Política

Històries de família

La imputació de la infanta reactiva els rumors de separació d'Urdangarin

Sofia no abandona els seus compromisos, però visita Londres tot sovint

Les escapades de Letícia amb amigues fan qüestionar la bona salut del matrimoni

Cristina ha pres el protagonisme mediàtic a l'aristòcrata “amiga entranyable” del rei

La tradicional fotografiade la Pasqua a Palma reflecteix els problemes que viu la casa reial

La tradicional foto que la família reial es fa a Palma el diumenge de Pasqua copsa en si mateixa la seva situació actual. Hi havia qui pensava que potser tan sols la reina Sofia (amb la seva germana Irene, era l'única que hi passava les vacances) hi apareixeria. Finalment, amb el rei convalescent absent, hi van ser els prínceps amb les seves filles (el grup nuclear que la institució potencia des que va començar la tempesta), i la infanta Helena. Les dames anaven tan intensament florejades (Letícia, amb jaqueta de firma catalana, Mango) que semblaven cridar un bon temps que es resisteix a arribar. Tot al contrari, la imputació de la infanta Cristina hi afegeix més núvols encara.

Que lluny que queda aquella època en què les revistes ens mostraven una imatge idíl·lica d'un rei en forma assegut a les escales de Marivent envoltat de dona, fills i a vegades d'algun convidat aristocràtic, com ara Diana i Carles d'Anglaterra. Mireu si s'han complicat les coses que ja ni aquest record se'n lliura: segons ha dit a Tele 5 Andrew Morton, el rei perseguia Lady Di perquè la volia “com un trofeu més”. El biògraf de la princesa, que acaba de publicar un llibre sobre la monarquia espanyola, assegura que Diana li va comentar que percebia poca empatia entre el matrimoni reial. “Sofia va saber treure el millor d'aquesta situació, la independència”, diu.

De fet, Pilar Eyre va aconseguir un èxit de vendes quan l'any passat va publicar La soledad de la reina, un relat novel·lat de la vida de Sofia del qual va cridar l'atenció com descrivia el seu distanciament d'un monarca poc donat a la fidelitat. Això no va fer que deixés de ser una “professional” de la corona (com diria el rei), tot i que darrerament passa força temps a Londres, on viu la família del seu estimat germà Constantí (abans també habitual dels estius a Mallorca).

La seva visita d'un quart d'hora al rei dos dies després que fos operat tot just fa un any va generar molts comentaris que van acabar de quadrar quan un nom va aparèixer en tots els titulars: Corinna. “L'amiga entranyable” del rei (segons la seva pròpia definició) apareix vinculada a un dels episodis més tristos i penosos del regnat de Joan Carles ( la cacera a Botswana, per la qual va demanar perdó) i també surt anomenada en els populars correus que es filtren del cas Nóos. Un fet que la va impulsar a desvincular-se'n totalment concedint tres sonades entrevistes, a El Mundo, Paris Match i la revista Hola!, que li va donar una portada completa i va multiplicar les seves vendes. Havia demanat permís al rei? Ja no són amics?

Sigui com sigui, aquesta setmana a l'aristòcrata alemanya el protagonisme l'hi ha pres totalment una altra princesa que també comença amb C. Cristina és en el focus mediàtic envoltada d'interrogants. Fins i tot en l'aspecte personal: la imputació l'empentarà cap a la separació d'Iñaki Urdangarin? Si alguna cosa queda clara en aquest punt de la història és que s'estima el marit. S'ha mantingut al seu costat fins i tot quan la casa reial va evidenciar que el considerava una poma podrida a eliminar del cistell. La reina Sofia els va donar el seu suport al principi, però el decurs dels esdeveniments ha suposat a Cristina desaparèixer del tot de l'agenda oficial, i d'algunes imatges més familiars.

Fa temps que Urdangarin no apareix en la mateixa foto en què hi ha els prínceps. No es vol tacar la imatge de la parella i s'ha arribat a evitar fins i tot que saludi Felip en l'entrega d'un trofeu d'handbol a Barcelona. Aquesta Setmana Santa la cosa ha arribat més lluny: A les revistes hi ha imatges de Cristina i Helena esquiant a Vaquèira, però no d'Iñaki, que, per cert, ha perdut pes.

I Lecturas ens informa que ja no s'allotgen en la casa on ho fa la família reial des de fa 30 anys. La revista no amaga l'existència de rumors de separació que ara, pel fet de ser qualificada pel jutge Castro de “col·laboradora necessària”, no haurien d'incrementar-se. Però està passant. Es diu que alguna part interessada a destruir la seva estabilitat pot filtrar un correu que evidenciaria una infidelitat d'Iñaki, i que això dinamitaria una relació ja sota pressió. I mentre hi ha qui assegura que la infanta ha visitat diversos bufets matrimonialistes de Barcelona, que als nens els busquen escola fora del país i que estan a punt de vendre la milionària casa de Pedralbes, el defensor d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, somriu i deixa anar:
“Es diuen tantes bajanades...”

No seria la primera separació en la família de Joan Carles. La infanta Helena va protagonitzar aquell famós “cessament temporal de la convivència” de Jaime de Marichalar, que deixa d'influir en els estilismes de la infanta i desapareix definitivament de la foto de Setmana Santa a Palma el 2008. Curiosament, el mateix any que Helena crea una societat que la casa reial li demanarà que tanqui vuit mesos després, tal com van fer amb Urdangarin. Des de llavors Marichalar manté un perfil baix... tret d'ensurts com el que va protagonitzar fa un any el seu fill Froilán amb una escopeta quan era a la finca familiar de Sòria.

Ni els prínceps se'n lliuren, dels rumors. Una portada de l'Hola! de febrer en què se'ls veia abraçats passejant en la nit madrilenya va servir per desmentir unes suposades desavinences alimentades per les escapades de soltera que des de fa un temps Letícia (de qui la seva tieta Henar Ortiz pensa que no arribarà a regnar) fa amb amigues de confiança. Ahir van tornar a rebrotar. En el grupet no hi és Cristina, però tampoc Helena. Ni hi ha feeling ni les circumstàncies ho afavoreixen. La família és així.

Més llenya
Justament ara, un cosí germà de Letícia, David Rocasolano, publica ‘Adiós, Princesa', un relat poc glamurós dels últims anys de la seva família que promet titulars sucosos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional anul·la els tres últims anys d’investigació judicial del cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona
política

Rull: “La policia no entrarà al Parlament a detenir ningú”

barcelona
política

ERC prendrà mesures divendres per l’afer dels cartells dels Maragall

barcelona