El govern formalitza el «sí» a un model que preveu que pot aportar fins a 4.000 milions

El Consell de Política Fiscal i Financera aprova avui un nou sistema que, previsiblement, tindrà l'abstenció del PP

Un cop feta la reunió del CPFF, el govern farà públiques demà les xifres catalanes de l'acord de finançament. Enmig del ball de números, el conseller d'Economia, Antoni Castells, només confirma que Catalunya se situarà, el 2012, cinc punts per sobre de la mitjana estatal i rebrà entre 3.650 i 4.000 milions d'euros. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, els estirava fins a 5.000, en funció del creixement que experimenti l'economia, però Castells no donava per bona la hipòtesi dels republicans. En qualsevol cas, totes les xifres que es posen damunt de la taula són estimacions perquè els diners que rebrà Catalunya seran en funció de la seva recaptació i només es podran verificar quan es faci la liquidació dels comptes, al cap de dos anys.

Deixant les projeccions, el conseller d'Economia donarà avui el «sí» a un «molt bon acord» que «desenvolupa l'Estatut en la seva màxima potencialitat» i consagra un «canvi» de model. Un nou sistema en què els territoris podran disposar d'una part (un 25%) dels recursos que recaptin a través dels impostos cedits i acabarà situant Catalunya en la seva «posició natural», calculada en cinc punts per sobre de la mitjana estatal. Vistes les reaccions que ja hi ha començat a haver, el conseller Castells instava a no apuntar Catalunya com a responsable del fet que alguna comunitat perdi posicions en el rànquing.

Rajoy carrega

Castells es referia als territoris governats pel PP que han sortit en massa a criticar el nou model, malgrat que sosté que beneficia comunitats com ara el País Valencià o Madrid. El president dels populars, Mariano Rajoy, va reunir-se ahir amb representants dels seus territoris per fixar l'estratègia amb vista al CPFF d'avui. Tot apunta que el PP es decantarà per l'abstenció, tot i que Rajoy no la va voler confirmar. Els populars haurien modulat el seu «no» inicial perquè en la negociació bilateral es puguin acollir al nou sistema si volen disposar dels recursos que els proporcionarà, salvant així la contradicció que suposaria oposar-s'hi però, en canvi, beneficiar-se dels recursos. Rajoy va criticar, un cop més, «el caos» que, al seu parer, provocarà el nou sistema. El popular intentava acostar-se a CiU, que s'hi oposa com el PP, denunciant que les dues forces han estat «marginades» per José Luis Rodríguez Zapatero.

Revisió retallada

D'altra banda, el conseller d'Economia va anunciar ahir que el govern reconsiderarà la retallada de despesa de la Generalitat de 900 milions d'euros aprovada fa dues setmanes. En concret, es revisarà la reducció dels 383 milions que es van «congelar» en espera del nou model de finançament. Hi haurà 467 milions que es reduiran igualment, tot i el pacte sobre el nou model.

Aval de patronals i sindicats al pacte

Representants de diverses patronals i sindicats van sortir satisfets ahir d'una reunió amb el conseller d'Economia, Antoni Castells. Foment del Treball, la UGT, la Cambra de Comerç, CCOO i Fepime van coincidir a valorar que el nou model és més transparent i que fa justícia amb l'esforç fiscal de Catalunya, tot i que van recordar que el pacte arriba amb un any de retard i en plena crisi. «Des del món patronal ens agradaria que aquest acord fos compartit per totes les forces polítiques a Catalunya i a tot l'Estat», va dir el president de Foment, Joan Rosell. El president de Fepime, Eusebi Cima, considera que el model equipararà totes les comunitats. Les patronals també van demanar al tripartit una «estricta vigilància» perquè es compleixi l'acord, en paraules del vicepresident de Pimec, Jordi Esteller. Els sindicats van lloar l'estabilitat del model, al qual atribueixen un canvi «substancial» respecte a l'anterior. I el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, va mostrar-se satisfet perquè és un «bon model, amb una xifra acceptable en la línia del que la Cambra va exposar fa un any».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.