Política

Roca alerta del buidatge de competències al món local

Un dictamen encarregat per la Diputació de Barcelona posa en dubte la constitucionalitat de la llei de reforma de les administracions de l'Estat

Esteve anuncia que es planteja dur-la al TC

Que la llei de reforma de les admi­nis­tra­ci­ons locals que pro­mulga el govern de Mari­ano Rajoy no agra­dava pràcti­ca­ment a ningú a Cata­lu­nya no és cap nove­tat, però a aquest des­con­ten­ta­ment gene­ral s'hi ha afe­git ara un nou ele­ment: un dic­ta­men encar­re­gat per la Dipu­tació de Bar­ce­lona al des­patx d'advo­cats de Miquel Roca i Junyent. L'informe arriba bàsica­ment a onze con­clu­si­ons en què es posa en dubte la cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat de la pro­posta de l'Estat, tan pro­cliu a fer ser­vir la Cons­ti­tució com a eina per atu­rar ini­ci­a­ti­ves a Cata­lu­nya.

El dic­ta­men va ser fet públic ahir pel pre­si­dent de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, Sal­va­dor Esteve, i pel coor­di­na­dor gene­ral de l'ens, Xavier For­ca­dell, que van fer incidència sobre­tot en la pre­tesa incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat del text pel que fa al bui­datge de com­petències dels ajun­ta­ments i el seu traspàs a les dipu­ta­ci­ons, basant-se en la impo­sició de cri­te­ris a l'hora de cal­cu­lar si els muni­ci­pis com­plei­xen els requi­sits pre­vis­tos per la llei. Uns cos­tos estàndards que encara no se sap quins serien i que deter­mi­na­ran si la pres­tació del ser­vei és efi­ci­ent o no. Esteve va expli­car que seria “molt com­pli­cat” que la Dipu­tació hagués d'assu­mir obli­gatòria­ment molts dels ser­veis que hau­rien d'aca­bar cedint els ajun­ta­ments. Per exem­ple, per la falta de recur­sos, va aven­tu­rar, molts d'aquests ser­veis s'hau­rien d'aca­bar exter­na­lit­zant i dei­xa­rien de ser pres­tats per una admi­nis­tració pública.

En l'informe del des­patx de Roca i Junyent també es car­rega con­tra la “lami­nació” de la com­petència exclu­siva de la Gene­ra­li­tat en matèria local inclosa a l'Esta­tut. De fet, la vice­pre­si­denta del govern, Joana Ortega, sem­pre ha defen­sat un prin­cipi d'acord, segons el qual el redac­tat de la llei esta­tal expli­ci­tarà que no serà d'apli­cació a Cata­lu­nya. Però per ara l'Estat no ho ha posat per escrit.

Adap­tar-se a la rea­li­tat

L'informe de Roca con­si­dera que la Cons­ti­tució, pas­sats 35 anys des de la seva apro­vació, no pot inter­pre­tar-se com el pri­mer dia, i posa en relleu la gran quan­ti­tat d'ini­ci­a­ti­ves que s'han desen­vo­lu­pat a Cata­lu­nya en matèria de règim local. A més, con­si­dera que la seva apli­cació supo­sa­ria des­di­bui­xar la funció per a la qual van ser cre­a­des les dipu­ta­ci­ons.

Per tots aquests motius, i empa­rant-se en el dic­ta­men de Roca, la Dipu­tació es plan­teja por­tar la llei al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, si és que Rajoy l'acaba impul­sant tal com està plan­te­jada. “La nos­tra tasca ha de ser aju­dar els ajun­ta­ments quan ens ho dema­nen. Mai com una impo­sició, i sem­pre dis­po­sats a donar res­posta a rea­li­tats dife­rents”, va asse­gu­rar Esteve.

Ahir, el pre­si­dent de la Dipu­tació es va reu­nir amb els pre­si­dents de l'ACM, Miquel Buch; la FMC, Xavier Amor, i el Con­sell de Col·legis de Secre­ta­ris, Inter­ven­tors i Tre­so­rers de l'Admi­nis­tració Local de Cata­lu­nya, repre­sen­tat per Petra Saiz. Els va dema­nar col·labo­ració per evi­tar que s'acabi apli­cant tal com està ara, i també es bus­carà la com­pli­ci­tat de tots els grups de la Dipu­tació, la resta de dipu­ta­ci­ons, el govern i els grups par­la­men­ta­ris.

L'avantprojecte atempta contra el món local i contra l'esperit de les diputacions
Salvador Esteve
president de la diputació
No es pot acceptar una situació en què es deixa a les mans de l'Estat el càlcul del cost d'un servei
Xavier Forcadell
coordinador general

Una llei que no respecta la diversitat dels pobles

Un altre dels aspectes que més són criticats de la llei espanyola és que determina uns barems estàndards, sense respectar l'especificitat ni les necessitats de cada municipi. En aquest sentit, Esteve va recordar que, en el cas de la demarcació de Barcelona, hi ha 311 municipis, i que no se'ls pot tractar tots de la mateixa manera. I encara més tenint en compte la presència de ciutats com ara Barcelona, amb una població que s'acosta als dos milions, i de municipis petits, com per exemple Sant Jaume de Frontanyà. “No té res a veure la recollida d'escombraries en una illa de pisos de l'Eixample, on viuen unes 300 persones, amb la d'un poble de 300 habitants repartits en masies”, va exemplificar.

Unes previsions que no fa la llei del món local que està desenvolupant la Generalitat, segons Esteve, que hi va afegir que aquesta té en compte la qualitat de la prestació del servei i no pas el seu “cost estàndard”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.