Política

Els municipis de la vall d'Àneu plantegen fusionar-se

La nova llei local que prepara la Generalitat preveu fusions voluntàries i limitar els sous dels edils

Quatre ajuntaments de la vall d'Àneu, al nord del Pallars Sobirà, estudien fusionar-se aprofitant la nova llei de governs locals que prepara la Generalitat. Són Alt Àneu, Espot, Esterri d'Àneu i la Guingueta d'Àneu. Estan governats per tres partits diferents (els dos primers del PSC, Esterri d'ERC i la Guingueta de CiU) i junts formarien un municipi d'uns 2.500 habitants amb 25 nuclis dispersos.

Dimarts, els quatre alcaldes van assistir a la conferència de la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, sobre la futura llei local, i van fer una trobada que marca simbòlicament l'arrencada del procés. Però ningú no vol córrer. “Ara mateix tan sols és una possibilitat, hi ha una llei en preparació que ho permetrà fer, i hem engegat un estudi per analitzar quins elements positius en podem treure, d'una fusió, i també quins riscos hi ha”, va apuntar ahir Ramon Villuendas, alcalde d'Esterri d'Àneu, el municipi més poblat dels afectats. Els alcaldes calculen que, amb el mateix pressupost que ara tenen per separat, podrien oferir serveis que ara mateix no poden donar, com biblioteca municipal, oficina de turisme, jutjat de pau amb més continuïtat, entre d'altres.

El municipi més petit és la Guingueta d'Àneu, amb 350 habitants. L'alcalde, Josep Antoni Cervós, creu que es poden optimitzar els recursos i oferir millors serveis, però, com els seus companys, aposta per un procés lent i molt consensuat amb els veïns. Els alcaldes no s'han imposat cap calendari.

La llei que prepara la Generalitat preveu aquestes fusions siguin voluntàries, al contrari de la reforma de la llei local espanyola que ha anunciat el govern de l'Estat, la qual contempla la fusió obligatòria de municipis segons el nombre d'habitants, i la retirada de competències dels municipis a favor de les diputacions provincials en determinades circumstàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona