Política

Escalfant la via nord-catalana

Vora 250 persones assagen la cadena humana a Prada com a preparació per allargar-la l'Onze de Setembre des del Pertús

Volen recollir 1.659 signatures, l'any del Tractat dels Pirineus, per donar suport a un estat català

Els catalans del nord no volen quedar al marge de la cadena humana de l'11 de setembre, i ahir al vespre van tenir ocasió de reivindicar-ho amb un assaig prou reeixit a Prada coincidint amb la Universitat Catalana d'Estiu. Vora 250 persones van entrellaçar les mans i gairebé van cobrir els 300 metres de distància entre la casa on va viure Pompeu Fabra, al centre del poble, i el bust dedicat a Pau Casals, que també s'hi va exiliar, situat en una rotonda d'accés al nucli antic, a on no van arribar per pocs metres. Músiques tradicionals, càntics a favor de la independència i El cant dels segadors van amanir l'acció. Els organitzadors, la territorial de la Catalunya Nord de l'Assemblea Nacional Catalana, es donaven per satisfets. “Hem quedat a un pam de l'objectiu, anirà bé per mostrar que no ens podem relaxar”, afirmava Hervé Pi, el coordinador, que no descarta altres assajos en les properes setmanes. Per a Pi, és una manera de “cridar l'atenció per a la Diada, perquè aquí els mitjans no en fan gaire cas i caldrà molta pedagogia, ja que a més serà dia laborable”. I és que la seva fita ara és fer pinya l'Onze de Setembre amb la Via Catalana, perquè, tal com deia una pancarta ahir, “Catalunya Nord també és Catalunya”. De moment ja tenen un miler d'inscrits per allargar la cadena des del Pertús, per explicitar el suport a la demanda. Amb la mateixa idea organitzaran actes en les properes setmanes a Ceret o la porta dels Països Catalans a Salses. Una delegació que haurà pujat abans al Canigó també vol cobrir corrent el tram del Voló al Pertús per la Diada per unir-se a la cadena.

L'ANC venia samarretes ahir de la Via i, a banda, també recollia signatures per mostrar el suport a la reivindicació d'un estat català al sud. Ja en tenen més de mig miler, i la intenció és arribar a les 1.659 –any del Tractat dels Pirineus, que va partir Catalunya– només entre ciutadans del nord, de manera simbòlica. A les 16.59 h de l'11 de Setembre també faran un acte previ a la cadena al Pertús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.