CiU, el PSC, el PP, ERC i ICV-EUiA.

11.10 hores

Junqueras és el primer a reunir-se amb la presidenta. De Gispert dirà després que havia vist en ell “la voluntat de tirar endavant”.

11.50 hores

Reunió de De Gispert amb Pere Navarro. El líder del PSC demana pressa al govern per iniciar la legislatura i no seguir en funcions.

12.45 hores

Alícia Sánchez-Camacho es reuneix amb De Gispert. És la que més s'allarga. Segons diu el PP, vol protestar pel discurs sobiranista fet per la presidenta del Parlament el dia abans.

13.25 hores

Arriba Joan Herrera i es troba amb De Gispert. Li fa una esmena a la totalitat del més que probable govern de CiU i de les probables retallades que vindran.

14.05 hores

Es reuneixen amb De Gispert el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i després, el diputat de la CUP, David Fernàndez.

16.35 hores

Artur Mas arriba puntual a la seva cita obligada amb De Gispert. Surt mitja hora després ràpidament cap a Palau. Diu, entre càmeres i flaixos, que “encara no hi ha acord” i que té una reunió amb un ministre del Marroc.

18.15 hores

Junqueras i Mas es reuneixen al Palau de la Generalitat per segon cop en cinc dies. La segona és la bona. Els equips negociadors acumulen hores de reunions i, ara sí, l'acord està embastat.

19.23 hores

Homs i Junqueras surten junts a la plaça Sant Jaume i anuncien a la premsa que ja hi ha acord entre CiU i ERC.

20.22 hores

La junta de portaveus decideix, amb polèmica, convocar el ple de la investidura per demà i demà passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.