Política

La crisi interna divideix de nou els socialistes d'Alacant

Els cinc regidors crítics amb l'executiva local forcen el canvi del portaveu municipal

Gabriel Echávarri havia demanat la seua expulsió per trencar la disciplina de vot

Ferraz els adverteix que no poden utilitzar la sigla del partit

El darrer capítol de la crisi que viuen els socialistes alacantins entre el grup municipal, encapçalat per l'exportaveu Elena Martín i l'executiva local, que dirigeix Gabriel Echávarri, s'ha produït aquest dimarts quan els cincs regidors “díscols” han protagonitzat un “colp de mà” al si del grup municipal i han canviat el portaveu, Miguel Ull –afí a la direcció local–, per Maria José Adsuar.

Els arguments que han esgrimit en roda de premsa els cinc regidors –Maria José Adsuar, Elena Martín, Gabriel Moreno, Alejandro Parodi i Ana Paula Cid– per a justificar les seues accions es fonamenten en “l'autonomia del grup municipal per a prendre les seues decisions”; “discrepàncies ideològiques” i la necessitat de redreçar “la dinàmica desastrosa que duia el grup els darrers temps”. Adsuar ha assegurat que la intenció que persegueixen amb aquesta decisió és que “el grup lluite contra la corrupció” i s'ha mostrat oberta a recuperar el diàleg amb l'executiva d'Echávarri.

La nova portaveu socialista ha assegurat que el document de canvi de portaveu –aprovat en una reunió de grup sense els tres regidors afins a la direcció local, inclòs el portaveu Miguel Ull– haja estat acceptat pel secretari del ple, “suposa que el canvi de portaveu és efectiu”. Això no obstant, Adsuar ha reconegut que el secretari d'organització del PSPV els ha comunicat que la reunió era “nul·la”, punt aquest que els regidors rebels es neguen a acceptar.

Per la seua part, el secretari del ple ha comunicat a Ull que continua sent el portaveu, ja que considera que l'escrit “hauria d'estar signat per tots els regidors del grup socialista”.

24 hores

Des que es va conéixer la intenció dels cinc regidors de fer efectiu el canvi de portaveu s'han succeït les pressions, tant des de l'executiva local com de la secretaria general del PSPV-PSOE, encapçalada per Ximo Puig, perquè desistiren del seu envit. Però els regidors “rebels” han fet cas omís d'aquesta advertència.

A última hora d'ahir dimarts, l'executiva local advertia els regidors que disposaven de 24 hores per a desistir de la seua actitud i demanar perdó al partit. Una amenaça que es pot traduir en la petició d'expulsió dels cinc a l'executiva local convocada per tractar aquesta crisi. Echávarri compta a més amb el suport de Ferraz, que aquest mateix dimarts ha fet arribar a l'agrupació d'Alacant un escrit en què adverteix que, “sembla que les accions dels cinc regidors de l'Ajuntament d'Alacant contravenen les normes” i els insta a “no utilitzar la sigla del partit”.

Antecedents

Les diferències entre ambdós sectors van començar quan Echávarri es va imposar com a secretari general local al candidat de l'aleshores portaveu municipal, Elena Martín, el també regidor, Gabriel Moreno. En aquest moment es produeix la substitució d'Elena al capdavant del grup municipal, per un home d'Echávarri, com és Miguel Ull, i les tensions comencen a emergir.

Durant aquest temps, les diferències han sigut evidents i constants, amb reiterats incompliments per part dels cinc regidors “díscols” de les directrius de l'executiva local. L'ultim capítol d'aquesta confrontació es va viure durant el ple del passat divendres, quan els regidors contraris a l'executiva local es van abstindre en una moció d'Esquerra Unida sobre el PGOU. L'ordre del partit era votar en contra de la proposta esquerrana. Aquest fet va desfermar de nou la crisi. Echávarri va demanar expedients per als quatre regidors i fins i tot l'expulsió del partit de Martín i Moreno.

Castedo critica

L'alcaldessa de la ciutat, Sonia Castedo, ha assegurant que el canvi de portaveu no és encara efectiu i que s'haurà d'estudiar d'acord amb el reglament del ple. Castedo ha aprofitat les desavinences per a criticar Echávarri a qui responsabilitza d'una situació que “fa molt mal al seu partit”. L'alcaldessa ha acusat el líder socialista de voler tindre “al capdavant del grup una persona que ha sembrat la discòrdia i que és incapaç de mantindre unit el grup ”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.