Política

VYTAUTAS LANDSBERGIS

EXPRESIDENT DE LITUÀNIA

“No es pot prohibir que una nació vulgui ser independent”

“Us desitjo sort triant els objectius i els millors mètodes per arribar-hi”

Diferencia, però, el procés bàltic del català i evita donar consells

Fun­da­dor de Saju­das, el movi­ment polític que va impul­sar la inde­pendència de Lituània, Vytau­tas Lands­ber­gis en va ser no només un dels prin­ci­pals ins­ti­ga­dors, sinó el pri­mer pre­si­dent del nou estat entre el març del 1990 i el novem­bre del 1992. Des del 2004 és dipu­tat al Par­la­ment Euro­peu pel par­tit con­ser­va­dor. Ara ha acce­dit a con­tes­tar per cor­reu electrònic algu­nes pre­gun­tes per a El Punt Avui.

Veu simi­li­tuds entre el procés dels països bàltics fa 20 anys i el català? I diferències?
Hi ha diferències i simi­li­tuds. Lla­vors vam voler anul·lar la injustícia que vam patir durant la Segona Guerra Mun­dial i retor­nar a l'esta­tus legítim i reco­ne­gut que teníem a prin­cipi del segle XX. Aquesta seria una diferència clara i con­creta.
Com recorda la Via Bàltica? Va ser deci­siva per a la inde­pendència?
Va ser una gran mani­fes­tació que, jun­ta­ment amb un seguit d'altres actes jurídics, va fixar un procés impa­ra­ble per inten­tar anul·lar les con­seqüències de la trampa que ens havien parat Sta­lin i Hit­ler.
Què li sem­bla que ara Cata­lu­nya l'hagi aga­fat com a model?
Us desitjo sort tri­ant els objec­tius i els millors mètodes per arri­bar-hi.
Com es veuen les rei­vin­di­ca­ci­ons cata­la­nes des de Lituània? I des
del món?
No tinc prou legi­ti­mació com per par­lar de part de Lituània ni de part del món. Però no es pot pro­hi­bir a una nació inten­tar acon­se­guir la seva inde­pendència.
Què acon­se­lla­ria que fes el govern català davant la nega­tiva a nego­ciar una con­sulta de l'espa­nyol?
Els con­sells no dema­nats no són la millor manera d'actuar...
Cata­lu­nya s'inte­gra­ria a la Unió Euro­pea? Tin­dria ali­ats?
No tinc prou legi­ti­mació per fer aques­tes pre­dic­ci­ons. El que pensa fer la Unió Euro­pea s'hau­ria de pre­gun­tar allà...
La inde­pendència ha anat tan bé a Lituània com a Estònia i Letònia?
Des del prin­cipi ha estat un èxit. Els ana­lis­tes i els peri­o­dis­tes, si volen, que vagin pas­se­jant amb la seva pròpia bàscula per mesu­rar-ho.
Els uni­o­nis­tes a Cata­lu­nya diuen que el debat inde­pen­den­tista trenca la cohesió social. Va pas­sar a Lituània? Encara hi ha qui hi demana la rean­nexió a Rússia?
També hi ha gent que encara pensa dife­rent entre els litu­ans, i que són lle­ials a Rússia.
Les auto­ri­tats litu­a­nes van par­ti­ci­par en la cadena del 1989? Creu que el govern català hi hau­ria de par­ti­ci­par o ha de ser neu­tral?
Els diri­gents comu­nis­tes no hi van par­ti­ci­par, i va ser un error seu. Però la situ­ació i l'esta­tus de Cata­lu­nya són dife­rents. Rei­tero, així, que no puc donar con­sells al vos­tre govern si no m'ho demana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.