Política

Política

Els vicepresidents, clau en la negociació a la Diputació

A banda de les converses entre CDC i UDC per fer l'organigrama, els convergents discuteixen com encaixar el nou home fort, Miquel Noguer, sense que sembli que s'aparta Xavier Soy

Les tres vicepresidències de la Diputació de Girona, en mans de CDC, són un dels punts en què s'està produint un intens debat per escollir una fórmula en què Miquel Noguer, que ha estat president accidental, substitueixi Pere Vila com a nou home fort del partit a la institució. Noguer, de fet, ja és l'home de pes, però ara cal donar-hi forma orgànica. No és fàcil i, a la vegada, és una qüestió interna de CDC. Fonamentalment, no ha de semblar que Miquel Noguer passa davant de ningú.

No ferir susceptibilitats

L'encara home fort de CDC a la Diputació, Pere Vila, a finals de mes deixarà la seva acta de diputat per concentrar-se en el Parlament i l'alcaldia de Llançà. Abans, però, li cal tancar la comissió d'investigació i l'organigrama. Vila va ser una mena de portaveu o diputat executiu del grup de CiU a la Diputació. Aquesta era una bona fórmula perquè tenia visibilitat sense assolir cap vicepresidència i, així, el repartiment de cromos quedava sense picabaralles. Pel sembla, aquesta fórmula s'ha descartat. Si les coses no varien, el portaveu serà alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira. Ara ja és més una qüestió de cosmètica política per allunyar-se de l'afer Torramadé: iniciat al Teatret, seguit a les poques hores –o minuts– passant per les trucades per esbombar-lo fins arribar a la crisi política que es va desfermar i que, a banda de les pròpies denúncies, va fer caure tot un president.

A tall d'història, en desaparèixer la numeració a les vicepresidències, que es van posar en l'etapa d'Enric Vilert com a president, ara, i a la plana web de la institució, surten per aquest ordre: Miquel Noguer, Xavier Soy i Miquel Calm. No es vol recuperar altra vegada la numeració, perquè la número dos correspondria en principi a l'alcalde de Bescanó, Xavier Soy. De fet, i fins que es va corregir fa pocs mesos, al web de la Diputació les vicepresidències estaven numerades; ara ja no. Del que es tracta, doncs, és que no es visualitzi la relativa pèrdua de pes de Soy.

Aquest és un problema de CDC que no afectaria tant l'organigrama que discuteixen CDC i UDC. Els presidents dels respectius partits a la demarcació de Girona, Pere Vila i Joan Cañada –que va substituir el també defenestrat de la intercomarcal d'UDC Jaume Torremadé– van mantenint contactes, allunyats del soroll de sabres de les bases. Hi ha confiança, tot i les dificultat per peticions i egos, de tirar endavant un nou cartipàs que incorpori retocs mínims. Sembla que l'alcalde de Pau, Josep Blanch, serà el vicepresident del Patronat de Turisme, tot i que CDC encara no ha llançat la tovallola i aposta per Miquel Calm, que és ja vicepresident de la Diputació. Sí que hi haurà retocs i moviments de cadires per acomodar Jaume Torramadé. Marta Felip, vicepresident executiva de Xaloc, i Josep Maria Coromines, del Dipsalut, no estan disposats a renunciar-hi. Un retoc més en profunditat obriria una caixa trons entre CDC i UDC superior a les picabaralles i mar de fons que hi ha ara, que són moltes.

Perquè Pere Vila pugui marxar amb tranquil·litat, a banda de l'organigrama, li queda pendent tancar la comissió d'investigació, que en les conclusions prèvies no veu indicis de res. En tot cas, per tancar-la queda la compareixença de l'encara càrrec de confiança d'UDC Minerva Amador. La darrera sessió de la comissió tindrà lloc, en principi, demà al matí.

LA DATA

19.02.13
Ple ordinari. Pere Vila i Joan Cañada tenen de temps fins al proper ple ordinari per tancar el nou organigrama.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
REGNE UNIT

Tsunami laborista i desfeta històrica conservadora

BARCELONA
Pere Garriga i Solà
Alcalde d’Arbúcies (Entesa per Arbúcies)

“Treballem amb molta transparència i coherència”

Arbúcies

Pengen una pancarta amb el lema ’No Surrender’ a la plaça d’Amer

AMER
POLÍTICA

Sánchez oferirà a ERC el consorci tributari que permet l’Estatut

barcelona
crisi migratòria

El PP demana desplegar l’exèrcit per frenar l'arribada d'immigrants

barcelona
Figueres

ERC vol que Junts reconegui les aportacions del govern anterior

Figueres

Blanes defineix els principals reptes en el Pla d’Actuació Municipal

BLANES
guerra a europa

Michel avisa Orbán que no pot dialogar amb Rússia en nom de la UE

barcelona

Paneque dona suport al Front Popular en un acte a la Catalunya del Nord

COTLLIURE