L'antic govern de Reus comença a passar pel jutjat
Des d'avui, els catorze exregidors declararan com a imputats per l'aval presumptament irregular a Shirota des d'Innova
L'exalcalde Lluís Miquel Pérez renuncia al càrrec dins l'executiva del PSC
A partir d'aquest matí i com a mínim fins dijous, els catorze membres del govern municipal de Reus durant l'anterior mandat (PSC, ERC i ICV) declararan com a imputats i sota secret de sumari al jutjat d'instrucció número 3 de Reus. Ho faran sobre una de les peces que s'instrueixen sobre l'entramat del cas Innova, que investiga presumptes irregularitats en la gestió de l'hòlding d'empreses municipals. En aquest cas, els interrogatoris se centraran en l'aval de tres milions que l'Ajuntament va aprovar el 2008 sobre un préstec de l'empresa de capital mixt Shirota. L'aval es va aprovar tot i que la propietat municipal és minoritària, i la fallida de la companyia va acabar comprometent les finances de l'Ajuntament, una operació que podria ser constitutiva de delicte.
Les citacions han arribat als regidors que van votar a favor de l'aval en el ple municipal, inclòs l'exalcalde Lluís Miquel Pérez, que declararà dijous. De tots els citats, tan sols tres continuen encara a l'Ajuntament (els socialistes Misericòrdia Dosaigües, Carles Salas i Martina Garcia), mentre que dos més (el republicà Jordi Bergadà i el socialista Josep Morató) ja han estat imputats en un altre procés vinculat a Innova, el cas Tecnoparc.
Amb motiu de la seva imputació, l'exalcalde va presentar ahir la seva renúncia temporal a l'executiva nacional del PSC, en què era vocal de la secretaria de cohesió territorial. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va dir, en declaracions recollides per ACN, que la direcció està “convençuda de la correcció dels encausats”.
Detencions sonades
Els jutjats reusencs mantenen actualment obertes quatre causes relatives a Innova. El procés més sonat és el que el mes de febrer passat va implicar la detenció de l'expresident de l'ICS, Josep Prat, i l'exdirector del Catsalut, Carles Manté. S'hi investiga els cobraments de fins a a 695.000 euros que Manté va rebre d'Innova quan Prat n'era el director general. Manté i Prat es troben en llibertat, però se¡ls imputen sis delictes.
Pel que fa al cas Tecnoparc, se centra en les factures que Bergadà i Àngel Cunillera van cobrar, per valor de 164.000 euros. Finalment, una quarta via és l'oberta per la denúncia d'un extreballador que denuncia favoritismes de Sagessa a l'empresa Atoms, propietat d'un assessor de l'hòlding.
L'hòlding d'empreses Innova té els dies comptats
L'alcalde de Reus, el convergent Carles Pellicer, va anunciar ahir al vespre la desaparició d'Innova com a societat estructural d'empreses municipals. L'anunci el va fer durant un ple extraordinari que havia de servir per retre comptes de la penosa situació en què es troben les arques municipals i per explicar quin serà el full de ruta per redreçar una situació que fa que Reus tingui la ràtio de deute per habitant més elevada de tot l'Estat. En xifres això vol dir que el juny del 2012 el consistori devia 381 milions. “La situació està redreçada i controlada”, puntualitzava el regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech. Però tant ell com tota la resta de representants municipals admetien que la disminució d'aquest deure és una prioritat, no només perquè fa insostenible la gestió, sinó perquè sobrepassa tots els límits. De fet, la decisió anunciada ahir per l'alcalde de liquidar l'hòlding Innova respon precisament a la necessitat imperiosa de rebaixar una ràtio legal d'endeutament que se situa en el 140,13%. A això es deu la nova classificació feta per la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, que classifica l'hòlding Innova com a empresa de no mercat –en què les vendes o ingressos provinents del sector públic representen més del 50% dels seus costos de producció– i per tant el seu deute computa a la ràtio legal i incrementa el percentatge del 89,4% que hi havia el 2012 al 140% actual.