Política

Tortosa homenatja les víctimes dels bombardejos

El museu mostra fotografies, objectes i testimonis que recorden els més de 70 atacs aeris durant la Guerra Civil

La importància de la batalla de l'Ebre ha eclipsat altres capítols destacats de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre, com és el cas dels bombardejos sobre Tortosa, que va quedar devastada. Entre el 23 de febrer del 1937 i el 30 de desembre del 1938, Tortosa va ser víctima de 77 atacs aeris, que van deixar un balanç de 92 morts i desenes de ferits. Durant nou mesos va ser front de guerra, per la qual cosa les autoritats militars republicanes van ordenar l'evacuació total de la ciutat el 12 d'abril del 1938. Tot això es recorda en l'exposició Sota un núvol de pols groga. Tortosa bombardejada 1937-1939, que fins al 26 de gener es pot visitar a la sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa i per la qual ja han passat més de 1.300 persones. “Volem explicar què va ocórrer a la rereguarda, que Catalunya conegui la destrucció que va viure Tortosa, i ara és un bon moment per fer-ho perquè encara queden testimonis en primera persona per contar-ho”, assenyala el comissari de l'exposició, Toni Royo.

La mostra comença amb una cita del corresponsal de guerra i premi Nobel Ernest Hemingway del 15 d'abril del 1938, quan Tortosa va ser objecte de 20 atacs aeris que van deixar caure 20 tones de bombes. És la cita que dóna títol a l'exposició i que retrata la duresa de l'atac franquista sobre una ciutat que ja havia estat evacuada. “Volien eliminar l'exèrcit republicà, que estava en retirada”, diu Royo. Fotografies, mapes, estris dels soldats, material bèl·lic i un audiovisual amb testimonis formen l'exposició, amb material cedit per la Biblioteca Nacional de España, la Biblioteca de Catalunya, l'Associació la Trinxera de Corbera d'Ebre i col·leccions de particulars. L'exposició s'estructura en tres àmbits: la vida sota les bombes, la vida a les muntanyes i la reconstrucció. La mostra recorda també que l'Ajuntament es va traslladar al Perelló i l'Ebre va separar els dos exèrcits: el republicà, al marge esquerre, i el franquista, a la dreta (a Ferreries). Cada diumenge de novembre (al matí) el comissari de l'exposició ofereix visites guiades de la mostra. “La gent gran ens ho agraeix, és un episodi que no està tancat”, conclou Royo.

LA XIFRA

3.000
edificis
van quedar parcialment destruïts, 600 dels quals irrecuperables, després dels bombardejos sobre Tortosa.

Testimonis dels xiquets i xiquetes

L'audiovisual és un dels eixos principals de l'exposició. Recull els testimonis dels xiquets i xiquetes que ho van viure: s'amagaven als refugis i van deixar els jocs i l'escola per marxar a viure a les muntanyes. “20.000 habitants del nucli històric van ser evacuats, va ser dramàtic”, explica Royo. “La gent s'amagava perquè els avions no els veiessin”, diu Joan Alegria, que tenia 11 anys durant els bombardejos. L'exposició es traslladarà a Barcelona el 2014. D'altra banda, el Museu de Tortosa oferirà dijous que ve una conferència sobre la batalla de l'Ebre i el 23 de gener, una taula redona sobre els bombardejos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries