Política

Màxima tensió política en el ple de Sant Hilari i en el Consell Comarcal

CiU queda sola en les dues institucions i els pactes depenen de les explicacions que doni avui Robert Fauria

A Sant Hilari, ERC i el PIG demanen la dimissió de l'alcalde en un ple marcat per la crispació

ERC i el Partit Independent de les Guilleries (PIG) de Sant Hilari van exigir ahir la dimissió de l'alcalde, Robert Fauria (CiU), en el ple de l'Ajuntament. Fauria no va assistir al ple –que va generar una enorme expectació– i avui ha de comparèixer al Consell Comarcal de la Selva per fer una explicació després de ser imputat en el cas Manga. El PIG i ERC van demanar abans que comencés el ple fer una intervenció relacionada amb les imputacions que afecten Fauria. CiU governa en minoria a Sant Hilari, amb sis regidors, tot i que ERC (3) dóna suport tàcit al govern. Aquest suport es trencarà si Fauria no deixa l'alcaldia i, de fet, el portaveu republicà a Sant Hilari, Joan Garriga, ja va avançar que el seu grup està obert a mantenir “converses amb tothom” per facilitar el relleu.

El portaveu del PIG, Joan Ramon Veciana, va considerar que si Fauria continua a l'alcaldia la “polarització” de la població de Sant Hilari es farà cada cop més evident. Veciana va afegir que els hauria agradat que Fauria hagués donat explicacions a la ciutadania, en comptes d'absentar-se del ple. En el mateix sentit es va pronunciar Garriga, que va qualificar la situació creada d'“extraordinària” i va afirmar que, per ERC, Fauria hauria d'haver donat explicacions sobre la seva situació en primer lloc a Sant Hilari. Veciana va afirmar que, com a segona força, el PIG (4 regidors) està disposat a obrir converses amb ERC per fer un canvi en el govern.

La regidora del PIG Jennifer Gallardo va demanar, fins i tot, fer una consulta popular sobre el futur de l'alcalde abans d'aixecar-se de la taula i asseure's entre el públic per constatar que no tots els polítics són “iguals”. L'ambient que es respirava entre els assistents era d'indignació per l'absència de l'alcalde. El primer tinent d'alcalde, Carles Testart, es va limitar a dir que fins que no sentin les explicacions de Fauria, no prendran cap decisió.

En el Consell Comarcal de la Selva, que presideix Robert Fauria, els grups del PSC, ICV-EUiA i la Federació d'Independents de Catalunya també van exigir ahir la seva dimissió i la de Josep Valls (imputat en l'operació Clotilde), tots dos de CiU, que governa al consell amb ERC. També van exigir que el Consell Comarcal talli tot vincle amb l'empresa GRS Arc Local i que s'aparti de les seves atribucions el funcionari del consell comarcal imputat, Joan Carles Feliu.

La versió de Ramos

D'altra banda, en relació amb la informació publicada abans-d'ahir per aquest diari, el president del Patronat de Turisme Costa Brava, Ramon Ramos, investigat per haver rebut pagaments de GRS, ha admès haver mantingut una relació comercial amb l'empresa en els anys en què no tenia responsabilitat política. Ramos diu que tenia una consultoria, i que havia fet projectes per a GRS, les factures de les quals assegura haver declarat. L'última seria de febrer del 2011, sis mesos abans de ser nomenat director del patronat.

“No puc opinar perquè hi ha secret de sumari”

El president de la Federació de CDC de les comarques Gironines, Pere Vila, no vol entrar a fer valoracions, perquè considera que cal ser respectuós amb el secret de sumari i amb els imputats.

“Ha de plegar tothom que estigui imputat”

Marc Vidal, president d'ICV a les comarques gironines, es mostra ferm i considera que, tot i que sigui injust, cal que “tots els imputats en casos vinculats a suborns deixin ara mateix la política”.

“Sembla que es vol torpedinar el procés sobiranista”

Per ERC és imprudent, ara mateix, fer valoracions. Amb tot, el president d'ERC a Girona, Josep Maria Rufí, sense justificar cap cas, hi veu intencionalitat de “torpedinar el procés sobiranista”.

Ros demana la llibertat perquè no malbaratarà la investigació

La defensa d'Alexandre Ros ha presentat un recurs d'apel·lació a l'Audiència de Lugo contra l'ordre d'empresonament del gerent de l'empresa GRS que va dictar dissabte passat la jutgessa María del Pilar de Lara, titular del jutjat número 1 de Lugo. La petició de llibertat per a l'empresari es basa en el fet que l'existència del secret de sumari de les diligències no permetrà a Alexandre Ros malbaratar les investigacions o interferir-hi, que era un dels arguments que va esgrimir la jutgessa a l'hora de dictar l'ordre de presó. La jutgessa també buscava evitar la reiteració delictiva, “vista la quotidianitat dels comportaments suposadament il·lícits de l'imputat”. A més, explicava que la gravetat de les penes que es poden imposar a Ros pels delictes (suborn, falsedat, tràfic d'influències i violació de secrets) podia fer témer que s'evadís de la justícia.

“Decisions a l'altura de les circumstàncies”

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, apel·la al respecte “escrupolós a la presumpció d'innocència” i espera que Fauria estigui a “l'altura de les circumstàncies” en la presa de decisions.

“Els càrrecs imputats s'han d'apartar”

El president de la Federació del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, troba a faltar més explicacions de CiU i considera que “tots els imputats s'han d'apartar dels càrrecs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.