Política

Areny i Tremp defensen el català a la Franja

Els Ajuntaments d'Osca celebren una jornada per reivindicar el valor patrimonial del català després de l'entrada en vigor de la nova llei de llengües aragonesa

Es reivindica el paper de la Terreta en els orígens del català i trencar amb la visió “anacrònica”

Els Ajuntaments de Tremp i Areny de Noguera (Osca) han celebrat una jornada per reivindicar el valor patrimonial del català a la Franja després de l'entrada en vigor de la nova llei de llengües aragonesa. Durant la jornada s'ha parlat del primer text on el català hi té una presència important. Es tracta d'un jurament de fidelitat a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047). En aquest document s'hi citen els castells d'Orrit i Areny de Noguera. Aquesta jornada reivindica el paper de la Terreta en els orígens del català i vol trencar amb la visió “anacrònica” que, des del punt de vista científic, significa mantenir les Homilies d'Organyà i el Forum Iudicum com els primers textos en català.

La jornada i la inauguració de l'exposició sobre els orígens de la llengua catalana s'ha fet a Areny de Noguera (Ribagorça Oriental) al mateix municipi que es va convertir en ser el primer de l'Aragó en votar a favor d'anomenar ‘català' la llengua que es parla al municipi, enlloc d'aragonès oriental, com a resposta a l'avantprojecte de llei de Llengües.

Maite Moret, filòloga i professora de la Universitat de Saragossa, ha explicat que la nova llei de llengües aragonesa, que elimina tota referència al català a favor de la llengua aragonesa pròpia d'Aragó oriental (Lapao), l'únic que ha fet és canviar el nom de la llengua que es parlava en aquest territori donat que la gent segueix parlant el mateix. Per a Moret ha quedat demostrat que les fronteres administratives ben poca cosa tenen que veure amb les fronteres lingüístiques. Moret ha posat d'exemple els textos medievals, escrits en català, que s'entenien d'igual manera a les dos vessants de la Franja i no hi havia cap dificultat de comprensió, igual que passa actualment, ha afegit. Segons Moret, el que sí què és una problema de la nova llei de llengües aragonesa és que els parlants s'han vist desproveïts del nom de la llengua que parlen.

Ramon Sistac, professor de la Universitat de Lleida, ha defensat la Franja com una terra catalanoparlant des de sempre, des del mateix moment en que el llatí es va convertir en català. Sistac s'ha mostrat contundent i ha dit que des d'un punt de vista científic i universitari el que poden fer els governs és fer polítiques lingüístiques però no canviar el nom d'una llengua. Per Sistac els habitants seguiran parlant català però el que el govern d'Aragó ha evitat amb la nova llei de llengües es qualsevol intent de normalització de la llengua.

De fet, al seu entendre, la gent seguirà parlant català però ha reconegut que és difícil de preveure que passarà en una o dues generacions donat que aquest territori de la Franja té poca població, molt envellida i molt dispersa. Joan Anton Rabella de l'Institut d'Estudis Catalans, ha defensat el reconeixement per aquests primers documents escrits en català. Rabella destaca d'aquesta documentació la seva localització, ja que la majoria dels primers textos catalans conservats provenen del Pallars i de l'Alt Urgell. Rabella explica que aquesta zona de Catalunya, l'àrea de l'antic bisbat d'Urgell, amb una romanització més feble, hauria mantingut més vius els substrats lingüístics anteriors. Aquest factor, juntament amb el llatí empobrit que usaven els escrivans, va facilitar l'aparició primerenca de la llengua catalana en la documentació.

Dels nou primers documents publicats que es coneixen en català, set se situen a la zona del Pirineu occidental. Per aquest motiu, Joan Anton Rabella creu que resulta important donar a conèixer al gran públic l'existència d'un bon nombre de textos que aporten una informació extraordinària sobre un moment clau en la història de les llengües: el seu accés a l'escriptura.

El català va anar aflorant de manera progressiva a partir del segle IX en documents escrits en llatí, però sobretot al llarg del segle XI, quan ja trobem textos en què hi ha fragments en català significatius. El Jurament feudal de Radulf Oriol, castlà d'Areny i d'Orrit, a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047), el Jurament de compareixença (1031-1035) o el Jurament feudal de fidelitat de Ramon Guillem de Pallars Sobirà a Ramon V de Pallars Jussà (1047-1098), són documents que contenen parts remarcables en català.

Durant la jornada s'ha inaugurat l'exposició Els orígens del català: Jo fideles vos seré. S'hi mostren textos dels segles XI i XII que il·lustren l'accés de la llengua catalana a l'escriptura, i que procedeixen de la zona del Pallars, i es posen en relació amb el territori d'on van sorgir i amb diversos elements arquitectònics patrimonials de l'època.

Aquesta jornada, organitzada per l'Ajuntament de Tremp i l'Ajuntament d'Areny de Noguera ha comptat amb la presència, per la seva inauguració dels alcaldes d'aquests consistoris, Víctor Orrit i Miguel Gracia. Atès que aquest primer text prové de la zona de La Terreta, avui a cavall entre Aragó i Catalunya, entre els municipis d'Areny de Noguera i de Tremp, a tots dos alcaldes els ha servit de motiu per posar en valor les relacions històriques i socials que s'han mantingut fins avui en aquesta zona fronterera i l'existència d'un fonament comú: la llengua i el text que en documenta els orígens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona