El sumari apunta que l'oncle de Bustos rebia comissions
De les escoltes telefòniques a empresaris es desprèn que cobrava per requalificacions de terrenys
L'exregidor del PP Jordi Soriano hauria rebut diners per afavorir adjudicacions d'obres
L'oncle de l'alcalde de Sabadell i president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, cobrava presumptament comissions per operacions de requalificació urbanística, segons es desprèn de les escoltes telefòniques i missatges de text que consten en el sumari de l'operació Mercuri. El jutge d'instrucció número 1 de Sabadell, Ramón González, va dictar ahir una interlocutòria per aixecar una part del secret del sumari del cas, des de l'inici de la investigació judicial per la denúncia de l'empresari Nicolás Giner el 26 de febrer del 2010, fins al 17 de novembre del mateix any, quan es va autoritzar que es punxés el telèfon de Garrido.
La investigació també ha revelat que l'exregidor del PP a l'Ajuntament de Sabadell Jordi Soriano era el principal responsable i beneficiari del presumpte delicte de suborn als empresaris, ja que rebia diners en efectiu perquè aquests obtinguessin l'adjudicació d'obres al municipi.
En la interlocutòria, el jutge explica que a mesura que la investigació anava prenent forma va anar ordenant que es punxessin els telèfons dels implicats –fins a dotze empresaris i intermediaris–, fet que va servir per anar coneixent tota la trama. Per exemple, es recull la conversa entre els germans Rafael i Jordi Rojas, de l'empresa Constresnius SL, en la qual el primer assegura: “...tota l'àrea del què són requalificacions i tot això, s'ho emportaria el tiet de l'alcalde, i tots els altres temes se'ls quedaria Jordi (Soriano), és a dir nosaltres.” L'empresa Constresnius és a qui la funerària Torra va adjudicar obres al cementiri de Sabadell per recomanació de Soriano, que segons el fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, va cobrar una minuta com a assessor de la funerària.
També hi ha un missatge de l'empresari José Ríos, de l'empresa Excavallès, a Soriano, en què li diu: “...m'han ofert diverses vegades moltes oportunitats de coses per parlar del tiet i de tu, i mai he entrat en el joc.” I hi afegeix més endavant: “...Per cert, recorda a qui tu ja saps que les municipals arriben aviat, i un escàndol abans que arribin no seria el millor, però tranquil que no et vull incomodar, ja buscarem companys de viatge.” De les diligències es desprèn que Ríos hauria pagat a Soriano 300.000 euros, i a més gent del consistori, ja que fa referències al 3% de comissions. A Excavallès se la vincula amb tractes per abocar terres al parc agrari.
I arran de la denúncia de la portaveu d'ICV, Carme García, també s'ha investigat Guillem Ustrell per saber si va pagar 200.000 euros a Soriano per tirar terra de les obres de la ronda Oest a la seva propietat i agilitzar la llicència per fer millores al parc agrari.
El sumari també recull que el denunciant, Nicolás Giner, havia fet pagaments a Soriano per temes urbanístics per valor de 120.000 euros en nom de José Manuel González, de l'empresa Galaria; i dos més de fraccionats l'any 2009 per valor de 60.000 euros en nom de Mikel Treku, de l'empresa Anfora. A més, també donava el nom d'Eusebio Romero com a intermediari entres aquests dues constructores i “responsables polítics” relacionats amb Soriano. Es dóna el cas que Antonio Jiménez– exregidor del PSC a Llavaneres i exdirector d'Urbanisme a Montcada, i implicat en el cas Pretòria– ha estat investigat en el marc de l'operació Mercuri ja que és conseller o accionista d'Anfora.
També es va punxar el telèfon a l'exregidora del PP de Castellar Sandra Roig, que segons Giner li havia reconegut que va entregar diners de Jordi Baldó, conseller delegat de l'empresa terrassenca Construccions Baldó, a Soriano per accedir a adjudicacions. Baldó va fer les obres principals del pla de Zapatero al 2010: l'ampliació de la Fira i el nou centre cívic de Can Llong, per 3,5 milions. Per aquestes dues obres també està imputat l'arquitecte tècnic José Enrique Velilla, i als dos se'ls va punxar el telèfon.
D'altra banda, també s'ha investigat Isidoro Álvarez i Xavier Cadevall per una requalificació de terrenys a Palau-solità.
LA FRASE
LA XIFRA
Bustos vol tornar davant del jutge
Manuel Bustos, apartat temporalment de l'alcaldia des del 5 de desembre, va demanar el 10 de gener al jutge tornar a declarar per poder aportar més dades que ha recopilat respecte de les informacions que han aparegut en mitjans. En un comunicat de l'Ajuntament, Bustos assegura que vol declarar “en l'exercici” de la seva defensa i “per aclarir-hi qüestions” sobre les que va declarar el 2 de desembre. El consistori també va negar ahir que les empreses Anfora i Galaria, que surten al sumari, hagin treballat mai pel consistori.
L'aixecament de part del sumari es produeix l'endemà que tota l'oposició anunciés que forçarà la substitució dels sis regidors que el PSC té a les societats municipals (Comunicacions Audiovisuals, Vimusa i Promoció Econòmica) per poder fiscalitzar-ne la seva gestió. Tots van tornar a reclamar ahir la dimissió definitiva de Bustos.