Política

Un any de Mercuri

La suposada trama entre polítics i empresaris de Sabadell se sosté, ara per ara, en trucades intervingudes, però no hi ha cap prova de comissions del 3%

El procés penal ha deixat tocat l'històric alcalde Manuel Bustos

Demà passat, 27 de novembre, farà just un any que agents dels Mossos, per ordre judicial, van irrompre a l'ajuntament de Sabadell per recollir proves d'una nova suposada trama politicoempresarial batejada amb el nom de cas Mercuri. Ara per ara, però, els efectes d'aquest procés han estat més polítics que no pas penals.

L'històric alcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, tot i que manté l'acta de regidor, ha estat apartat de la primera línia política, en ser considerat un dels artífexs d'aquests comportaments irregulars, i malgrat que es digui que encara mana a la casa de la vila del municipi del Vallès Occidental.

Aquell 27 de novembre el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell, Ramón González García, va permetre que s'executés una operació liderada pel fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, després de prop de dos anys d'escoltes telefòniques fruit de la denúncia de l'empresari Nicolás Giner, el febrer del 2010, que assegurava que es pagaven suborns per obtenir adjudicacions d'obres i serveis al municipi. A més del consistori i de dependències municipals, es van escorcollar quaranta empreses i quinze domicilis.

Al principi, es van imputar 38 persones, amb dotze detinguts, entre ells l'exregidor del PP Jordi Soriano, que manté les converses amb els empresaris i del qual se sospita que cobrava un 3% de les comissions d'obres i d'altres favors, que es repartia amb l'alcalde Bustos. Punt no provat, i ara constatat en la segona part del sumari del cas, el secret del qual es va aixecar fa un parell de setmanes.

La defensa de Manuel Bustos, exercida pel bufet d'advocats del penalista Cristóbal Martell, ja va aclarir el gener passat, amb l'aixecament parcial de la investigació, que ni l'exalcalde ni cap treballador municipal estaven implicats en la peça principal del cas, amb l'exregidor popular i una quinzena d'empresaris imputats. Es van detallar una a una les relacions municipals amb la desena d'empreses, els responsables de les quals tenien trucades intervingudes amb Soriano. Algunes no havien guanyat cap concurs públic de l'Ajuntament sabadellenc, com Golmar. De la societat
Excavallès, per exemple, s'indica que va patrocinar, per mitjà de Soriano, amb 116.000 euros, la temporada 2009/10 el Centre d'Esports Sabadell, i d'obres majors de 6.000 euros no en tenia cap de municipal.

Abans de marxar a un nou destí, el jutge de Sabadell Ramón González García va dividir el cas Mercuri en trenta-una peces, de les quals en nou d'elles s'implica el llavors alcalde, Manuel Bustos. D'aquests casos, ara se n'han sabut més detalls per l'aixecament total del secret de sumari. En resum, en aquesta investigació es donen més detalls d'un comportament gairebé de cacic de Bustos, més que no pas proves que s'exigia 120.000 euros per accedir a adjudicacions municipals, com assegurava la fiscalia anticorrupció.

Una clara mostra de la suposada manera de fer de l'exalcalde són les retirades de multes de la seva dona (el 28 de març del 2012) i del fill d'ell (el 22 de juny del 2012), que Bustos va exigir al cap de la policia local, Josep Miquel Duran, també imputat. És la peça 30. “Si això és agafar el paper i ja està!”, li etziba l'alcalde perquè trenqui la multa al cotxe de la dona, retirat perquè estava en una zona de càrrega i descàrrega.

En detall, el total de nou casos d'irregularitats en què s'implica l'exbatlle són: el suposat tràfic d'influències per col·locar una tècnica del PSC a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, que investiga el TSJC; la retirada de multes a
familiars; la instal·lació d'Audi i altres empreses al Parc Empresarial Sant Pau de Riu Sec, on també s'implica al seu oncle Melquíades Garrido; la contractació irregular al consorci per la gestió de residus del Vallès Occidental; les gestions pel Canal Català TV; l'adjudicació del servei d'escombraries; la malversació de cabals públics per pagar un viatge a un jutge, i la suposada malversació de fons de la Federació de Municipis de Catalunya, que presidia, per pagar una subvenció de 25.000 euros.

Esperant informes

Els investigadors policials s'han centrat primer a analitzar la documentació que afecta directament l'alcalde de Sabadell, i no va ser fins l'estiu passat que no es va començar a obrir el precinte de les caixes on hi havia la documentació i els ordinadors requisats als empresaris.

És el cas dels dos responsables de la Funerària Torra, imputats en la peça principal del suposat pagament de comissions. “Van fer un gran desplegament, esperaven trobar molt, i a banda d'unes converses confuses o estranyes, no han acreditat cap irregularitat dels nostres clients”, afirma l'advocat Joan Segarra, del despatx Molins &Silva, que defensa Torra. El lletrat detalla, a més, que aquestes converses són d'altres empresaris que parlen de Funerària Torra i la discussió jurídica rau en si estava obligada o no a fer un concurs per adjudicar unes obres al cementiri de Sabadell, que va concedir a l'empresa Constresnius.

Esperant els informes definitius, per ara no s'ha enxampat cap empresari dels imputats entregant un sobre o fent un ingrés sospitós. Així doncs, un any després de l'esclat del cas Mercuri, la nova jutgessa de Sabadell, Beatriz Faura, té gairebé totes les suposades irregularitats només embastades.

3.000
euros
de fiança ha imposat el TSJC a la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció per exercir l'acusació popular.
31
peces
va distingir el jutge per agilitar la investigació del cas Mercuri. La majoria, per suborn o malversació.
2
jutges
han intervingut en la instrucció. El jutge Ramón González va ser substituït per una jutgessa el març passat.
29
imputats
es mantenen en les distintes trames del cas Mercuri. La majoria són empresaris i polítics del PSC.

El cas del TSJC, a judici

De les peces del cas Mercuri, en la que s'ha fet més via és en la del suposat tràfic d'influències en què l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, va contractar Carmina Llum, afí al PSC, per les “pressions” dels llavors alcalde, Manuel Bustos, i secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández.

El jutge de Sabadell va derivar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè Fernández té la condició d'aforat en ser diputat del Parlament. El setembre passat, el fiscal Fernando Bermejo va sol·licitar al magistrat que enviés el cas a judici en considerar que hi ha “prou indicis” delictius. També va demanar que siguin jutjats l'exalcalde sabadellenc, el seu germà Paco i l'alcaldessa de Montcada, a qui a més li atribueix el delicte de prevaricació perquè va fer canviar el resultat d'un procés de selecció d'una treballadora, tot i conèixer-ne
la il·licitud, el maig del 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia