Política

Els diners es queden a casa

Onze municipis catalans ingressen a l'Agència Tributària de Catalunya les liquidacions dels impostos en lloc de fer-ho a l'Estat

Reclamen que el govern es quedi els diners i volen celeritat en l'activació del mecanisme català

Serà només un temps. Però els diners dels impos­tos que onze ajun­ta­ments cata­lans paguen es que­da­ran a Cata­lu­nya. Només un temps perquè, de fet, aca­ba­ran anant irre­mis­si­ble­ment cap a Madrid. Tal com estan les coses, ahir els repre­sen­tants d'onze con­sis­to­ris van ingres­sar les quan­ti­tats cor­res­po­nents a l'IVA, l'IRPF i altres impos­tos espe­ci­als a l'Agència Tri­butària de Cata­lu­nya en lloc de fer-ho a l'esta­tal. Però encara que aquest orga­nisme els acabi ingres­sant a Hisenda perquè la com­petència és seva, els pro­mo­tors de la ini­ci­a­tiva es mos­tra­ven satis­fets. Van fer els paga­ments els ajun­ta­ments d'Ale­lla, Arenys de Munt, Gallifa, Lli­nars del Vallès, Premià de Dalt, Camp­devànol, Ripoll, Sant Jaume de Lli­erca, Sant Julià del Llor i Bon­matí, Vila­da­mat i Marçà. “Muni­ci­pis lide­rats per repre­sen­tants de tots els par­tits sobi­ra­nis­tes”, recal­cava satis­feta Carme Tei­xidó, por­ta­veu de Cata­lu­nya Diu Prou. Ahir també van pagar a Cata­lu­nya alguns empre­sa­ris.

L'objec­tiu de tots ells era clar: que els diners que paguen els cata­lans es que­din a Cata­lu­nya, i per això l'advo­cat Daniel Las­pra va menar la pressa a la Gene­ra­li­tat perquè posi en ser­vei al més aviat pos­si­ble el meca­nisme que dimarts va anun­ciar el con­se­ller de Pre­sidència, Fran­cesc Homs, per bas­tir de garan­tia aquesta acció. “Pagar a Cata­lu­nya és pos­si­ble i ara és cosa del govern que­dar-se amb aquests impos­tos o no”, va insis­tir Las­pra. En les acci­ons que ahir es van fer a Bar­ce­lona, Tar­ra­gona i Girona, de mani­fes­ta­ci­ons en favor de la hisenda pròpia, se'n van sen­tir rei­te­ra­da­ment: “Els ajun­ta­ments que paguem avui com­plim amb les nos­tres obli­ga­ci­ons fis­cals”, “La nos­tra intenció és que la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya pugui fer el que vul­gui amb els impos­tos del nos­tre muni­cipi”, “La crisi esta­ria molt con­tro­lada si els diners que paguem els cata­lans es que­des­sin” o “Cata­lu­nya neces­sita dotar-se de meca­nis­mes d'estat”. Parau­les que van pro­nun­ciar, entre d'altres, els repre­sen­tants d'Ale­lla, Ripoll, Premià de Dalt i Arenys de Munt.

L'ano­me­nada insub­missió fis­cal o sobi­ra­nia fis­cal cada cop aplega més con­sis­to­ris. Si l'octu­bre pas­sat va ser Gallifa qui la va posar en pràctica i al gener s'hi va afe­gir Ale­lla, s'espera que al juliol se supera­ran el cen­te­nar de pobla­ci­ons. Sobre­tot després de la crida que ha fet l'Asso­ci­ació de Muni­ci­pis per la Inde­pendència (AMI), que té més de 700 orga­nis­mes adhe­rits. Un exem­ple d'això és que ahir, en total, els ajun­ta­ments de les comar­ques bar­ce­lo­ni­nes van pagar uns 200.000 euros cor­res­po­nents a impos­tos del mes de març i del pri­mer tri­mes­tre. L'acció d'ahir tenia el suport explícit de l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.